Argumentirano in civilizirano/1988: Ob 30–letnici JBTZ

Ob fotografski razstavi

ARGUMENTIRANO IN CIVILIZIRANO/1988 
Ob 30–letnici demonstracij v podporo JBTZ 

ki je v Muzeju novejše zgodovine Slovenije na ogled od 9. maja do 10. junij 2018 si lahko ogledate televizijski prispevek v oddaji Odmevi

vabilo JBTZ

Še nekaj besed o razstavi: 
Fotografska razstava se javnosti predstavlja ob 30-letnici dogodkov, ki so bili pred kuliso vsesplošne jugoslovanske krize osemdesetih let povod za takojšen in množičen odziv nazorsko in starostno različnih oseb in skupin slovenske civilne družbe.
Aretacije civilistov in podoficirja zaradi suma izdaje vojaške skrivnosti, po začetnicah njihovih priimkov znanih kot JBTZ (Janša Janez, Borštner Ivan, Tasić David in Franci Zavrl) so spodbudile številne protestne akcije, ki jih je večinoma organiziral sočasno ustanovljen Odbor za varstvo človekovih pravic.

Foto: Tone Stojko, hrani: MNZS.

Dvodelna fotografska razstava obiskovalca vodi na mesta zbiranja, med množice, ki so enotne v podpori obtoženi četverici, argumentirano in civilizirano nasprotovale kršenju osnovnih človekovih pravic.

Na panojih pred muzejem se predstavlja fotografski kronist, ki je skoraj dnevno beležil stampedo dogodkov druge polovice osemdesetih in avtor prvega vidnega dokumenta politične aretacije pri nas, fotograf tednika Mladina Tone Stojko. Muzejsko preddverje ponudi do sedaj redko ali nikoli razstavljene dokumentarne fotografije tiste pozne pomladi, vročega poletja in jeseni leta 1988, ki so jih nezanesljivemu človeškemu spominu iztrgali Nace Bizilj, Marjan Ciglič (fotografa časopisa Dnevnik) in takrat že upokojena fotografska legenda Edi Šelhaus.

Pozorno si jih oglejte. Se v množici obrazov prepoznate tudi vi?

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: