Posebno ponovoletno darilo

Včeraj smo se resnično razveselili zares lepega darila. Zakonca Debelak iz Gorenje vasi sta v naše varstvo zaupala zapuščino svojih prednikov, fotografa Matije in Viktorja Debelaka.

 

Takole sta zakonca zapisala na internetni strani:

“S fotografijo smo naši družini povezani že tri generacije, skoraj sto let. Fotograf je bil že moj ded Matija, ki je s fotografsko obrtjo začel okoli leta 1918 na Sovodnju, takoj po prihodu iz prve svetovne vojne. Nato je obrt prevzel moj oče Viktor, ki je imel svoj prvi studio na Hotavljah, po nakupu hiše pa ga je preselil v center Gorenje vasi, kjer domujemo še dandanes. Ogromno spominov, fotografij in dogodkov se je nabralo v tem času. Predvsem pa ogromno znanja in občutka za ljudi in našo prelepo Poljansko dolino. Stari oče je fotografiral na steklene plošče, v času mojega očeta je le te zamenjal film, danes pa fotografiramo z najsodobnejšo digitalno foto opremo in fotografije shranjujemo na spominske kartice. A vsem spremembam navkljub, fotografija še zmeraj ostaja risanje s svetlobo. In mi rišemo z njo že 100 let.  Za vas !!! ”  (vir: spletna stran)

S fotografijo se namreč ukvarja tudi njun potomec g. Vito Debelak pri katerem smo včeraj prevzeli to zares bogato zapuščino, ki zagotovo, kot prikazujejo tudi fotografije, obsega preko 10.000 steklenih plošč z najrazličnejšimi motivi in lepo število fotografij.

 

 

Kot se spodobi ob novem letu, se torej s polno vnemo lotevamo novih dogodivščin in novega fotografskega gradiva. Seveda smo si že danes vzeli nekaj časa – Priznamo, tudi radovednost je naredila svoje – in za vas pripravili zares droben vpogled v prevzeto zapuščino.  Žal fotografa nista vodila svoje dokumentacije, a upamo, da nam bo uspelo čim več gradiva dokumentirati. Prav zagotovo tudi z vašo pomočjo.

 

VD3: Foto: Debelak, hrani: MNZS.

VD3: Foto: Debelak, hrani: MNZS.

 

VD9: Foto: Debelak, hrani: MNZS.

VD9: Foto: Debelak, hrani: MNZS.

 

VD8: Foto: Debelak, hrani: MNZS.

VD8: Foto: Debelak, hrani: MNZS.

 

Zares najlepša hvala potomcem, ki so se obrnili na nas in nam zaupali.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: