ČOKOLADA »IMPERIAL«

Image EXIF Data

  • Date Taken: 01 Jan 1970, 00:00:00
  • Camera: HP Scanjet G4050
  • Focal Length: 0
  • Aperture: f/0
  • ISO: 0
  • Shutter Speed: 1/inf second

 

 

Kdaj je rajhenburškim trapistom cesar Franc Jožef podelil naziv »IMPERIAL« ni povsem znano. Arhivskih dokumentov o tem nimamo, saj so menihi po razpustu samostana leta 1947 arhiv odpeljali v Francijo.

 

 

Menihi trapisti, ki so v devetdesetih letih 20. st., ko sem zbirala gradivo in pripravljala prvo razstavo o trapistih, še živeli, so v ustnih pričevanjih rekli, da naj bi bilo to leta 1912. Takrat naj bi jim cesar Franc Jožef podelil častni naziv »Imperial«, leva kot zaščitni znak njihovih proizvodov in zlato medaljo za kvaliteto izdelkov. Po pričevanju trapistov naj bi medaljo izgubili leta 1941, diplomo z nazivom pa 1946. A ta podatek je vprašljiv.

 

 

V knjigi Kaj delajo trapisti, izdani v samostanski tiskarni v Rajhenburgu leta 1915, je zapisano, da so rajhenburški trapisti 26. novembra 1908 podarili cesarju Francu Jožefu ob njegovi 60-obletnici vladanja krasno skrinjico z izdelki njihovega samostana, cesar pa se jim je zahvalil z zahvalnim pismom 21. decembra 1908. Ob tej priložnosti je cesar opata Janeza Krstnika Epalla odlikoval s častniškim križem Franc-Jožefovega reda. In v tej knjigi je tudi zapis o »imperialni« čokoladi.

 

Originalni, štokartiran ovitek trapistovske čokolade. Hrani MNZS.

Originalni, štokartiran ovitek trapistovske čokolade. Hrani MNZS.

 

Ne glede na točnost podatka – trapisti so bili cesarski dobavitelji svojih izdelkov in cesar Franc Jožef jim je podelil ta pomembna priznanja.

 

 

 

Trapisti so izdelovali različne čokolade in čokoladne bonbone. Izdelovali so mlečne in jedilne čokolade, čokolade z lešniki, čokoladne pastile, pralineje in krokete. Čokolado so zavijali v ovitke z napisom Čokolada Imperial, na katerih sta bili naslikani kravi, rajhenburški grad, gospodarska poslopja in lev kot zaščitni znak njihove blagovne znamke. Napisi na ovitkih so bili v različnih jezikih, v slovenskem, francoskem in nemškem, saj so svoje izdelke prodajali po vsej Evropi. Čokoladne bonbone pa so pakirali v škatlice različnih oblik, barv in velikosti in na njih so bili ustrezni napisi.

 

 

Čokolada Imperial je bila najhujša konkurenca tovarni čokolade Milka iz Švice, ki je s to blagovno znamko vstopila na trg leta 1901. Tudi oni so imeli na ovitku čokolade kravo, tako kot trapisti, ki ji je delal družbo švicarski kmet. Tega je pozneje zamenjala krava v vijoličasti barvi, ki je danes sinonim za čokolado Milka. Z razpustom samostana in ukinitvijo proizvodnje prave trapistovske čokolade je tovarna Milka izgubila svojega najhujšega konkurenta na evropskem tržišču.

 

 

 

Kakav prah je bil stranski produkt pri proizvodnji čokolade. Trapisti so namreč izdelovali čokolado iz kakavovega masla, kakav prah pa so uporabljali pri proizvodnji kakav likerja, višek pa prodajali. Prodajali so ga v pločevinastih škatlah različnih velikosti in oblik.

 

 

Poleg izdelave čokolade so se trapisti ukvarjali tudi s prodajo kitajskega čaja, ki so ga uvažali iz Kitajske in pakirali v lične škatlice rdeče in črne barve. Čaj je bil tedaj zelo drag in so si ga lahko privoščili in pili le v bogatejših meščanskih krogih.

 

Škatla, v katero so menihi pakirali kakav prah. Hrani MNZS.

Škatla, v katero so menihi pakirali kakav prah. Hrani MNZS.

Menihi so svoje čokoladne izdelke, likerje, čaje, sir, penečo vino in verjetno še kaj, ponujali in reklamirali tudi na sejmih. Fotografija, na kateri so menihi oblečeni v meniška oblačila, na glavi pa imajo lepe klasične klobuke, je nastala na Velesejmu v Zagrebu leta 1939. Prvi z leve je brat Karl (Janez) Bračun, ki je delal v trapistovski čokoladnici, po razpustu samostana pa tudi v tovarni za proizvodnjo čokolade, tudi Tovarni čokolade in likerjev Imperial Videm Krško v Sotelskem.

Trapisti na Zagrebškem velesejmu leta 1939. Foto: neznan, hrani MNZS.

Trapisti na Zagrebškem velesejmu leta 1939. Foto: neznan, hrani MNZS.

Besedilo in fotografije pripravila Irena Fürst, vodja enote Brestanica, kustosinja

One Comment on “ČOKOLADA »IMPERIAL«

  1. Samo za belo čokolado se uporablja le kakavovo maslo. V drugih čokoladah mora biti kakao.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: