NAJLONKE, lastovkine prve hlačne nogavice Peggy

Image EXIF Data

  • Date Taken: 03 Aug 2016, 08:11:44
  • Camera: Canon EOS 5D Mark III
  • Focal Length: 45
  • Aperture: f/18
  • ISO: 100
  • Shutter Speed: 1/125 second

 
Bombažne ali volnene predhodnice današnjih hlačnih nogavic so bile prava môra; ker še niso bile narejene iz elastičnih materialov, nikoli niso obstale na mestu. Žal tudi podvezice niso veliko pomagale. Ko je zapeljiva Marlene Dietrich davnega leta 1930 zaigrala v filmu »Modri angel«, je svet obnemel. V kabaretni predstavi se je namreč pojavila v kot dih tankih in prosojnih nogavicah. Nihče ni niti slutil, da je z njimi nakazala pravo revolucijo; do nje je prišlo skoraj desetletje pozneje, na pragu druge svetovne vojne.

Petnajstega maja 1940 je podjetje DuPont v Združenih državah Amerike s prvimi najlonskimi nogavicami poskrbelo za pravo senzacijo. Prve na zadnji strani sešite najlonke so tam imele zanje značilno črto. Škripajoče najlonke so noge ukleščile kot v kalup, z današnjega stališča pa so bile tudi zelo debele. 70-denske nogavice so začeli tanjšati šele po letu 1945.

Najlonke so začele izginjati po letu 1954, ko so izumili raztegljiv material. Zamenjale so jih v koraku povezane nogavice, ki jih je leta 1956 patentiral[1] Ernest G. Rice.[2] Čeprav se je material za izdelavo nogavic s časom spreminjal, se je njihovo ime v pogovorni rabi obdržalo vse do današnjih dni; pojem najlonke danes označuje hlačne nogavice.

 

FS4855_21: Delavka med izdelovanjem nogavic, Tovarna nogavic, Polzela, april 1949. Foto: Jože Mally

 

Polzelina lastovka je iz gnezda vzletela že leta 1927, ko je tovarna zaposlovala okoli 350 delavcev, ki so od ustanovitve do začetka druge svetovne vojne izdelali med 150.000 in 1.800.000 parov nogavic letno. Leta 1962 je Tovarna nogavic Polzela za uvoz opreme in surovin podpisala petletno pogodbo s tujim partnerjem Polex AG. Zamisel o naložbi tujega kapitala je prehitevala za skoraj tri leta, saj so te postale aktualne šele po letu 1965. Ker je bila to ena njenih prvih pogodb o vlaganju tujega kapitala, je bila pot od zamisli do uresničitve precej dolga in naporna. Na podlagi omenjene pogodbe je Polzela podvojila strojno opremo in v proizvodnjo uvedla takrat najnovejšo tehnologijo izdelave nogavic z večsistemskimi stroji, ki so omogočali štiri ali osem sistemov pletenja. Prvič se je pojavila tudi krep preja poliamid SPZ, ki je omogočila razvoj hlačnih nogavic. Pretekle izkušnje in poznavanje tujih tržišč oziroma stalna prisotnost na njih so tovarni nogavic Polzela omogočili, da je leta 1969 izdelala prve ženske fine hlačne nogavice v Jugoslaviji z imenom PEGGY.[3]

 

Embalaža nogavic Peggy

 

Krojenje je na začetku potekalo ročno. Precej časa je seveda trajalo, da so izoblikovali prave dimenzije hlačnega dela kot tudi nogavice skupaj. Prve izdelke so doma testirale kar delavke same. Praksa je tako pokazala, da je potrebno oblikovati šest velikosti. Stanko Novak, vodja priprave dela v tovarni Polzela se spominja, da so »po naročilu pletli hlačno nogavico za Jovanko Broz, ki je imela hlačni del številka 4, nogavico pa v velikosti 2«. [4] Nogavic se je prijel ljubkovalni izraz pegice, ki se še danes, predvsem v vzhodnem delu države, uporablja za tanjše hlačne nogavice.

[1] http://www.google.com/patents/US2826760 (13. 6. 2016).

[2] http://www.bonbon.si/default.asp?kaj=1&id=5547994 ().

[3] 60 Polzela, brošura ob 60-letnici tovarne.

[4] Pričevanje Stanko Novak, vodja priprave dela v Tovarni nogavic Polzela, 23.5.2016; hrani MNZS (zbirka Ustnih virov).

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: