VESNA – filmski plakat

 

V veliki unionski dvorani v Ljubljani je bila na dan Jugoslovanske ljudske armade, 22. decembra 1953, premiera prve slovenske filmske komedije »Vesna«. Film je s simpatično zgodbo gimnazijcev med pripravami na maturo, polno nedolžnih zapletov in nevsiljivega humorja, in svežim filmskim pristopom navdušil mlado občinstvo.
Z »Vesno« je v slovenskem filmskem prostoru nedvomno zavel povsem nov veter. V času, ko je sicer mlada slovenska filmska produkcija izgubljala svojo politično vlogo , je film prinesel nekaj hollywoodskega glamurja, iz glavnih igralcev pa ustvaril zvezde.

 

Plakat za film Vesna, režiserja Františka Čapa.

Plakat za film Vesna, režiserja Františka Čapa.

 

Izdelali so tudi sinhronizirano nemško različico. Film so namreč prodali tudi na zahod, v Avstrijo in Zvezno republiko Nemčijo, od koder je na povabilo direktorja Triglav filma Branimirja Tume prišel tudi Vesnin režiser, Čeh František Čap. Prvotni scenarij partizanskega pesnika Mateja Bora je tudi v Cannesu nagrajeni režiser nekoliko predelal in film režiral, glasbo je napisal skladatelj in vodja Plesnega orkestra Radia Ljubljana, Bojan Adamič.
Bolj kot del razdvojene slovenske filmske javnosti je bilo leta 1954 nad »Vesnino« filmsko svežino navdušeno občinstvo na 1. filmskem festivalu v Pulju. Podelilo ji je nagrado za najboljši film, Čap je za svoj slovenski prvenec prejel nagrado kritike za najboljšega režiserja.

 

BŠ56_10: BŠ56: Snemanje filma »Ne čakaj na maj«: Frane Milčinski Ježek in Metka Gabrijelčič (Vesna), Komna, 1957. Foto: Božo Štajer, hrani Muzej novejše zgodovine Slovenije.

BŠ56_10: BŠ56: Snemanje filma »Ne čakaj na maj«: Frane Milčinski Ježek in Metka Gabrijelčič (Vesna), Komna, 1957. Foto: Božo Štajer, hrani Muzej novejše zgodovine Slovenije.

 

Za publiciteto filma »Vesna« so takrat in ob poznejših predvajanjih poskrbeli tudi plakati. Po osnovni predlogi so jih tiskali po potrebi, za predvajanje v drugih jugoslovanskih republikah tudi v več jezikovnih različicah.
Pri distributerju Vesna film Ljubljana (do leta 1954 Podjetje za razdeljevanje filmov) je bil zaposlen tudi avtor Vesninega plakata Benedikt (Bene) Kušar, čigar podpis K BENE zasledimo v desnem zgornjem robu predstavljenega plakata. Kot fotografski zanesenjak in nepoklicni oblikovalec je plakate po zakonitostih hollywoodskega oblikovanja komercialnih plakatov v medvojnem obdobju ustvarjal z značilno osrednjo, narisano podobo glavnega/ih filmskega/ih lika/ov. Opisane značilnosti lahko razbiramo tudi z Vesninega plakata iz sedemdesetih let preteklega stoletja.
Na živo rumeni osnovi so črno-beli portreti glavnih moških likov, navihanih filmskih prijateljev, Sama (Franek Trefalt), Sandija (Janez Čuk) in Krištofa (Jure Furlan), ki želijo s čim manj truda opraviti maturo. Desni rob plakata obvladuje barvna silhueta filmske Vesne, prikupne hčere strogega učitelja matematike, ki jo je upodobila študentke gradbene fakultete Metka Gabrijelčič.

 

VS 14-28_37a_OBSvečana premiera filma »Vesna« v ljubljanskem kinu Union. Metka Gabrijelčič (Vesna) predaja darila režiserju Františku Čapu. Desno stoji njen soigralec, filmski Samo, Franek Trefalt, 22. 12. 1953. Foto: Vlastja Simončič, hrani Muzej novejše zgodovine Slovenije.

Svečana premiera filma »Vesna« v ljubljanskem kinu Union. Metka Gabrijelčič (Vesna) predaja darila režiserju Františku Čapu. Desno stoji njen soigralec, filmski Samo, Franek Trefalt, 22. 12. 1953. Foto: Vlastja Simončič, hrani Muzej novejše zgodovine Slovenije.

Igro mladih amaterskih igralcev so odlično dopolnili izkušeni šolani igralci. Metka Bučar kot skrbna mama bratov Kocjan, Stane Sever kot Vesnin oče, Elvira Kralj kot Vesnina teta Ana in vsestranski Frane Milčinski Ježek, ki je v Vesninem nadaljevanju poskrbel za besedila pesmi kot nekoliko nervozni slikar Trpin. Imena obojih zavzemajo osrednji del plakata.
Film »Vesna« je verjetno prav zaradi prikaza vsakdanjih problemov slovenske mladeži, ki ne stremi le za socialistično družbo pomembnimi cilji in jih izpolnjuje, doživela tak uspeh. Film, narejen v skladu s filmskimi in ne z državnimi zakoni, je čez štiri leta dočakal tudi nadaljevanje – film »Ne čakaj na maj«.

Fotografije in besedilo pripravila: Katarina Jurjavčič, višja kustosinja

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: