ELAN – »tudi smuči Jugoslovanske ljudske armade«

Image EXIF Data

  • Date Taken: 01 Jan 1970, 00:00:00
  • Camera:
  • Focal Length: 0
  • Aperture: f/0
  • ISO: 0
  • Shutter Speed: 1/inf second

Elan je bil v socialistični Jugoslaviji ena najprepoznavnejših blagovnih znamk. Ne samo po zaslugi serijskega zmagovalca, švedskega alpskega smučarja Ingemarja Stenmarka, v osemdesetih letih 20. stoletja so tudi slovenski smučarke in smučarji na Elanovih RC smučeh povzročali evforijo nogometnih razsežnosti. S smučmi begunske tovarne je prvo jugoslovansko medaljo na XIV. zimskih OI v Sarajevu osvojil smučar Jure Franko.

Zgodba o nastanku Elana sega v zimo leta 1944, ko so na Cerkljanskem oživili idejo o delovanju partizanske smučarske čete. Zaradi pomanjkanja opreme so izdali povelje za ustanovitev partizanske delavnice »Elan« v Cerknem, njen vodja je postal Rudi Finžgar.[i] S pomočjo ducata delavcev različnih profilov so iz jesenovega lesa izdelali med 90 do 100 smuči, t. i. partizank, dolgih 170 in širokih devet centimetrov.

Finžgar,[ii] tudi izučen mizar, je bil po vojni gonilna sila 24. septembra 1945 ustanovljene Zadruge za izdelavo športnega orodja Elan v Begunjah na Gorenjskem.[iii] Poleg različnih vrst smuči so izdelovali še številne produkte, od čolnov do boksarskih rokavic, krajši čas tudi teniške in badminton loparje. Elanovo je bilo tudi telovadno orodje, na katerem je na svetovnem prvenstvu v gimnastiki v Ljubljani Miro Cerar st. postal svetovni prvak na konju z ročaji.

Medtem ko so športniki z Elanovimi smučmi že osvajali prve olimpijske medalje, so planinske enote Jugoslovanske ljudske armade (JLA) uporabljale zastarelo in že nevarno opremo. Sprva stare nemške vojaške smuči, ki so jih pozneje zamenjali z lesenimi Lesnega industrijskega podjetja[iv] iz Delnic na Hrvaškem.

Vojaška smučarska oprema je bila v začetku sedemdesetih let zastarela in šele z veliko vloženega truda majorja Petra Djordjevića – »Lala«, odgovornega za šport v ljubljanskem vojaškem okrožju, je prišlo do premikov. Med letoma 1972 in 1974 so tudi slovenski civilni smučarski poznavalci prepričali vrhove JLA, da prisluhne njegovi ideji o moderniziranju opreme. Stare vezi s čeljustmi in kandahar napenjalcem ter lesene smuči, ki so se pogosto lomile, so leta 1974 nadomestili z novimi. Gorske enote JLA so začele uporabljati smučarsko opremo slovenskih proizvajalcev, begunjskega Elana in mariborskega Nikroma.

Prvi je za vojake predvidel v praksi že uveljavljene lepljene smuči, izdelane iz kombinacije aluminijastih laminatov in lesene sredice. Drsna ploskev je bila iz plastične snovi, robnik iz enega kosa. Za zaščito drsne ploskve je bil v zadnji konec smučke vgrajen aluminijast ščitnik. Smučko bele barve z rdečim napisom JNA in s peterokrako zvezdo so izdelovali v dolžinah 170 in 180 centimetrov. V krivini smuči je bila nad napisom ELAN manjša luknja, skozi katero so vojaki napeljali vrvno zanko (vajeti), jo zavezali okoli pasu in smuči, in jo, kjer je bilo to mogoče, vlekli za sabo.

Mariborski Nikrom je priskrbel izboljšane varnostne kandahar vezi Antigips, ki jih je dr. France Avčin patentiral že leta 1963. Na varnostni glavi je civilni napis TSM zamenjal zlat napis JNA (Jugoslovanska narodna armija). Izboljšana (podložna) ploščica pod podplatom čevlja je bila izdelana v ravenski železarni, ki je tak tip pločevine sicer uporabljala za izdelavo tankov. Novost so bili tudi Elanove aluminijaste palice, ki so zamenjale prejšnje leskove, ter novi smučarski čevlji.[v]

Elanove vojaške smuči so bile v uporabi do razpada skupne države leta 1991. Istega leta je šel v stečaj tudi Elan in se nato reorganiziral v šest podjetij.[vi] Toda inovativna izumiteljska žilica v Begunjah ni zamrla, saj so prav v Elanovem razvojnem oddelku leta 1994 nastale prve carving smuči na svetu.

JNA SMUČI. Foto: Arhiv MNZS.

JNA SMUČI. Foto: Arhiv MNZS.

Besedilo in fotografije pripravila: Nataša Strlič, višja kustosinja MNZS.

____________________________________________________________________

Viri in literatura: 

[i] Aleš Guček: Puške na belih smučinah: Sprehod po vojaških smučinah od pamtiveka do … Slovenije (2), v: Obramba 31/3, 1999: 25.

[ii] Rudi Finžgar, inovator, smučarski skakalec in slovenski rekorder v skokih.

[iii] Pionir.Rudi Finžgar – smučarski skakalec, inovator, oče Elana. http://www.elanskis.com/docs/magazin/MAGAZINE-ELAN-02-sl.pdf (2. 8. 2016).

[iv] Drveno industrijsko poduzeče.

[v] Opis modernizacije vojaške smučarske opreme je nastal na podlagi zapisa Aleša Gučka, arhitekta in učitelja smučanja, in pričevanja Aleša Gučka, dne 25. 5. 2016, hrani MNZS (zbirka Ustnih virov).

[vi] Naše tovarne, naš ponos: Industrijska dediščina Gorenjske. Zbornik razstave vseh gorenjskih muzejev v Galeriji Mestne hiše v Kranju. Kranj: Medium, 2016: 57.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: