PREREZ LETA 2017

Image EXIF Data

  • Date Taken: 01 Jan 1970, 00:00:00
  • Camera:
  • Focal Length: 0
  • Aperture: f/0
  • ISO: 0
  • Shutter Speed: 1/inf second

Preden z novimi močmi zakorakamo v leto 2018 je prav, da naredimo kratek prerez dogajanja na našem blogu ter oddelku Fototeka v letu 2017.

Najprej začnimo z zahvalami. Tudi letos ste nas redno brali in naš blog je v letu 2017 zabeležil kar 133.326 ogledov oz. smo našteli kar 35.922 različnih “blogerskih obiskovalcev”.  Zahvale najprej vam, ki ste nam s svojimi ogledi dali vzpodbudo za naprej, zahvala pa tudi kolektivu Muzeja, ki redno skrbi za vsebine, ter g. Martinu Rotovniku, uredniku strani Stare fotografije in razglednice Ljubljane, ki naše objave vključuje v svoj program.

 

 

Naredimo še malce preostale statistike. V letu 2017 smo za vas pripravili 145 objav o najrazličnejših temah. Poleg redne petkove “porumenele fotografije” smo lansko leto redno objavljali še v rubriki ABC predmeti, ki je naletela na dober odziv. Tudi letos se bomo tako potrudili, da bosta vsak drugi in četrti ponedeljek v mesecu nekoliko drugače obarvana.

Daleč najbolj bran prispevek je tokrat bil prispevek z naslovom GRADNJA DIMNIKA TRBOVLJEČlanek, ki je bil objavljen je mesecu avgustu 2017 si je zgolj v enem samem mesecu ogledalo kar 3.601 bralcev, do danes pa je dosegel že zavidljivih 4.026 ogledov. Za njim sta se uvrstila še prispevka REX – otroški ležalnik tovarne Stol Kamnik z 1.355 ogledi ter članek o Čokoladi “Imperial” s 915 ogledi.

 

 

 

In s čim smo vaš še razveseljevali v letu 2017. Zagotovo največje darilo našemu oddelku je bila izdaja pregledne monografije FOTOTEKA, fotografska zapuščina XX. stoletja, ki na kar štiristotih straneh prikazuje 438 fotografij iz kar 32 fotografskih zbirk in fondov, ki jih hrani naš muzej. Prikazuje dela, ki jih je ustvarilo preko sto poklicnih in amaterskih fotografov / fotoreporterjev, zbornik pa zagotovo bogati tudi seznam kar 292 fotografov in fotografinj, katerih dela hranimo v naši Fototeki.

 

 

Razveselili pa smo se tudi prevzema novih fotografskih zbirk in sicer zbirke fotografa Jožeta Vrča ter Marjana Keršiča.

In kaj vse smo počeli v letu 2017. Razveselil smo vas s kar petimi fotografskimi razstavami. Marca 2017 smo v Galeriji S Ljubljanskega gradu pripravili fotografsko razstavo Ljubljana pred 100 leti. Z pregledno razstavo smo se poklonili tudi petdeseti obletnici smrti fotografskega mojstra Boža Štajerja. Razstava Lesket ujetih trenutkov je bila istočasno na ogled tako v Muzeju novejše zgodovine Slovenije kot tudi v Zgodovinskem atriju Mestne hiše Ljubljana. Prav v teh mesecih omenjena razstava gostuje v NLB Galeriji Avla, in si jo lahko ogledate še vse do konca meseca februarja 2018.

V poletne mesece smo nato vstopili z razstavo Lep pozdrav, saj veš čigav.  Z njo smo obujali spomine na dopustovanje v najrazličnejših slovenskih in jugoslovanskih turističnih krajih. Pozabili pa nismo niti obeležiti stote obletnico t.i. “Čudeža pri Kobaridu”, ki smo jo obeležili s fotografsko razstavo z naslovom Kaj čudežnega je v vojni?

Čisto ob koncu leta pa smo se razveselili še razstave fotografa / fotoreporterja Toneta Stojka z naslovom Porumenele fotografije: KUBA 1978, ki je v Muzeju na ogled vse do 21. januarja 2018.

 

Naš Muzej pa trenutno bogati še občasna razstava ZAČASNA MEJA: življenje in hrepenenje v coni A (1945 – 1947). Razstava namreč obeležuje 70-letnico nastanke zahodne meje ter se posveča orisu življenja na območju Julijske krajine. Razstava je na ogled še vse do začetka maja 2018 zato vljudno vabljeni, da nas obiščete v Muzeju.

 

 

In še hiter pogled v letu 2018. Obeta se nam nekaj novih zanimivih fotografskih razstav, ki naj tokrat vsebinsko še ostanejo skrivnost. Lahko pa izdamo, da se v mesecu aprilu že veselimo našega ponovnega gostovanja na Ljubljanskem gradu. V središču letošnjega leta bo zagotovo tudi obeležitev naše 70- obletnice obstoja. Zanimivo in pestro leto je pred nami.

Za konec zgolj še povabilo, da s svojimi predlogi skupno sodelujemo pri oblikovanju našega muzejskega bloga in upamo, da nas boste v letu 2018 tudi tako zavzeto spremljali in nam sledili.

Sodelavci fototeke MNZS.

 

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: