GRAD RAJHENBURG Z ENOTO MNZS

Image EXIF Data

 • Date Taken: 01 Jan 1970, 00:00:00
 • Camera: HP Scanjet G4050
 • Focal Length: 0
 • Aperture: f/0
 • ISO: 0
 • Shutter Speed: 1/inf second

 

Na gradu Rajhenburg v Brestanici deluje že od leta 1979 muzejska enota, prej Muzeja ljudske revolucije Slovenije, danes Muzeja novejše zgodovine Slovenije.

Po celoviti obnovi gradu v letih 2011-2012 smo na gradu odprli tri stalne muzejske razstave, ki se vežejo na zgodovino gradu in njihovih lastnikov.

 

 

Aprila 2013 je bila kot prva odprta razstava Trapisti v Rajhenburgu, ki predstavlja življenje in delo skromnega kontemplativnega reda menihov trapistov, ki so prišli iz Francije in so imeli edini samostan v Sloveniji prav na gradu Rajhenburgu. Čeprav so živeli strogo, pravo asketsko življenje, so bili v gospodarskem pogledu zelo napredni in tako so v Rajhenburgu odprli prvo tovarno čokolade in čokoladnih izdelkov, izdelovali odlične likerje, zgradili prvo hidroelektrarno na Spodnjem Štajerskem in imeli grad oz. samostan razsvetljen z elektriko že leta 1896. Le trideset let po izumu telefona, so preko njega komunicirali z zunanjim svetom. Prvi traktor in kombajn v Posavju sta zabrnela prav na njihovem posestvu in sir Trapist je njihov originalni proizvod. Bili so odlični vinogradniki, pridelovali so kakovostna vina in okrog leta 1895 so pričeli tudi s proizvodnjo penečih vin. Več o menihih trapistih pa v naslednjih prispevkih.

 

Samostanska družina z opatom Placidom Epallom na samostanskem dvorišču, okoli leta 1925. Foto: neznan.

Samostanska družina z opatom Placidom Epallom na samostanskem dvorišču, okoli leta 1925. Foto: neznan.

 

Menihi trapisti z opatom Pijem Novakom na samostanskem dvorišču, leto 1940. Foto: neznan.

Menihi trapisti z opatom Pijem Novakom na samostanskem dvorišču, leto 1940. Foto: neznan.

 

Mnogi Slovenci so si grad Rajhenburg zapisali v spomin kot kraj, od kjer jih je nemški okupator v letih 1941-1942 izgnal s svojih domov in so morali kreniti na trnovo pot izgnanstva. Preko taborišča za izgon v Rajhenburgu je odšlo na pot izgnanstva okrog 45.000 Slovencev, od skupaj nekaj več kot 60.000 izgnanih. Izgnanstvo, izgon, zgodbe izgnancev, fotografije, ustna pričevanja, predmeti, vse to je predstavljeno v muzejski razstavi Slovenski izgnanci 1941-1945, ki smo jo na gradu odprli oktobra 2014.

 

Izgnanci v taborišču Haynau v Šleziji zgodaj spomladi 1942. Na fotografiji je več družin iz Krškega in okolice. Foto: neznan.

Izgnanci v taborišču Haynau v Šleziji zgodaj spomladi 1942. Na fotografiji je več družin iz Krškega in okolice. Foto: neznan.

 

 

In tretja razstava, ki zaključuje sklop razstav na gradu Rajhenburg s strani Muzeja novejše zgodovine Slovenije nosi naslov Kazenske ustanove na gradu Rajhenburg 1948-1966. Razstava predstavlja temne plati zgodovine gradu in dogajanj v njem v obdobju dolgih osemnajstih let prejšnjega stoletja. Kdo ne pozna knjige in filma o politični zapornici Angeli Vode, ki je dobra štiri leta in pol preživela za rešetkami gradu Rajhenburg? In takšnih zapornic, ki so bile obsojene na – v večini montiranih sodnih procesih in so bile po nedolžnem zaprte v Kazensko poboljševalnem domu na gradu Rajhenburg je bilo veliko. Po ukinitvi KPD za ženske je bilo v letu 1957 na gradu taborišče za madžarske begunce, vzporedno pa je na nekdanjem samostanskem posestvu deloval KPD za moške. Mnogi Slovenci in Jugoslovani, ki so hoteli v letih 1957 do 1966 pobegniti preko meje na zahod, v lepše življenje, a so bili na meji ujeti, so bili pripeljani na grad Rajhenburg, v republiški in zvezni zbirni center, kjer so jim dosodili kazen za nameravani pobeg.

 

 

Notranja železna zaporniška vrata gradu Rajhenburg leta 1966. Foto: Ladka Likar Kobal.

Notranja železna zaporniška vrata gradu Rajhenburg leta 1966. Foto: Ladka Likar Kobal.

 

Res raznolika je bila zgodovina gradu Rajhenburg in vsako obdobje mu je pustilo svoj pečat.

Besedilo in fotografije pripravila: Irena Fürst, vodja enote Brestanica, kustosinja

______________________________________________________________

Zgodovino gradu bomo preko serije krajših prispevkov kustosinje Irene Fürst od danes naprej spremljali vsako sredo. Vabljeni k branju in seveda vabljeni, da obiščete našo enoto na Gradu Rajhenburg.

3 Comments on “GRAD RAJHENBURG Z ENOTO MNZS

 1. Pozdravljeni. Hvala za članek. Zanimajo me slike izgnancev v Haynau v Šleziji. Morda nekateri dokumenti predstaviti v današnji Chojnów. pozdrav

  • Pozdravljeni,
   Prosila bi vas, da se z vprašanjem obrnete na našo sodelavko Ireno Fürst (irena.fuerst@guest.arnes.si)
   Hvala za vaše vprašanje.

   • Hvala Andrea, na naslov, ki ste ga navedli, vas bom stopil v stik z vami. pozdrav

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: