PREREZ LETA 2016 IN LETO 2017

Ob začetku novega leta je prav, da se še enkrat ozremo v staro leto 2016 ter vam predstavimo nekaj projektov, ki jih za vas pripravljamo v letu 2017.

Najprej zahvale. V letu 2016 smo namreč zabeležili 142.183 ogledov muzejskega bloga oz. kar 27.120 blogarskih obiskovalcev. Zahvala gre celotnemu kolektivu muzeja, ki je blog vzel za svojega in s svojim delom redno skrbi, da nam vsebin ne primanjkuje. Zahvala tudi g. Martinu Rotovniku, uredniku Facebooku strani, Stare fotografije in razglednice Ljubljane, ki je naše objave vključil v svoj program. Tudi z njegovo pomočjo – delitvijo naših vsebin – smo dosegli, da tako veliko število ljudi, redno spremlja naše objave ter bogastva, ki se skrivajo v našem fotografskem arhivu. Resnično smo veseli vsakega ogleda posebej.

Naj podamo še malce statistike preteklega leta:
V letu 2016 smo za vas pripravili 153 objav. Poleg redne petkove “porumenele fotografije”, smo vam pripravljali še najrazličnejše bolj ali manj aktualne prispevke. Najbolj bran članek je bil prispevek novinarke Neže Mrevelje, objavljen na portalu “Siol1.net”, s katerim smo v letu 2016 uspešno sodelovali. Na našem blogu smo članek, z dovoljenjem avtorice, delili in opremili s fotografijami. Članek z naslovom: “Od nekdaj znamenitega mestnega hotela je ostalo le še ime” si je ogledalo 1.947 ljudi.

 

 

Iz pod našega peresa najbolj bran prispevek v letu 2016 pa je bil prispevek “Nekdanja podoba Ljubljane na današnji dan” z zbranimi 1,061 ogledi ter prispevek “Cestne zapreke”, objavljen 21. decembra 2016. Omenjen članek si je v dobrih desetih dneh ogledalo kar 940 bralcev.

 

 

Leto 2016 je bilo tudi uspešno razstavno leto. V prvi polovici leta je v Galeriji S na Ljubljanskem gradu gostovala fotografska razstava “Po ljubljanskih ulicah”. Petindvajseto obletnico samostojne države smo obeležili z odmevnim razstavnim projektom “Samostojni!”, v katerega je bilo vključenih kar 46 različnih slovenskih fotografov/fotoreporterjev s svojimi deli. V ta namen je bila na blogu osnovana tudi rubrika 25let.si, ki na enem mestu združuje vse pomembnejše dogodke, informacije ter fotografije o procesu osamosvajanja naše države. Staro leto smo zaključili še z dvema razstavama v našem muzeju, in sicer razstavo “Slovenija 1991/1992” ter razstavo koncertnih fotografij fotografa Janeza Bogataja “Že dolgo nismo videli in slišali”. Prav slednja je na ogled še vse do sredine januarja 2017.

 

 

Konec leta smo se razveselili tudi prevzema novega, obsežnejšega arhiva, in sicer fotografskega arhiva Cestnega podjetja Primorje, katerega že z velikim veseljem urejamo in digitaliziramo. Muzejsko fototeko pa so z ohranjeno fotografsko zapuščino fotografov Francija Kolmana (1923 – 1992), Jožeta Podlogarja (1899 – 1944) ter Franca Dolenca (1900 – 1990) obogatili tudi njihovi potomci, ki so nam v hrambo zaupali njihova dela.

In še pogled v leto 2017. Stalnica ostaja naša rubrika porumenela fotografija, ki vas vsak petek skozi fotografijo fotoreporterja Marjana Cigliča popelje v čas pred petdesetimi leti. Nadaljevale se bodo tudi objave vsak drugi in četrti ponedeljek v mesecu. Prvo polovico leta bomo v tem terminu posvetili naši trenutni občasni razstavi Nikoli jim ni bilo bolje?. V sodelovanju s kolegi iz muzejskega oddelka se bomo podali na ABC pustolovščino po muzejskih predmetih. Več vam razkrijemo že prihodnji ponedeljek.

 

vabilo1

 

Leto 2017 bo ponovno razstavno bogato, saj obeležujemo kar nekaj pomembnih obletnic. V marcu 2017 bo tako na Ljubljanskem gradu na ogled občasna razstava “Ljubljana pred sto leti”. Razstava bo posvečena obletnici Majniške deklaracije (1917). Prav zagotovo ne bomo pozabili obeležiti še dveh pomembnih obletnic t.i. “Čudeža pri Komaridu” (1917) ter sklepov Pariškega mirovnega sporazuma (1947). Ob petdeseti obletnici smrti slovenskega fotografa Boža Štajerja pa bomo pripravili, v sodelovanju s še štirimi institucijami, pripravili pregledno razstavo njegove fotografske zapuščine. Dolgočasni ne bodo niti poletni meseci, saj na poletno muzejsko noč odpiramo razstavo o dopustniških podobah 20. stoletja.

 

 

V preddverju naše viteške dvorane pa v mesecu marcu 2017 pričakujemo še gostovanje fotografske razstave tržaškega fotografa Maria Magajne. Obeta se nam pestro leto 2017 zato se veselimo vaše družbe še naprej.

Vabimo vas, da nam posredujete tudi svoje morebitne predloge k izboljšanju in skupaj z nami oblikujete in bogatite naš muzejski blog.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: