Iz Mure z ljubeznijo

Image EXIF Data

  • Date Taken: 01 Jan 1970, 00:00:00
  • Camera:
  • Focal Length: 0
  • Aperture: f/0
  • ISO: 0
  • Shutter Speed: 1/inf second

 

Dve predvojni tovarni konfekcije v Murski Soboti sta bili po drugi svetovni vojni nacionalizirani in združeni v eno podjetje, imenovano Tovarna oblačil in perila Mura Murska Sobota. V šestdesetih letih 20. stoletja je tovarna z oglaševanjem že ponujala celovite jesensko-zimske in pomladno-poletne kolekcije, uveljavljati pa se je začela tudi na tujih tržiščih. Proces razvoja in strategije prodiranja na zunanje trge je dosegel vrhunec konec sedemdesetih let, ko so odprli prve trgovine v tujini. Razpad Jugoslavije je za Muro pomenil prelom z dotedanjim razvojem in načinom delovanja. Izgubila je veliko znano tržišče, večino zmogljivosti pa je morala usmeriti v izvoz.

Prvi najbolj prepoznavni Murini izdelki so bile moške srajce. Oblikovanje prvih modnih kolekcij je bilo povezano z novim, tehnološko sodobno opremljenim obratom za šivanje moških oblačil, odprtim leta 1961. Leta 1973 so odprli nov obrat za šivanje ženskih oblačil. Kolekcije so sestavljali ženske obleke, dvodelne obleke, kostimi, jope, krila, hlače in slavnostni program. Mura se je dodatno specializirala za izdelavo standardnih moških in ženskih plaščev. Konec sedemdesetih let so za novo ciljno skupino potrošnikov začeli razvijati ležerna in modna oblačila iz sodobnih materialov. Rojena je bila mladi generaciji namenjena blagovna znamka Muralist.

 

 

Ker sta v osemdesetih letih na modo močno vplivali televizijski nanizanki Dallas in Dinastija, je blagovna znamka Muradesign ponujala dramatične, močno okrašene barvite modele. V obsežnih in stilsko raznolikih kolekcijah modne linije Muradesign so bila tako najkakovostnejša kot tudi standardna oblačila. To modno linijo je oglaševala popularna tehno-pop skupina Videosex. Uveljavitev blagovnih znamk Muralist in Muradesign je bila sredi osemdesetih let uvod v kompleksnejši razvoj blagovnih znamk.

 

Mura je po načrtni raziskavi trga med letoma 1985 in 1988 začela oblikovati modna oblačila v skladu z željami in okusom posameznih ciljnih skupin. Na osnovi tržnih raziskav in zgodovine poslovanja so v strategiji podjetja opredelili trg in ciljne skupine, značilnosti potencialnih tržišč, njihove zahteve, pričakovanja, modno in cenovno raven izdelkov. Podjetje je lahko tako na domačem kot svetovnem tržišču uspešno nastopalo in konkuriralo le z izdelki, ki so s svojo kakovostjo, ceno in z modnostjo ustrezali izbrani ciljni skupini kupcev.

 

Plakat Videosex predstavlja (Mura design), Bavčer Jani (avtor), Milan Pajk (fotograf). Hrani: kartografska in slikovna zbirka NUK.

Načrtnemu oglaševanju Murinih izdelkov lahko sledimo od šestdesetih let 20. stoletja. Prvo samostojno modno revijo je Mura leta 1971 pripravila na Bledu. Sezonski katalogi s posnetki iz naših takratnih mondenih letovišč so bili v sedemdesetih letih ključno sredstvo oglaševanja in komuniciranja med Muro in potrošniki. Konec sedemdesetih let je ob promociji Murinih kolekcij nastal subtilni slogan z močnim čustvenim nabojem: »IZ MURE Z LJUBEZNIJO«. Pomembno promocijsko in prodajno okolje so bili tradicionalni modni sejmi v Beogradu, Ljubljani, Zagrebu, Sarajevu in Skopju, na katerih so predstavljali in tržili izdelke domače tekstilne in konfekcijske industrije.

 

 

Besedilo pripravila: Metka Fujs, direktorica Pomurskega muzeja, Murska Sobota

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: