27. JUNIJ 1991 SKOZI OBJEKTIV MLADININEGA FOTOGRAFA TONETA STOJKA

Image EXIF Data

  • Date Taken: 01 Jan 1970, 00:00:00
  • Camera:
  • Focal Length: 0
  • Aperture: f/0
  • ISO: 0
  • Shutter Speed: 1/inf second

Bogat fotografski opus mojstra fotografije Toneta Stojka, ki ga hranimo v našem Muzeju, med drugim vsebuje tudi album s pomenljivim naslovom THE WAR. 1954 negativov leica formata, posnetih v času agresija Jugoslovanske ljudske armade (JLA) na Slovenijo, med  27. junijem  in 5. julijem  1991 pripoveduje  zgodbo o posameznih  poglavjih obrambe novonastale države,  v kateri se na fotografskih podobah  prepletajo doživetja  njihovega avtorja  in ljudi,  ki jih je srečeval in dokumentiral na svojem  9 – dnevnem popotovanju po Sloveniji .

Glavno »orodje« Toneta Stojka so bili fotoaparati znamke Canon. Tudi v zgodnjih poletnih dneh leta 1991 sta bila njegova stalna spremljevalca,  dva fotoaparata CANON F1.

in več objektivov, od fiksnega 200 mm in 125 mm do širokokotnega 24 mm. Skoraj nepogrešljiv del opreme je bil tudi v Münchnu kupljen ameriški fotografski jopič znamke Tamrac.  Poleg njega so Mladinino ekipo fotografov med  agresijo Jugoslovanske ljudske armade (JLA) na Slovenijo sestavljali še Barbara Sršen, Diego A. Gomez, Borut Krajnc  in Miha Fras.

V zgodnjih jutranjih urah 27. junija 1991 ga je prebudil telefonski klic Mladinine fotografinje Barbare Sršen (danes Barbare Čeferin), s sporočilom,  da tanki JLA  prodirajo proti letališču Brnik. Hitro se je uredil, vzel vso potrebno fotografsko opremo, se usedel v svojo katrco (renault 4) bele barve in se odpeljal v smeri ljubljanskega Šentvida.  Na izvozu na hitro cesto proti Gorenjski je naletel in hitro poslikal poškodovana tovorna vozila,  ki so jih tanki delno obvozili na poti proti končnemu  cilju.

 

Po hitri cesti je prišel do Vodic, kjer je naletel na novo cestno zaporo iz tovornjakov, zato se je usmeril na lokalno cesto, čez Vodice proti Brniku. V gozdičku za Vodicami je dohitel oklepna vozila leve kolone,  ki je okrog  3. ure krenila iz vrhniške vojašnice.  Preko Brezovice, Toškega čela in mimo še ne postavljene barikade v ljubljanskem Šentvidu je prodirala proti letališču.  10 tankov M-84  (dva tanka sta obtičala pri obračanju na ozki cesti proti Sveti Katarini) 4 spremljajoča bojna vozila pehote – BVP-80A, v katerem je bil tudi poveljnik bataljona so preko  odstranjene zapore v gozdičku  prodiralo proti južni strani brniškega kompleksa in cilj dosegli okrog 6. ure zjutraj. Stojko je pravkar opisane prizore poslikal ter s katrco, med tanki in poškodovanimi tovornjaki v barikadi, po razriti cestni bankini  prehitel kolono in se odpeljal v smeri, že od prejšnjega dne za zračni prostor zaprtega,  letališča Brnik. Na glavni cesti, malo pred vhodom na letališki kompleks,  je naletel na novo barikado iz avtobusov.

3 -TS911020_19OB

TS911020_19: Brnik, 27. 6. 1991. Foto: Tone Stojko.

Desna kolona je do Brnika prispela po zahodni in severni ljubljanski obvoznici, okrog  4.00 prodrla čez cestno barikado v Trzinu in pri tem izgubila tri  BVP (oklepne transporterje) in poveljniško vozilo. Tik pred letališčem, v Mostah pri Komendi, je ostala še brez enega tanka. Pozneje je bil izpraznjen in poškodovan, proti večeru  je eksplodiral, kar je poslikal in pri tem utrpel tudi lažje poškodbe eden od Mladininih fotografov Borut Krajnc v družbi stanovskega kolega in sodelavca Diega Andrésa Gomeza.

Ostali del kolone se je okrog  5. ure zjutraj ustavili v bližini barikade iz avtobusov  tik pred vhodom na letališče.

V središču dogajanja se je znašel tudi Stojko. Parkiral je katrco in se peš odpravil proti 100 metrov oddaljeni barikadi. Eden od tankov JLA se je namreč ustavil tik pred njo, vojaki so preprečevali prehod civilistov. Bilo je kar nekaj radovednežev.

Izstopal je vojak v temnem tankovskem kombinezonu, ki  je nervozno pogledoval naokoli in se z nejevoljo  odzival  na Stojkovo fotografiranje. Pozneje sta se del posadke in »nejevoljni tankist« odpeljala do pokvarjenega  tanka v Mostah pri Komendi. V bližnjem kritju so bili pripadniki TO (Teritorialne obrambe). Prepričan, da se mu ne more nič zgoditi, se jim je Stojko počasi približeval  po sredini ceste in vseskozi fotografiral. Nenadoma je proti njemu opozorilno ustrelil vojak JLA. Krogla mu je zletela nad glavo, ustavil se je in nadaljeval šele, ko mu je njihov vodja, tankist v  črnem kombinezonu dal znamenje, da se lahko približa.

Bil je ves iz sebe, prepričan, da so njegove vojake v pokvarjenem tanku ubili. Stojko mu je na podlagi predhodnih zagotovil TO zatrdil da to ni res in da so jih le odpeljali v Ljubljano. Želel je zagotovilo, da to drži, zato se je Stojko vrnil do teritorialcev. Po fotografovem posredovanju je slednjič prišlo do srečanja med  obema stranema in zagotovila TO, da so vojaki iz pokvarjenega tanka živi. Strasti so se  umirile in tank s posadko se je vrnil  k  svoji enoti pred avtobusno barikado.  Kasneje je  TO raketirala okvarjen oklepnik v Mostah in ga še bolj onesposobila. Kot se je naknadno  izkazalo je tri vojake iz pokvarjenega oklepnika  JLA že pred tem rešil vojaški helikopter in jih najverjetneje odpeljal na Vrhniko.

Stojko se je nato odpeljal proti Trzinu in poslikal v preboju »desne« tankovske kolone iz vrhniške vojašnice poškodovano  barikado. Tega dne je zanesljivo zabeležil tudi utrip vojne  Ljubljane. Barikade v podvozu Titove pri stavbi Dela, okolico gostilne Figovec, voznike mestnih avtobusov, ki so ustvarili barikado v križišču Celovške in Djakovićeve (Litostrojske ceste).

6-TS911023_3 (4)

TS911023_3_4: Ljubljana, križišče Celovške in Litostrojske ulice, 27. 6. 1991. Foto: Tone Stojko.

Zagotovo pa se je na mesti zločina – Moste pri Komendi in Brnik istega dne vrnil še enkrat.  Poslikal je cev pokvarjenega tanka »okrašeno« s kolesom, kjer je v dopoldanskih urah odigral vlogo posrednika. Najpozneje do 13.00  se je prebil do brniške letališke stavbe, kamor sta kasneje prispela  sodelavca revije Mladina  Ali Žerdin in Ervin Hladnik Milharčič. V kasnejšem Mladininem prispevku sta podrobno popisala dogajanje tega dne.

Skozi Domžale, Preserje in Kamnika sta se z avtom Hladnik Milharčičeve žene  po stranskih poteh prebila do letališča. Pričakovan letalski napad JVL (Jugoslovanskega vojnega letalstva) se na srečo ni uresničil, a občasno preletavanje letal, ni zadostilo njihovim pričakovanjem po akciji. Zaradi »nedogajanja« so se odločili za menjavo lokacije.  Stojko je navijal  za Ormož, kjer so že potekali boji,  a slednjič so se odločili,  da se skupaj podajo na Primorsko. Tam so se že dan prej začeli premiki oklepnih enot JLA proti meji z Italijo. Voznik in hkrati odličen poznavalec primorskih poti in stranpoti Ervin Hladnik Milharčič, Ali Žerdin in Tone Stojko so se skozi Šentjakob, Črnuče in Ljubljano s še vedno prisotnimi znaki praznovanja prejšnjega večera,  odpeljali proti Viču. Avtocesta proti morju je bila kljub blokadi vozna. Do Razdrtega so naleteli le na avto ali dva. V Ajdovščini so sledili  značilnemu brnenju , ki so ga tankovske gosenice pustile na cestni površini ter naleteli na sledi tankovskega preboja čez ovire. Z glavne so nato zavili na stransko cesto proti Dornberku. Na poti proti Vrtojbi so peljali mimo dveh v vinograd vkopanih tankov. Na slovensko – italijanskem mejnem prehodu sta prvotni mir prekinila dva tanka , ki ju je usmerjala pred njima vozeča rdeča Zastava 101 (stoenka) z oficirjem KOS-a. Ko sta zapeljala v podvoz, se je nanju usul val kamenja. Okrog 19.30 sta se ustavila nekaj deset metrov pred mejnim prehodom in s tem za nekaj časa ustavila svoj jutranji prodor iz Vipave. Pol ure pozneje so se v močni plohi vzpostavila razmerja moči, na mejnem prehodu je slovenska milica merila proti notranjosti novo nastale države, tanka pa sta imela cevi obrnjene v smeri Italije – Evrope.

7 -TS911014_14OB

TS911014_14: Okolica Vrtojbe, 27. 6. 1991. Foto: Tone Stojko.

Mladinina trojica se je nato napotila na nekaj kilometrov oddaljen mejni prehod Rožna dolina, ki so ga prav tako vse popoldne oblegali tanki, ki so zjutraj krenili iz Vipave.  Domačini so na različne načine, tudi s skandiranjem izražali svojo nejevoljo, a vojakom  hkrati ponujali cigarete, alkohol in čaj. Okrog 22.00 so slovenske enote predale mejni prehod zveznim vojakom in carinikom ter se  resignirano umaknili z meje, pol ure zatem se je podoben scenarij odvil tudi na mejnem prehodu Vrtojba.

8

TS9110: Rožna dolina, 27. 6. 1991. Foto: Tone Stojko.

Stojko se je z novinarskima kolegoma v večernih urah vrnil v Ljubljano, bogatejši za posnetke dogajanja na novi, slovensko –italijanski meji.

 

Besedilo in izbor fotografij pripravila Nataša Strlič. Celoten prispevek o Stojkovem delovanju v času agresije JLA na Slovenijo je objavljen v reviji “Fotoantika, št. 33” .

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: