Svinčen pepelnik iz zapuščine poročnika Karla Česnika

Image EXIF Data

  • Date Taken: 01 Jan 1970, 00:00:00
  • Camera:
  • Focal Length: 0
  • Aperture: f/0
  • ISO: 0
  • Shutter Speed: 1/inf second

 

Karel Česnik se je rodil 12. 11. 1892 v Predosljah pri Kranju. Končal je gimnazijo v Ljubljani in študiral pravo v Gradcu. Študija zaradi vojne ni končal. Mobiliziran je bil v 27. pehotni polk in po nenavadni zamenjavi in srečnemu naključju s svojo vojaško enoto ni odšel v Galicijo. Na zadnjo stran svojega portreta si je zabeležil, da je služil tudi v 2. bosansko hercegovskem pehotnem polku.  Odšel je na severni odsek soškega in pozneje na južnotirolsko bojišče kjer je bil trikrat odlikovan.

 

Svinčen pepelnik iz zapuščine Karla Česnika (Muzej novejše zgodovine Slovenije)

Svinčen pepelnik iz zapuščine Karla Česnika (Muzej novejše zgodovine Slovenije)

 

O svoji vojni izkušnji je pisal dnevnik in s seboj je vedno imel fotoaparat. »Kako dolgo je bilo leto 1915. Sedem mesecev tega leta sem prebil neprestano na fronti. Prvi dnevi januarja so lepi jasni in skoraj topli. Upamo vsi zatrdno, da se v tem letu srečno povrnemo domov.« Njegova želja po vrnitvi se ni tako kmalu uresničila. Na steklenih ploščah se je v njegovi zapuščini ohranilo prek sto petdeset vojnih podob in portretov vojakov s katerimi si je delil strelske jarke velike vojne. Pozoren pregled ohranjenih fotografij, ki jih hranimo v muzejski zbirki,  je razkril, da je bil Karel Česnik strasten kadilec, ki je tudi na fotografijah le redko brez cigarete.

 

 

To je bilo odlično izhodišče za kadilsko vitrino na razstavi Take vojne si nismo predstavljali, ki smo jo v Muzeju novejše zgodovine Slovenije odprli ob stoletnici začetka prve svetovne vojne.

Razstava je obiskovalca skozi zgodbe trinajstih izbranih oseb, popeljala po bojiščih in zaledju svetovne vojne in jim pri tem skušala predstaviti utrinke iz vsakdanjega življenje. Na bojišču so vojaki izgubljali »vse kar so imeli človeškega«, zato ni slučaj, da so bile cigarete in tobak med njimi zelo iskane.

 

Celo tisti, ki pred vojno niso kadili so v strelskih jarkih vsaj občasno postali kadilci lahko beremo v ohranjenih dnevnikih in spominih:  »Da smo pokazali, da nam čisto nič ne manjka, smo si zapalili vsak eno »boljšo« cigareto, dasi večina izmed nas navadno ne kadi« je zapisal slovenski topničar Albin Mlakar.  Med skromnimi prazničnimi darili in v paketih  so bile pogosto cigarete. Vojaki so ob praznikih  dobili poleg boljše večerje kot je bil na primer riž s cimetom, še vsak po dvajset cigaret. Tako se je božičnega večera spominjal Anton Grahek. Tudi Franc Arnejc, vojak koroškega 7. pehotnega polka, se je vojnih božičev spominjal po »par dopisnicah in 10 podarjenih cigaretah.« Pri oskrbi s tobakom in cigaretami se je kmalu poznalo splošno pomanjkanje.

 

 

Ob naraščanju prehrambene krize so vojaki dobivali vse manjše porcije hrane in vse redkeje tudi tobak, ki je bil zato vse bolj iskan. Kot nadomestek za tobak so časopisi svetovali razno listje, najpogosteje lapuhovo, orehovo, kostanjevo in višnjevo, ki naj bi ga namakali v lužni raztopini, raztopini solne kisline in nato v prevretku tobaka. Dosledno upoštevanje celotnega postopka naj bi pripomoglo k visoki kakovosti nadomestka. Ni čudno, da si je Janko Hacin v dnevniku zabeležil, da je bošnjaški vojak iz njegove enote komentiral, da jim delijo tako slab tobak, da ga še na cesti ne bi bilo vredno pobrati.

 

 

Ko govorimo o vojni in njenih tragičnih posledicah na žalost nikdar ne govorimo le o preteklosti ampak vedno tudi o sedanjosti. Zato skuša razstava vsaj skromno prispevati k razumevanju vojne in vzgoji najmlajših obiskovalcev k spoštovanju drugačnosti in strpnosti, da se vojne ne bi večno ponavljale. Obenem jih tudi opozarjamo, da kajenje ni zdravo in da povzroča številne bolezni.

Karel Česnik v strelskem jarku v gorah nad Kanalsko dolino (Muzej novejše zgodovine Slovenije)

Karel Česnik v strelskem jarku v gorah nad Kanalsko dolino (Muzej novejše zgodovine Slovenije)

Besedilo in fotografije pripravil mag. Marko Štepec, muzejski svetovalec

Članek je bil objavljen v rubriki KABINET ČUDES, ki jo ureja in vodi časopisna hiša Delo.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: