IGRAČE MEHANOTEHNIKE IZOLA

Image EXIF Data

 • Date Taken: 03 Aug 2016, 08:26:26
 • Camera: Canon EOS 5D Mark III
 • Focal Length: 35
 • Aperture: f/16
 • ISO: 100
 • Shutter Speed: 1/125 second

IGRAČE MEHANOTEHNIKE IZOLA, pojem slovenske igračarske industrije

Ideja o gradnji tovarne, ki bi izdelovala igrače za potrebe jugoslovanskega trga, se je leta 1951 rodila na 2. kongresu Ljudske tehnike v Ljubljani. Naslednje leto, 1. novembra 1952, je Ljudski odbor Mestne občine Izola izdal odločbo o ustanovitvi podjetja Mehanotehnika, s sedežem v Izoli. Predmet poslovanja je bila proizvodnja mehaničnih in tehničnih igračk ter drugih mehaničnih in stisnjenih proizvodov.[i]

Tovarna je dobila ime po svoji prvi izdelani igrači, sestavljanki Mehanotehnika, približni kopiji ene od igrač angleške tovarne Meccano. Prva sestavljanka je vsebovala različno dolge kovinske paličice z luknjami, iz katerih je bilo mogoče s pomočjo vijakov in dodatkov sestaviti žerjav, avtomobil, tovornjak ali pa povsem lastno domišljijsko napravo. Tudi naslednji izdelki so bili kovinski (pločevinasti) in prav tako kopije tujih: pištola Ivo, mali džip in malo letalo. Pozneje so se kovinskim izdelkom pridružili plastični z različnimi elektronskimi deli.

otroska-blagajna-izdelana-za-potrebe-ameriskega-trga-foto-sarah-pozenel

Otroška blagajna izdelana za potrebe ameriškega trga. Foto: Sarah Poženel.

Treba je bilo prehoditi določeno pot, preden bi se tovarna lahko ukvarjala le s tistim, za kar je bila ustanovljena. »V času zagona proizvodnje je bilo le štirinajst dni dovolj za izdelovanje sestavljanke in bilo jo je dovolj za vso Jugoslavijo,« se spominja Avrelij Pirjevec, vodja orodjarne.[ii] Treba pa je bilo poskrbeti za nadaljevanje delovnega procesa, kar sta prevzeli vijakarna ter obrat predelave in iztiskanja pločevine. Za slovenske tovarne sta izdelovala različne (pol)izdelke; če naštejemo sodelovanje le z večjimi: Elma Črnuče, Iskra (baterije Zmaj), Saturnus, kasneje tudi Rog in Gorenje.

 

Pri izdelovanju cinkovih lončkov za Zmajeve baterije je nastalo precej odpada, ki so ga v tovarni uspešno prelili v dva povsem lastna razvojna produkta. Kot zapiše v jubilejnem tovarniškem glasilu ob tridesetletnici tovarne Mehanotehnike Albin Lovrečič, sta iz »odpada« nastali dve mali letali: ruski lovec mig 15 in angleško letalo swift. Letali sta bili tudi povod za nakup vzhodnonemškega stroja za brizganje plastičnih mas in razvoj je zavzel poplnoma novo smer: poleg pločevine je bilo mogoče izdelati tudi prvi plastični izdelek − leteči krožnik. Dobro sprejeta sestavljanka Mehanotehnika je z vpeljavo plastike dobila družbo − Pionir Elektronik.

IMG_8612.JPG

Elektro Pionir, ki smo ga v muzeju dobili v času zbiralne akcije vsakdanjih predmetov iz socialistične Slovenije. Zbiralna akcija še traja!

Tovarna je ves čas svojega delovanja širila asortiment proizvodov; 21. maja 1957 so začeli v lastnih trgovinah, tako na debelo kot drobno, prodajati svoje proizvode.[iii] Tovarni se je priključilo nekaj okoliških delavnic, 12 oktobra 1957 galvanoplastika Sijaj Izola,[iv] pozneje pa so tovarniški obrat odprli tudi v Piranu.[v] Mehanotehnika ni izdelovala le igrač, temveč tudi pisarniške potrebščine ter pisalne in računske stroje.[vi] Že takoj na začetku so poslovanje usmerili na zunanja tržišča, zato niso imeli težav s pridobivanjem deviz za nakup opreme za lastno proizvodnjo.[vii] Poleg okoliških obratov so se tovarni sčasoma priključili tudi bolj oddaljeni obrati. 28. februarja 1963 se je tovarni priključil obrat iz hrvaških Buj, kjer so poleg metalnih predmetov in plastificiranja lastnih proizvodov ter predelovanja plastičnih mas od 29. maja 1969 izdelovali tudi male poljedelske stroje – motokultivatorje. 27. novembra 1964 se je Mehanotehniki pridružilo še eno hrvaško obrtno podjetje, Kositer Umag. Kot pove že ime podjetja, so iz čistega kositra pridobivali odpadke bele kovine, ulivali odlitke iz aluminija, brona in drugih barvastih kovin ter vlekli medeninaste in bakrene šibike. Poleg lastne mreže, vzpostavljene z zahodnimi državami, je Mehanotehnika opravljala tudi maloobmejne posle razširjenega prometa, za zunanje naročnike pa tudi špedicijo in mednarodni transport.[viii]

le-kdo-se-ne-spomni-bimo-kock-vprasaj-foto-sarah-pozenel

Le kdo se ne spomni bimo kock? Foto: Sarah Poženel.

Tovarna Mehanotehnika se je 25. februarja 1966 preimenovala v tovarno igrač, kovinskih in plastičnih izdelkov. Poleg slovite igrače Elektro Pionir, ki je še danes na tržišču, je Mehanotehnika na več ravneh sodelovala pri razvoju didaktičnih otroških igrač, med katerimi izpostavimo najpomembnejše: kocke Bimo, telefonček in blagajno. Zadnji večji lastni razvojni produkt je bil pisalni stroj, izdelan v kovinski in elektronski različici, ki ga je na sedemdnevni svetovni razstavi igrač v Tokiu spomladi 1987 čakala posebna čast − izbran je bil za igračo dneva.[ix]

pisalni-stroj-zadnji-lastni-razvojni-produkt-tovarne-mehanotehnike-nekatere-razlicice-so-predelali-celo-za-kriptografske-namene-foto-sarah-pozenel

Pisalni stroj, zadnji lastni razvojni produkt tovarne Mehanotehnike. Nekatere različice so predelali celo za kriptografske namene. Foto: Sarah Poženel.

Igrače Mehanotehnika so dosegale normo na področju kvalitete, nekateri deli izdelkov pa so bili tudi patentirani. Izolska tovarna je vsekakor pojem v slovenskem igračarstvu, ki je s tehničnimi igračami uspešno lovila igračarsko modo v svetu. Z njihovo pomočjo je tudi pri nas preživel konjiček ljubiteljev in zbiralcev malih železnic.

Avtorica besedila: Katarina Jurjavčič

(Besedilo objavljeno v rubriki Kabinet čudes, časopisne hiše Delo d.d., september 2016)

_____________________________________________________________

[i] Pokrajinski arhiv Koper (SI PAK KP), 481.4, št. 784/I-I 52, 1. 11. 1952.

[ii] Pričevanje Avrelij Pirjevec, vodja orodjarne v Mehanotehniki, 25.5.2016; hrani MNZS (zbirka Ustnih virov).

[iii] SI PAK KP, 21. 5. 1957.

[iv] SI PAK KP, 12. 10. 1957.

[v] 8. 1. 1963 so odprli obrat v Piranu, kjer je bilo glavno skladišče gotovih izdelkov in obrati za pakiranje, opremo in prevzem sestavljenih izdelkov, montiranje in sestavljanje izdelkov matičnega podjetja.

[vi] SI PAK KP, 23. 6. 1960.

[vii] 11. 9. 1961: dodan poslovni predmet k poslovanju tovarne.

[viii] SI PAK KP, 13.5.1970

[ix] Pričevanje Ivan Smrdu, tehnični direktor Mehanotehnike, 25. 5. 2016; hrani MNZS (zbirka Ustnih virov).

3 Comments on “IGRAČE MEHANOTEHNIKE IZOLA

 1. Zanimiv članek, škoda le, da je precej površen in necelovit. Spominjam se vsaj še enega izdelka Mehanotehnike – Pionir Kemik, ki me je koncem šestdesetih navdušil za kemijo. Dobrodošla bi bila tudi kakšna fotografija več – npr. Elektro Pionirja, ki je v bistvu začrtal mojo poklicno pot.

  • Spoštovani! Zahvaljujemo se Vam za Vaše izkušnje z igračami Mehanotehnike. V času naše zbiralne akcije vsakdanjih predmetov iz časa socialistične Slovenije, ki še vedno traja, smo uspeli zbrati le nekatere izmed igrač tovarne iz Izole. Fotografija Elektro Pionirja res manjka, zato smo jo dodali.
   Lep pozdrav, Katarina Jurjavčič, Muzej novejše zgodovine Slovenije.

 2. Sicer nisem poznavalec, kot je g. Darko, ampak meni se zdi hiter pregled čudovit. Z mislimi te na hitro vrne v preteklost, kar včasih paše 🙂
  Meni se zdi odlično…

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: