MARLES – kuhinja Cocktail variant – RAZVESELJIVO UGODJE

Image EXIF Data

  • Date Taken: 01 Jan 1970, 00:00:00
  • Camera:
  • Focal Length: 0
  • Aperture: f/0
  • ISO: 0
  • Shutter Speed: 1/inf second

Kuhinje Marles, ki so bile v socialistični Jugoslaviji pojem kakovosti, so še danes v marsikaterem slovenskem domu. Zato ne preseneča, da se njihovi uporabniki še po toliko letih težko oziroma ne odločijo za njihovo zamenjavo.

»Kuhinjo smo vgradili leta 1970. Od prvega dne je vedno v intenzivni uporabi. Do sedaj ni bilo treba ničesar popravljati ali zamenjati. Že polnih 46 let funkcionira brezhibno,«[i] pravi gospod Vukovič,[ii] ki je bil sicer neposredno vpleten v njeno proizvodnjo. Nedvomno bi mu pritrdile/i mnoge/i uporabnice/ki Marlesovih kuhinj, v sedemdesetih in osemdesetih letih poimenovanih predvsem po rožah in ženskih imenih. Orhideja, Dalija, Begonija, Kalipso, Medeja in Diana ter Milena, Iva in Maja, … so odražale njihovo izvedbeno mehkobo, eleganco in nedvomno kakovost.

 

Foto: arhiv MNZS.

Foto: arhiv MNZS.

Zametki podjetja Marles so v mizarstvu Ferdinanda Potočnika s konca 19. stoletja. Na pot uspeha je stopilo leta 1960 z združitvijo treh lesnih podjetij v Marles, lesno in pohištveno industrijo Maribor. Pet let pozneje je začelo delovati pod skupno streho dograjene tovarne pohištva v Limbušu. Po predhodnem dogovoru med proizvajalci podobnih proizvodov v širšem slovenskem prostoru – Meblo naj bi izdeloval pohištvo za spalnice, Brest Cerknica pa za dnevne sobe – so v Marlesu več dotedanjih programov združili v enega, v proizvodnjo kuhinjskega pohištva[iii].

Modernizacija tehnologije, obdelave in dizajna je prinesla prve uspehe. Priznanja doma in v tujini so prišla s programom kuhinjskih elementov Cocktail 68. Tudi kot Madam, Gracija in Petunija so jih izdelovali 18 let, najdlje od vseh Marlesovih kuhinjskih linij (do leta 1986)[iv].

 

Foto: Arhiv MNZS.

Foto: Arhiv MNZS.

Leto pozneje, leta 1969, so kupce razveselili z novo linijo Cocktail variant v živo oranžni barvi; proizvajalci so jo namenili zlasti temnejšim prostorom na severni strani.[v] K dodatni živahnosti so pripomogli podnožja, delovni pulti in ličnice, oblepljeni z laminatom bogatega rjavega palisandra. Kuhinja Cocktail variant (pozneje tudi Vizija, Maksima, Petunija oranž) je dobila tudi svojo de luxe različico, ki so jo od svoje predhodnice ločile bele okrasne letvice na oranžnih frontah.

Kuhinjski elementi Cocktail variant, izdelani brez iverice, so bili med glavnimi proizvodi Marlesa Limbuš leta 1971, ko je podjetje prenehalo izdelovati kredence, predhodnice stoječih in visečih omaric.[1]

 

Foto: Arhiv MNZS.

Foto: Arhiv MNZS.

V devetih letih proizvodnje so v Limbušu izdelali 589.065 kosov elementov kuhinje Cocktail variant – ki je vnašala sodobno domačnost[2] – vseh Cocktail elementov pa kar 1.636.769. Zagotovo velik preskok od prve Marlesove kuhinje tipa S-65, ki je s slabimi 140.000 izdelanimi kosi težko primerljiva še z eno večno Marlesovo uspešnico, kuhinjo Orhideja rumena (v enajstih letih, med 1975 in 1986, so izdelali 1.245.316 kosov).

Podjetje iz Limbuša je svoj status vodilnega jugoslovanskega proizvajalca kuhinj dokončno izgubilo leta 1990 z uvedbo stečajnega postopka. Danes Marlesove kuhinje prodaja Gorenje. Pod znamko Marles danes proizvajajo okna in montažne hiše, ki jih je še v Jugoslaviji ustanovljeno podjetje začelo proizvajati že konec šestdesetih let.

 

Fotografije in besedilo pripravila: Nataša Strlič, višja kustosinja MNZS.

_______________________________________________________________________

Literatura:

[1] T. i. skandinavska ali švedska kuhinja. Podatki so iz poslovnega poročila Marlesa Maribor za leto 1971, ki ga je prijazno posredoval gospod Janko Kebler.

[2] Priznana znamka Marles. Vsakdo po svoje, reklamni prospekt. 1974.

[i] Zapis ing. org. Ignaca Vukoviča, 7. 3. 2016, zapis hrani avtorica.

[ii] Ignac Vukovič je bil leta 1975 vodja priprave dela in namestnik direktorja Marlesovega TOZD-a tovarne pohištva Limbuš.

[iii] Ozrimo se malo tudi nazaj, »Marles« Maribor TOZD TP Limbuš, prispevek Ignaca Vukoviča v glasilu podjetja Marles, lesne in pohištvene industrije Maribor. Hrani: Ignac Vukovič.

[iv] Marles, Seznam proizvodnih programov in ciklusov trajanja, tabela. Hrani: Ignac Vukovič.

[v] Program kuhinj Marles, reklamni prospekt, 1972.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: