ZIMSKI TURIZEM (4)

Image EXIF Data

  • Date Taken: 01 Jan 1970, 00:00:00
  • Camera:
  • Focal Length: 0
  • Aperture: f/0
  • ISO: 0
  • Shutter Speed: 1/inf second

Že v letih med obema svetovnima vojnama je bilo smučanje v Bohinju zelo razvito. Takratni smučarski zanesenjaki so postavili Skalaški dom na samem robu Vogla na Rjavi skali. Dom je služil smučarjem za prenočevanje in poleti planincem kot izhodišče za planinske ture. Med vojno je bil  Dom požgan.

Ponovna zgodovina se prične pisati 1958 leta, ko je na pobudo planincev takratno podjetje Transturist iz Škofje Loke pričelo z urejanjem projektne dokumentacije za izgradnjo nihalne žičnice na Vogel. 1961 je že vozila tovorna žičnica, a ji je delovanje za eno leto onemogočil udar strele. Leta 1962 se je gradnja nihalne žičnice na Vogel pričela.

 

 

 

epc3993_1

EPC3993_1: Vogel, februar 1973. Foto: Janez Lampič.

 

V dveh letih, točneje 4.7.1964 je kabina, s kapaciteto 15 oseb, na Vogel pripeljala prve potnike. Jeseni 1964 je pričela voziti prva vlečnica Križ, v dveh letih pa tudi sedežnici Orlove glave in Šija. Obisk gostov se je povečeval, s tem je rasla potreba po razširitvi in modernizaciji prevoznih in gostinskih kapacitet.

 

 

Vogel se je v skoraj štiridesetih letih razširil v smučišče z osmimi žičniškimi napravami.  Smučišče se razprostira na nadmorski višini med 596-1800m in je 5 km oddaljeno od centra Bohinja. Smučišče je eno izmed redkih v Sloveniji, kjer je omogočena smuka le na naravnem snegu – izgradnja umetnega zasneževanja naj ne bi bila dovoljena, ker smučišče leži v območju Triglavskega narodnega parka.

 

 

 

Posebnost smučišče je 6800 m dolga smučarska proga v dolino, skozi Žagarjev graben, ki pa je odprta le v primeru zadostne količine snega.

 

 

V letu 2001 je na Vogel zapeljala nova, posodobljena nihalna žičnica, ki s svojo kapaciteto 950 oseb na uro nudi široke možnosti pri nadaljnjem razvoju.

epc3990_4

EPC3990_4: Vogel, februar 1973. Foto: Miha Dariš.

Vir: smučišče Vogel

 

Fotografije so avtorsko zaščitne. V primeru, da bi fotografije želeli uporabiti na vašem spletnem portalu, Facebooku profilu, ali kakršni koli drugi digitalni obliki, je potrebno pred objavo pridobiti dovoljenje s strani lastnika materialnih avtorskih pravic.
(Kontakt: fototeka MNZS)

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: