ZIMSKI TURIZEM (3)

Image EXIF Data

  • Date Taken: 01 Jan 1970, 00:00:00
  • Camera:
  • Focal Length: 0
  • Aperture: f/0
  • ISO: 0
  • Shutter Speed: 1/inf second

Prva sedežnica, postavljena v Sloveniji, je bila ravno sedežnica Habakuk na Mariborskem Pohorju. Obratovati je začela leta 1952 in stoji še danes. Pobudniki so bili Franci Čop, Marjan Kožuh, Herman Vajs in inženir Lev Pipan, ki je napravo tudi projektiral.

 

Na Mariborskem Pohorju se je razcvet turizma začel leta 1957, ko je bila zgrajena Pohorska vzpenjača (gondola), ki je goste popeljala iz Radvanja (Maribor) na Bellevue.

Odprtje pohorske vzpenjače – prve take na Balkanu. Vzpenjača je bila dolga 2500 metrov in je prenesla potnike v 50 kabinah s po štirimi sedeži 750 metrov visoko do grebena Pohorja.

 

Na Pohorju je bilo organizirano tudi eno prvih tekaških tekmovanj v Jugoslaviji, pohorski maraton, prva alpska disciplina, v kateri so se pomerili tekmovalci, pa se je imenovala Orožni smuk.

Leta 1964 so nato Dušan Senćar, Franci Čop ter Marjan Kožuh (soavtorji pohorskega pokala) že organizirali prvo tekmovanje v alpskem smučanju Zlata lisica. Prve tri tekmovalke so dolga leta okoli vratu dobile lisičje kožuhe, od leta 1995 pa so kožuhe zamenjale zlate broške iz rumenega, belega in rdečega zlata z zlatimi kamni.

 

epc3473_6

EPC3473_6: Pohorje, marec 1971 . Foto: Rudi Paškulin.

Fotografije, ki tokrat krasijo objavo so posneli fotografi podjetja Exportprojekt in sicer  v letih 1969 – 1973. Podobe Pohorskih strminah sta v kamere ujela fotografa Rudi Paškulin in Janez Lampič.

 

 

Vir: Dosje: Zgodovina slovenskega smučanja (29.12.2016)

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: