Smučarske tekme za jugoslovansko državno prvenstvo

Image EXIF Data

  • Date Taken: 01 Jan 1970, 00:00:00
  • Camera:
  • Focal Length: 0
  • Aperture: f/0
  • ISO: 0
  • Shutter Speed: 1/inf second

Sodelovanje Muzeja novejše zgodovine Slovenije s Facebook stranjo Stare fotografije in razglednice Koroške poteka dobro leto dni. Vabimo Vas, da našo vzajemno pomoč spremljate na omenjeni strani. Izpostavljamo zadnjo izmed objav, saj je njen avtor Miha Brezovnik pobrskal tudi po tedanjem časopisju in izbrskal sledeči zapis v Tovarišu. 

“Skoraj 1500 metrov pod Uršljo goro še leži po osojnih straneh sneg. Že toplo sonce ga ne more staliti, čeprav se samo vrhovi skalnate Pece še hvalisajo s snež­no odejo. Le tu in tam še najdeš med plazovi in po globokih kotanjah bele lise snega. Pohorje je rjavo, razsekani Kozjak je že zdavnaj pozabil na sneg, pod prostorom za tekme v smuku in slalomu okrog starodavnega Guštanja, Dravograda pa so trate že zelenkaste in se jasno odražajo od zoranih njiv.

FS3060_11a

Koča pod Uršljo goro (“Smučarska koča”), 23. 2. 1946. Foto: Jože Kološa

 

Tu so na svobodni koroški zemlji tekmovali smučarji iz vse Jugoslavije. Prišli so tudi Primorci, ki so vadili po jasah nad letoviščarskim Tolminom, nad slapovi bistre Idrijce in po strmih robovih nad Trebušo, Lokvami in požganim Čepovanom; prišli so fantje iz Makedonije, ki so prevozili snežne višine Šar planine in so letos prvič nastopili v smučarski tekmi; pripeljali so se Hrvatje iz Zagreba, da pokažejo dosežke in uspehe na Slemenu; manjkalo ni Srbov in Bosancev, a najbolj številno so bila zastopana športna društva iz Slovenije.

Vsak tekmovalec je vedel prav mnogo povedati o velikem zanimanju za zimski šport v njegovem kraju. Ljudje so prišli iz Ljubljane, iz Maribora, iz Slovenjega Gradca in drugih krajev. Opazovali so 14-letnega Tržičana Dornika, ki je tudi tekmoval in je bil v smuku osemindvajseti. Tako so Gorenjci zapustili svoje planine in prišli v svobodno Koroško, da se tukaj pomerijo. Nečak poznanega turista Čopa je pravil, kako so Jeseničani po delu v tovarni odhajali pozno v noč v gore, samo da niso prišli iz vaje. Ob nedeljah pa so tekmovali z okoliškimi fanti.

Poleg tega, da so bile tekme v svobodni Koroški, še moramo poudariti, da so se tekem za državno prvenstvo udeležili tekmovalci iz vse Jugoslavije. Strokovnjaki pa pravijo, da je bila letos konkurenca močnejša kot prejšnja leta v stari Jugoslaviji. Zanimivo je poslušati tovariša Lukanca, kako pripoveduje o terenu: “Teren je bil dober. Se vé, pot čez klanec in ledena strmina pred ozkim mostom, ki je zasilno zgrajen, terja od tekmovalca precej poguma.”

Nekdo iz gruče, ki je po zmagi obkrožila Lukanca, je vprašal v lice zagorelega in nasmejanega prvaka, kako dolgo že smuča. Mahnil je z roko in rekel: »Šestnajst let že!« Zopet je nekdo pripomnil, da ne more biti mnogo starejši. Lukanc se je nasmejal in rekel: »Se vé, prva štiri leta še nisem mogel smučati!«

Lesen most čez klanec so zgradili mladinci iz jeklarne v Guštanju v udarniškem delu. Mladinci so šli prvi, za njimi so se vzpenjali mimo vasi Kotlje in nad Rimskim vrelcem starejši delavci, inženirji in tudi delegat je pomagal. Pa je bilo premalo snega. Ozek klanec je bil pre­več izpostavljen toplemu soncu. Mladina ga je zasula s snegom.

FS3059_9a

Smučarske tekme za jugoslovansko državno prvenstvo, Kovsov travnik pod Homom, 23. 2. 1946. Foto: Jože Kološa

Prihod tekmovalcev je bil za Guštanj isto kot poleti obisk na Koroškem festivalu. Iz hiš so plapolale zastave.

Vseh tekmovalcev je prišlo okrog 200. Čez dan so vadili, ponoči so spali na kmetijah. Četudi so kmetije hribovske, vendar kažejo obširna gospodarska poslopja in močni oboki trdnost in moč starih zidov. Na nasprotnem bregu tekmovališča se je v soncu belila rojstna hiša Prežihovega Voranca. Na osojah je še ležal sneg, okrog in okrog pa so se razprostirali smrekovi gozdovi, valoviti hribi in prijazne doline.

FS3060_29a

Ena izmed ženskih predstavnic na tekmovanju, 23. 2. 1946. Foto: Jože Kološa


Visoko v Uršlji gori so smučarji dosegli lepe rezultate. Prvak v alpski kombinaciji je bil Matevž Lukanc, borec Jugoslovanske armade, med smučarkami pa Praček Lojzka z Jesenic. V dolini pa že cveto leske in v toplem vetru se čuti dih prihajajoče pomladi.

Še nekaj rezultatov?

Prvak Lukanc Matevž (JA ) je dosegel 230,1 točk v alpski kombinaciji. Drugi je bil Bertoncelj Jože (Jesenice ) 245,5 točk, tretji Čop Franci (Maribor) 255,7 točk in četrti Kumar Henrik (Mladost-Zagreb), peti Baloh Janez (Ljubljana) 269,8 točk, šesti Žnidar Emil (Jesenice) 273,3 točk.

FS3060_14a

Smučarske tekme za jugoslovansko državno prvenstvo, 23. 3. 1946. Foto: Jože Kološa

 

Vir: Tovariš – ilustrirana revija, št. 2, 1946, Facebook stran Stare fotografije in razglednice Koroške, objava iz dne 21. 1. 2018

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: