Sloveča jama z družino zadnjega cesarja na steklenem stereo negativu

Image EXIF Data

  • Date Taken: 01 Jan 1970, 00:00:00
  • Camera:
  • Focal Length: 0
  • Aperture: f/0
  • ISO: 0
  • Shutter Speed: 1/inf second

Znameniti češki fotograf »Njegove cesarske in kraljevske Visokosti Presvetlega nadvojvode Franca Ferdinanda Avstrijskega-Este« Rudolf Bruner Dvořák je leta 1909 mojstrsko fotografiral že takrat mednarodno znano Postojnsko jamo. Lepote kraškega podzemlja je domnevno ovekovečil v več dneh, zagotovo pa 10. avgusta 1909, ko je v njej fotografiral družino Karla I. – bodočega in zadnjega cesarja med Habsburžani. Ohranilo se je 400 fotografij, od tega 318 fotografij na papirju in negativov na steklenih ploščah formata 25,7 x 30,5 cm ter 82 stereo posnetkov na steklenih ploščah formata 8,3 x 17 cm.

Rudolf Bruner Dvořák se je s svojim bratom in pomočnikom Jaroslavom po naročilu jamske komisije in priznanega speleologa ter dolgoletnega direktorja jame Ivana Andreja Perka izživel v fotografiranju kapniških lepot, prostranih jamskih dvoran, pa tudi tehničnih pridobitev jame. To so bili zlati časi njegovega fotografskega ustvarjanja. Rudolf Bruner Dvořák, ki je sicer slovel kot najboljši izvedenec reportažne fotografije s smislom za ulovitev atmosfere dogodka ob pravem trenutku in na najprimernejši način, z odličnim občutkom za kompozicijo in razporeditev virov svetlobe, se je tokrat znašel pred velikim tehničnim izzivom. Kako fotografirati lepote podzemlja, ki so ga že od leta 1884 stalno, a komajda, razsvetljevale električne obločnice, in kako zagotoviti okoliščine, v katerih morajo biti steklene plošče razvite takoj po ekspoziciji. Celotni tehnični podvig fotografiranja z vprašanjem o uporabi magnezijevega prahu ali električne luči ostaja nepojasnjen, estetska brezhibnost Dvořákovih fotografij pa osupljiva.

V primerjavi z velikim številom Dvořákovih fotografij jamskih naravnih znamenitosti so visoki gostje, ki so po poročanju časopisa Slovenec incognito pripotovali na Bled, v Ljubljano in Postojnsko jamo, kot skupina le na maloštevilnih posnetkih. Od fotografij, posnetih s stereoskopskim fotoaparatom, je Dvořák le eno namenil skupinskemu fotografiranju dvorne družine. Na njej je prva med damami z desne nadvojvodinja Marija Jožefa Saška, mati bodočega avstro-ogrskega cesarja Karla I., ob njej pa njen drugi sin, štirinajstletni Karlov brat, nadvojvoda Maksimiljan Evgen. V dvorni delegaciji sta tudi visoka predstavnika rodbin Pallavicini in Wurmbrand. Prvi Dvořákovi fotografiji iz Postojnske jame sta bili objavljeni že 3. septembra 1909 v reviji Český svět, najpomembnejši ilustrirani reviji na Češkem pred prvo svetovno vojno. Slovenska časnika Slovenec in Slovenski dom pa sta ob koncu oktobra istega leta objavila, da je »gospod komorni fotograf glavne dele Postojnske jame fotografično posnel in umetniško izvršene fotografije v album zbral, ki na izjemno krasen način predočuje vse blesteče čare in bajne tvorbe kraškega podzemeljskega kraljestva«. Poudarila sta še, da so te fotografije najboljše od vseh dotedanjih in jih priporočila v nakup. Dvořákove fotografije so predvsem kot razglednice Postojnske jame zaokrožile po tujini. Stereo fotografije pa so bile tedaj namenjene le individualnemu ogledovanju s pomočjo stereo kukala, skozi katerega je lahko gledalec občudoval fotografijo v tridimenzionalni razsežnosti. Negativi fotografij na krhkem steklu so leta 1909 iz Postojne z Dvořákom potovali v Prago, po 96 letih pa so se vrnili v Slovenijo.

MNZS_negativ_STEREO_bd285_100_Marija Jožefa Saška 1909_OB

Podatki o predmetu: Rudolf Bruner Dvořák, Stereo negativ na stekleni plošči, Postojnska jama, 1909, steklo, 8,3 x 17 cm; inv. št. BD 285

Avtorica prispevka: Irena Uršič

Predmet je na ogled na občasni razstavi (R)evolucija muzeja: 1948 – 2018, ki je na ogled v prostorih Muzeja novejše zgodovine Slovenije, Celovška 23, 1000 Ljubljana.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: