VESNA

Image EXIF Data

  • Date Taken: 01 Jan 1970, 00:00:00
  • Camera:
  • Focal Length: 0
  • Aperture: f/0
  • ISO: 0
  • Shutter Speed: 1/inf second

V veliki unionski dvorani v Ljubljani je bila na dan Jugoslovanske ljudske armade, 22. decembra 1953, premiera prve slovenske filmske komedije »Vesna«. Film je s simpatično zgodbo gimnazijcev med pripravami na maturo, polno nedolžnih zapletov in nevsiljivega humorja, in svežim filmskim pristopom navdušil mlado občinstvo.

Z »Vesno« je v slovenskem filmskem prostoru nedvomno zavel povsem nov veter. V času, ko je sicer mlada slovenska filmska produkcija izgubljala svojo politično vlogo[i], je film prinesel nekaj hollywoodskega glamurja, iz glavnih igralcev pa ustvaril zvezde[ii].

Izdelali so tudi sinhronizirano nemško različico.[iii] Film so namreč prodali tudi na zahod, v Avstrijo in Zvezno republiko Nemčijo, od koder je na povabilo direktorja Triglav filma Branimirja Tume prišel tudi Vesnin režiser, Čeh František Čap. Prvotni scenarij partizanskega pesnika Mateja Bora je tudi v Cannesu nagrajeni režiser nekoliko predelal in film režiral, glasbo je napisal skladatelj in vodja Plesnega orkestra Radia Ljubljana, Bojan Adamič.

Bolj kot del razdvojene slovenske filmske javnosti je bilo leta 1954 nad »Vesnino« filmsko svežino navdušeno občinstvo na 1. filmskem festivalu v Pulju. Podelilo ji je nagrado za najboljši film, Čap je za svoj slovenski prvenec prejel nagrado kritike za najboljšega režiserja.

Za publiciteto filma »Vesna« so takrat in ob poznejših predvajanjih poskrbeli tudi plakati. Po osnovni predlogi so jih tiskali po potrebi, za predvajanje v drugih jugoslovanskih republikah tudi v več jezikovnih različicah.

IMG_5878

Pri distributerju Vesna film Ljubljana (do leta 1954 Podjetje za razdeljevanje filmov) je bil zaposlen tudi avtor Vesninega plakata Benedikt (Bene) Kušar,[iv] čigar podpis K BENE zasledimo v desnem zgornjem robu predstavljenega plakata. Kot fotografski zanesenjak in nepoklicni oblikovalec je plakate po zakonitostih hollywoodskega oblikovanja komercialnih plakatov v medvojnem obdobju ustvarjal z značilno osrednjo, narisano podobo glavnega/ih filmskega/ih lika/ov.[v] Opisane značilnosti lahko razbiramo tudi z Vesninega plakata iz sedemdesetih let preteklega stoletja[vi].

Na živo rumeni osnovi so črno-beli portreti glavnih moških likov, navihanih filmskih prijateljev, Sama (Franek Trefalt), Sandija (Janez Čuk) in Krištofa (Jure Furlan), ki želijo s čim manj truda opraviti maturo. Desni rob plakata obvladuje barvna silhueta filmske Vesne, prikupne hčere strogega učitelja matematike, ki jo je upodobila študentke gradbene fakultete Metka Gabrijelčič.

BŠ56_010_OB

Igro mladih amaterskih igralcev so odlično dopolnili izkušeni šolani igralci. Metka Bučar kot skrbna mama bratov Kocjan, Stane Sever kot Vesnin oče, Elvira Kralj kot Vesnina teta Ana in vsestranski Frane Milčinski Ježek, ki je v Vesninem nadaljevanju poskrbel za besedila pesmi kot nekoliko nervozni slikar Trpin. Imena obojih zavzemajo osrednji del plakata.[vii]

Film »Vesna« je verjetno prav zaradi prikaza vsakdanjih problemov slovenske mladeži, ki ne stremi le za socialistično družbo pomembnimi cilji in jih izpolnjuje, doživela tak uspeh. Film, narejen v skladu s filmskimi in ne z državnimi zakoni, je čez štiri leta dočakal tudi nadaljevanje – film »Ne čakaj na maj«.

[i]Slovenska novejša zgodovina 2: Od programa Zedinjene Slovenije do mednarodnega priznanja Republike Slovenije: 1848–1992. Ljubljana: Inštitut za novejšo zgodovino in Mladinska knjiga, 2005.

[ii] Zdenko Vrdlovec: Zgodovina slovenskega filma, Radovljica: Didakta, 2010: 243.

 [iii] Iz delavnic »Triglav filma«, v: Ljudska pravica, 4. 11. 1953: 6.

[iv] Poleg letakov in reklamnih prospektov je oblikoval tudi filmske plakate za 54 slovenskih in tujih filmov v distribuciji Vesna filma.

[v] Podatke o Benu Kušarju je prijazno posredovala Metka Dariš, vodja muzejskega oddelka Slovenske kinoteke.

[vi] Zbirka plakatov, letakov in transparentov, Muzej novejše zgodovine Slovenije.

[vii] S plakata se lahko razberejo tudi producent – TRIGLAV FILM, distributer – VESNA FILM LJUBLJANA in tiskarna – Tiskarna Ljudske pravice v Ljubljani.

 

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: