LETOVANJE S PRIKOLICO ADRIA 375

Image EXIF Data

  • Date Taken: 01 Jan 1970, 00:00:00
  • Camera:
  • Focal Length: 0
  • Aperture: f/0
  • ISO: 0
  • Shutter Speed: 1/inf second

 

Leta 1965 je IMV (Industrija motornih vozil) v Novem mestu uspešno proizvajala in prodajala dostavno vozilo, ki je, v različnih izvedbah in specializiranih vozilih, ustrezalo vsem potrebam in zahtevam gospodarnega in hitrega transporta v mestnem, primestnem in medmestnem prometu. Program omenjenih vozil pa je prav v tem letu resno ogrozila prva gospodarska reforma, ki je že takrat vezala uvoz na izvoz.[1]

O prvi Adriini prikolici, ki je nastala kot posledica pragmatične rešitve pri iskanju deviz, je znanih več zgodb. Odločitev o razvoju novega izdelka v IMV je sprejel Jurij Levičnik, inženir Martin Sever, vodja takrat precej močnega razvojnega centra IMV v Ljubljani, pa je s svojo ekipo razvojnih inženirjev sestavil prvi prototip prikolice Adria 375 in jo uspešno prodal znanima kupcema na Švedsko.

 

022b_nikoli-jim-ni-bilo-bolje-model-prve-adriine-prikolice-na-obcasni-gostujoci-razstavi-nikoli-jim-ni-bilo-bolje-napisi-cel-naslov-foto-saso-kovacic

Razstavljena prikolica IMV na razstavi “Nikoli jim ni bilo bolje?”

 

Spomladi leta 1965, ko je Martin Sever začel izdelovati prototip prve vzorčne prikolice, sta si svoje izkušnje začela izmenjevati tudi inženir Martin Sever in Miloš Jevšček, vodja mizarskega podjetja Opremales. Jevšček si je namreč že leta 1960 omislil lastno prikolico, naslednje leto pa so v njegovem podjetju za prodajo že izdelali prvo serijo; v tujini je šla za med. Prvi prototip z imenom ADRIA 375 je nastal v pičlih dveh mesecih. Zaradi načrtovane predstavitve na avgustovskem sejmu prikolic v Stockholmu so jo morali zelo hitro izdelati.[2] Prikolica, izdelana po vzoru nemške prikolice, je imela le 40-mm izolacijo, bila je brez zračenja, številka 375 pa je označevala njeno dolžino. Med glavne izboljšave, ki jih je imela prikolica glede na dostopne angleške prikolice na skandinavskem trgu sodi močnejša izolacija, dvojna zasteklitev, solidnejša notranja oprema, varnejše podvozje – ob vsem tem pa je bila tudi lažja. Ker sta cena in kakovost ustrezala zahtevam, sta kupca iz Švedske, Karl Willhelm Karlsson in Harry Johnsson, naročila nekaj prikolic. Prodaja prikolic je stekla sčasoma dobro stekla, tako da je s širjenjem poslovanja blagovna znamka Adria postala sinonim poletnega letovanja s prikolico na Jadranskem morju.

Adriino prodajno geslo »Lahka in dobro opremljena prikolica za ustrezno ceno«, ki je delovalo od samega začetka,[3] deluje še danes.

Več informacij lahko dobite tudi na povezavi: Klub prijateljev IMV

 

 

Literatura: 

[1] IMV Kurir, jubilejna številka, 25. 12. 1985.

[2] Adria: 50 let blagovne znamke Adria, 2015.

[3] Stanislav Lukšič – Luka: Moja zgodba je Adria. Novo mesto: Adria Mobil, 2005: 12–14.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: