ŽOGA, Oranžna žoga, ki je zadela 70. krat

Image EXIF Data

  • Date Taken: 01 Jan 1970, 00:00:00
  • Camera:
  • Focal Length: 0
  • Aperture: f/0
  • ISO: 0
  • Shutter Speed: 1/inf second

 

Pisalo se je leto 1970 in Hala Tivoli v Ljubljani je gostila zaključne boje šestega svetovnega prvenstva v košarki. Tivolski parket je bil pod bliskovitimi in spretnimi udarci oranžne košarkarske žoge na preizkušnji devet tekmovalnih dni.

 

DE4291_010: Ljubljana, 1970. Foto: Svetozar Busić, hrani: Muzej novejše zgodovine Slovenije

DE4291_010: Ljubljana, 1970. Foto: Svetozar Busić, hrani: Muzej novejše zgodovine Slovenije

 

»Besedo je prevzela oranžna žoga, pokorna in nepokorna, žoga, ki je med koši zaplesala ples, …«.[1] Vse oči sveta so bile uprte v ta zanimiv okroglasti predmet. Osrednji športni rekvizit košarke, ki terja od igralca hitrost, skok, domiselnost in hkrati mirno ter zanesljivo roko pri metanju na koš.[2] Košarkarji v vlogi artistov in žonglerjev, matematično natančni streli, anatomska košarka in senzacionalne zmage so bile recept za sijajne tekme.[3] Vsak met košarkarske žoge je pod žarometi spremljalo 336 prijavljenih novinarjev, reporterjev, komentatorjev in fotografov. Polet košarkarjem in žogi pa je na vsakem obračunu dodalo še dobrih deset tisoč gledalcev, ki so napolnili dvoransko tribuno povsem do zadnjega kotička.    Nesporni favoritki za osvojitev zlatega odličja sta bili vseskozi ekipi Združenih držav Amerike ter Sovjetske zveze. Prav njun obračun je pri mnogih obveljal za najbolj napeto tekmo prvenstva. Nepredvidljiva žoga in trije trenutki nepravilnosti košarkarjev SZ, so bili krivi, da je zmago na tekmi osvojila nasprotna ekipa.[4] Sovjeti so tekmo izgubili zgolj za en dolgi met žoge – tako imenovano »trojko«.

 

FS3841_24: Foto: Božo Štajer, hrani: MNZS.

DE4314_35: Foto: Božo Štajer, hrani: MNZS.

 

V štirih bojih neporaženo jugoslovansko reprezentanco sta ob koncu tekmovanja čakali dve težki srečanji, in sicer z reprezentancami ZDA in SZ. V boj z nespornimi favoriti, ekipo Združenih držav Amerike, je jugoslovanski trener Ranko Žeravica poslal svojo najboljšo peterico: Ratomir Tvrdić, Nikola Plećaš, Damir Šolman, Krešimir Čosić ter Petar Skansi. Silovitemu presingu Američanov so se Jugoslovani z mirnostjo in zbranostjo uspešno zoperstavljali celotno tekmo. V zadnjih minutah sta obe moštvi stavili na osebne mete. Z metom žoge od daleč pa je kapetan reprezentance Ivo Daneu naredil ključno razliko. »Ko so vsi oklevali pod košem, ko je bila teža odgovornosti prevelika, ko v ekipi »plavih« nihče ni verjel, da ima dovolj mirno roko, v trenutkih, ko je trepetala vsa dvorana, je Ivo skočil in zadel. Nato je kapetan v zadnji minuti zdrvel v desni kot, vrgel čez glavo in – zadel[5] Končni rezultat tekme, 70 : 63, je postavil Nikola Plećaš z dvema metoma žoge s prostih metov. Večkrat neubogljiv okrogli predmet, žoga, je tokrat uresničil dolgoletne sanje reprezentance. Jugoslovanska košarkarska ekipa je še pred zadnjo tekmo osvojila končno prvo mesto. Izjemno veselje košarkarjev so v svoj fotografski objektiv ujeli mnogi. A legendarna je postala fotografija fotoreporterja Edija Šelhausa, ki je v objektiv ujel jugoslovanskega kapetana Iva Daneva v njegovem značilnem metu košarkarske žoge preko glave. Zapis na navijaškem transparentu »Luna vaša, zlata naša«, se je uresničil.

 

DE4291_010: Ljubljana, 1970. Foto: Svetozar Busić, hrani: Muzej novejše zgodovine Slovenije

DE4291_010: Ljubljana, 1970. Foto: Svetozar Busić, hrani: Muzej novejše zgodovine Slovenije

 

»Košarkarji so se objemali in poljubljali. Skakali so kot srečni otroci. Izčrpani Trajko Rajković ni vzdržal na nogah, marveč se je zgrudil pod težo na pod in jokal. Solze sreče so se lesketala tudi na oznojenih licih njegovih tovarišev«[6], so zapisali reporterji časopisa Delo.

 

DE4318/30: Ljubljana, 1970. Foto: Edi Šelhaus, hrani: Muzej novejše zgodovine Slovenije

DE4318/30: Ljubljana, 1970. Foto: Edi Šelhaus, hrani: Muzej novejše zgodovine Slovenije

 

Jugoslovanski košarkarji, prežeti z zmago nad ZDA, niso mogli doseči še zadnjega uspeha. Odlična sovjetska reprezentanca jih je na zadnji tekmi prvenstva z grobo in nič kaj prijazno igro premagala za petnajst točk.[7] Vseeno pa so se še isti večer na zaključni prireditvi jugoslovanski košarkarji povzpeli na najvišjo stopnico in kapetan Ivo Daneu je s ponosom dvignil osvojeni pokal. »Zlata, je bila naša!«[8], še danes s ponosom reče kapetan košarkarske reprezentance, Ivo Daneu.

 

DE4314_35: Foto: Edi Šelhaus, hrani: MNZS.

DE4314_35: Foto: Edi Šelhaus, hrani: MNZS.

 

 

Besedilo in fotografije pripravila Andreja Zupanec Bajželj, kustosinja MNZS.

________________________________________________________________________________________

Viri in literatura:

[1] Bergant, E. (1970): Zlato naše, ČGP Delo, Ljubljana: 7.

[2] Prav tam: 88.

[3] Prav tam: 7.

[4] Prav tam: 34.

[5] Prav tam: 46.

[6] Delo, športne strani, 1970.

[7] Povzeto po: Bergant, E. (1970): Zlato naše, ČGP Delo, Ljubljana, str. 59.

[8] Ivo Daneu: Film »Ivo Daneu in Aljoša Žorga o svetovnem prvenstvu v košarki leta 1970.«, produkcija: MNZS. Snemalec: Monika Kokelj Kočevar, montaža: Bogdan Šparovec, urednik: Jožica Šparovec, julij 2013.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: