SOKOLI LETA 1922 IN PRVO SVETOVNO PRVENSTVO V GIMNASTIKI NA SLOVENSKEM

Image EXIF Data

  • Date Taken: 23 Jul 2018, 11:48:31
  • Camera: Canon PowerShot SX610 HS
  • Focal Length: 4.5
  • Aperture: f/3.8
  • ISO: 800
  • Shutter Speed: 1/60 second

Ljubljana je bila meseca avgusta 1922 preplavljena s tekmovalci jugoslovanske sokolske zveze in tekmovalci iz Belgije, Francije, Velike Britanije, Luksemburga, Romunije, Rusije in celo iz Alžirije. Odvijal se je prvi zlet jugoslovanskega sokolstva in obenem 7. mednarodno tekmovanje v gimnastiki, ki ga štejemo za svetovno prvenstvo.

1. Povorka ─Źlanstva Sokola po beograjskih ulicah leta 1922, ob poroki kralja Aleksandra I. Kara─Ĺor─Ĺevi─ça z romunsko princeso Marijo

Povorka članstva Sokola po beograjskih ulicah leta 1922, ob poroki kralja Aleksandra I. Karađorđevića z romunsko princeso Marijo. Foto: neznan, hrani: MNZS.

2. Piramida beograjskih ─Źlanov Sokola v ─Źasu poroke kralja Aleksandra I. Kara─Ĺor─Ĺevi─ça z romunsko princeso Marijo

Piramida beograjskih članov Sokola v času poroke kralja Aleksandra I. Karađorđevića z romunsko princeso Marijo. Foto: neznan, hrani: MNZS.

3. Letak sokolske prireditve leta 1922, ko se je odvijal I. jugoslovanski vsesokolski zlet in 7. mednarodno tekmovanje v gimnastiki - svetovno prvenstvo

Letak sokolske prireditve leta 1922, ko se je odvijal I. jugoslovanski vsesokolski zlet in 7. mednarodno tekmovanje v gimnastiki – svetovno prvenstvo. Avtor: Medenjak Dragutin Inkiostri, Beograd, hrani: MNZS.

 

Priprave na ta veličastni dogodek so se začele v začetku leta 1922 z izgradnjo novega in modernega stadiona za Bežigradom. Za organizatorje je bila največji zalogaj finančna konstrukcija. Sredstva so dobili od vlade, najeli so kredit, sredstva pa so prispevali tudi člani Sokola in podporniki. Celo izseljenci v Ameriki, ki so v tujini organizirali sokolska društva, so sodelovali pri zbiranju denarja za izgradnjo stadiona.

4. I. Jugoslovanski vsesokolski zlet v Ljubljani, ki je bil v ─Źasu od 12. - 15. avgusta 1922. Tipografija D.D. Zagreb

I. Jugoslovanski vsesokolski zlet v Ljubljani, ki je bil v času od 12. – 15. avgusta 1922. Tipografija D.D. Zagreb. Avtor: Medenjak Dragutin Inkiostri, Beograd, hrani: MNZS.

 

5. Gradnja tribun in urejanje povr┼íin za stadion v Be┼żigradu za I. jugoslovanski vsesokolski zlet

Gradnja tribun in urejanje površin za stadion v Bežigradu za I. jugoslovanski vsesokolski zlet. Foto: neznan, hrani: MNZS.

6. Mizarji in tesarji pri izgradnji lesenih tribun na stadionu v Be┼żigradu

Mizarji in tesarji pri izgradnji lesenih tribun na stadionu v Bežigradu. Foto: neznan, hrani: MNZS.

7. Izgradnja slavnostne tribune na stadionu v Be┼żigradu

Izgradnja slavnostne tribune na stadionu v Bežigradu. Foto: neznan, hrani: MNZS.

 

Tudi sama logistika izvedbe tekmovanja in vseh spremljajočih dejavnosti je bila zelo zahtevna. Poskrbeti je bilo potrebno za nastanitev in prehrano za ogromno število udeležencev in gostov. V času od 11. do 16. avgusta je na ljubljansko železniško postajo pripeljalo in odpeljalo 397 vlakov z 520.000 potniki. Kot je navedeno v virih, ni bilo nobenih zastojev.

8. Vhod na novo zgrajeni stadion v Be┼żigradu leta 1922

Vhod na novo zgrajeni stadion v Bežigradu leta 1922. Foto: neznan, hrani: MNZS.

9. Pogled na dokon─Źani stadion v Be┼żigradu pred za─Źetkom prireditve leta 1922

Pogled na dokončani stadion v Bežigradu pred začetkom prireditve leta 1922. Foto: neznan, hrani: MNZS.

Telovadišče, ki so ga zgradili na prostoru med današnjo Linhartovo in Topniško ulico ter Zupančičevo jamo je bilo tako veliko, da je lahko hkrati izvajalo proste vaje več kot 4500 telovadcev. Telovadišče je merilo 152 x 105 m, okoli njega je bil del namenjen za izvajanje orodne telovadbe, nato pa še prostor za tribune in stojišča. Vsa konstrukcija stavb je bila lesena. V glavnih dneh zleta je stadion sprejel dnevno tudi po 50.000 nastopajočih in tekmovalcev.

 

10. Sprejem delagacij sokolskih dru┼ítev na ┼żelezni┼íki postaji v Ljubljani

Obiskovalci na zletu jugoslovanskih sokolskih zvez v Ljubljani avgusta 1922. Foto: neznan, hrani: MNZS.

11. Obiskovalci na zletu jugoslovanskih sokolskih zvez v Ljubljani avgusta 1922

Obiskovalci na zletu jugoslovanskih sokolskih zvez v Ljubljani avgusta 1922. Foto: neznan, hrani: MNZS.

12. Sprejem in pozdrav kralju Aleksandru in soprogi Mariji na stadionu v Be┼żigradu avgusta 1922

Sprejem in pozdrav kralju Aleksandru in soprogi Mariji na stadionu v Bežigradu avgusta 1922. Foto: Pogačnik Josip, hrani: MNZS.

Zemeljska dela na novem telovadišču so izvajali vojaški zaporniki in akordni delavci pod vodstvom vojaških instruktorjev. Izredno delo so opravili tesarji, ki so gradili leseno konstrukcijo stadiona. Noč in dan je delalo 250 strokovnih delavcev pod vodstvom tesarja Ivana Zakotnika. Pri gradnji konstrukcije so porabili 3000 m3 lesa ali 150 železniških vagonov razžaganega lesa in 5 ton vijakov, žebljev in spon.

13. Kralj Aleksander Kara─Ĺor─Ĺevi─ç z ┼żeno Marijo v slavnostni lo┼żi novega stadiona

Kralj Aleksander Karađorđević z ženo Marijo v slavnostni loži novega stadiona. Foto: neznan, hrani: MNZS.

14.a. Vrsta jugoslovanske sokolske zveze na svetovnem prvenstvu v gimnastiki v Ljubljani avgusta 1922

Vrsta Jugoslovanske sokolske zveze na svetovnem prvenstvu v gimnastiki v Ljubljani avgusta 1922, ob I. jugoslovanskem vsesokolskem zletu. Sedijo z leve: 1. Leon Štukelj (Sokol Novo mesto), 2. Peter Šumi (Ljub.Sokol), 3. dr. Viktor Murnik, vodnik vrste (Ljub.Sokol), 4. Stane Derganc (Sokol Lj.I.Tabor), 5. Vlado Simončič (Ljub.Sokol). Stojijo z leve: 6. Stane Vidmar (Sokolj Lj.I.Tabor), 7. Miha Oswald (Ljub.Sokol), 8. Slavko Hlastan (Sokol Trbovlje), 9. Janez Porenta (Sokolj Lj.I.Tabor). Foto: neznan, hrani: MNZS.

14.b. Jugoslovanska tekmovalna vrsta na svetovnem prvenstvu v Ljubljani, ki je potekalo 11. in 12. avgusta 1922

Jugoslovanska tekmovalna vrsta na svetovnem prvenstvu v Ljubljani, ki je potekalo 11. in 12. avgusta 1922. Foto: neznan, hrani: MNZS.

Kaj se je pozneje dogajalo s tem veličastnim stadionom ni zapisov. Predvideva se, da so ga po prireditvi leta 1922 razdrli in na njem ni bilo več sokolskih prireditev.
Zleti so bili večdnevne prireditve, ki so bile v glavnem organizirane ob raznih obletnicah sokolske organizacije. Na zletih so se odvijale mednarodne tekmovalne tekme, slavnostni sprevodi skozi mesta in vrsta družabnih prireditev.

15. Tekmovanje ─Źlanov na konju na svetovnem prvenstvu leta 1922 v Ljubljani

Tekmovanje članov na konju na svetovnem prvenstvu leta 1922 v Ljubljani. Foto: neznan, hrani: MNZS.

16. Tekmovanje jugoslovanske ekipe Sokolov na bradlji na svetovnem prvenstvu leta 1922 v Ljubljani. Vaje izvaja Peter Šumi

Tekmovanje jugoslovanske ekipe Sokolov na bradlji na svetovnem prvenstvu leta 1922 v Ljubljani. Vaje izvaja Peter Šumi. Foto: neznan, hrani: MNZS.

17. Tekmovanje francoske vrste na drogu na svetovnem prvenstvu v gimnastiki avgusta 1922 v Ljubljani

Tekmovanje francoske vrste na drogu na svetovnem prvenstvu v gimnastiki avgusta 1922 v Ljubljani. Foto: neznan, hrani: MNZS.

Vsesokolski zlet leta 1922 je bil do tedaj največja jugoslovanska sokolska prireditev. Velik je bil celo za evropske razmere. Prireditev je potekala na novem stadionu v času od 23. julija do 15. avgusta.

18. Skok v višino ene od vrst na svetovnem prvenstvu v Ljubljani leta 1922

Skok v višino ene od vrst na svetovnem prvenstvu v Ljubljani leta 1922. Foto: Pogačnik Josip, hrani: MNZS.

19. Tekmovanje v teku na svetovnem prvenstvu v Ljubljani leta 1922

Tekmovanje v teku na svetovnem prvenstvu v Ljubljani leta 1922. Foto: Pogačnik Josip, hrani: MNZS.

20. Tekmovanje ─Źlanic v skoku v daljino na svetovnem prvenstvu v Ljubljani leta 1922

Tekmovanje članic v skoku v daljino na svetovnem prvenstvu v Ljubljani leta 1922. Foto: neznan, hrani: MNZS.

21. Tekmovanje ─Źlanic v teku na svetovnem prvenstvu leta 1922 v Ljubljani

Tekmovanje članic v teku na svetovnem prvenstvu leta 1922 v Ljubljani. Foto: neznan, hrani: MNZS.

V uvodu sta bila dva predzletna dneva, ki sta bila namenjena izvajanju vaj sokolskega naraščaja in jugoslovanske vojske. Sledila je mednarodna tekma petih nacionalnih telovadnih zvez, kjer so tekmovali v prostih vajah v parterju, vajah na orodjih, lahkoatletskih disciplinah in plavanju. Tekmovalci so plavali v Ljubljanici. Tekmovalno vrsto Sokolov kraljevine SHS so zastopali člani slovenskega sokola. To so bili: Stane Vidmar, Mihael Oswald, Slavko Hlastan, Janez Porenta, Leon Štukelj, Peter Šumi, Stane Derganc, Vlado Simončič in vodja vrste dr. Viktor Murnik. Zasedli so drugo mesto in dosegli več odličnih rezultatov v posameznih disciplinah. Leon Štukelj je osvojil zlato medaljo na bradlji, drogu in krogih, srebrno medaljo pa na konju z ročaji in v plavanju. V ekipnem mnogoboju so osvojili zlato medaljo telovadci v sestavi Stane Derganc, Leon Štukelj, Peter Šumi, Stane Vidmar, Slavko Hlastan in Vladimir Simončič. V mnogoboju so tekmovali v gimnastičnih vajah na orodju, plavanju in atletiki. Tudi drugi tekmovalci Sokola kraljevine SHS so osvojili več medalj.

22. Proste vaje ─Źlanov Sokola na vsesokolskem zletu leta 1922 v Ljubljani

Proste vaje članov Sokola na vsesokolskem zletu leta 1922 v Ljubljani. Foto: neznan, hrani: MNZS.

23. Proste vaje ─Źlanov Sokola na vsesokolskem zletu leta 1922 v Ljubljani

24. Proste vaje ─Źlanic Sokola na vsesokolskem zletu leta 1922 v Ljubljani

Proste vaje članic Sokola na vsesokolskem zletu leta 1922 v Ljubljani. Foto: neznan, hrani: MNZS.

25. Povorka zastavonoš društev Sokola po ljubljanskih ulicah na vsesokolskem zletu 1922

Povorka zastavonoš društev Sokola po ljubljanskih ulicah na vsesokolskem zletu 1922. Foto: neznan, hrani: MNZS.

 

Glavni zletni dnevi pa so bili v času od 13. do 15. avgusta. Zadnji dan je bil najbolj veličasten, saj se je začel s slavnostnim sprevodom po Ljubljani in ga je spremljalo navdušeno občinstvo.

26. Stik sokolstva na Kongresnem trgu v Ljubljani avgusta 1922

Stik sokolstva na Kongresnem trgu v Ljubljani avgusta 1922. Foto: neznan, hrani: MNZS.

27. Člani Sokola pred mestno hišo v Ljubljani leta 1922

Člani Sokola pred mestno hišo v Ljubljani leta 1922. Foto: neznan, hrani: MNZS.

28. Zbor udele┼żencev ob I. jugoslovanskem vsesokolskem zletu. Zbrani na Kongresnem trgu v Ljubljani

Zbor udeležencev ob I. jugoslovanskem vsesokolskem zletu. Zbrani na Kongresnem trgu v Ljubljani. Foto: neznan, hrani: MNZS.

29. Sprejem kraljice Marije Kara─Ĺor─Ĺevi─ç pri Narodnem domu v Ljubljani avgusta 1922. Sprejem so ji priredili ─Źlani Ljubljanskega Sokola

Sprejem kraljice Marije Karađorđević pri Narodnem domu v Ljubljani avgusta 1922. Sprejem so ji priredili člani Ljubljanskega Sokola. Foto: neznan, hrani: MNZS.

 

Na ulicah se je zbralo okrog 100.000 ljudi, več, kot je Ljubljana štela prebivalcev. Sprevoda se je udeležilo 4000 čeških sokolov in vojakov s prapori in fanfarami, 10.000 jugoslovanskih sokolov, ruski sokoli in 221 sokolskih konjenikov. Zleta se je udeležil tudi kralj Aleksander Karađorđević z ženo Marijo, predstavniki tedanje jugoslovanske narodne skupščine in tudi delegacije tujih državnih vlad.

30.Sokolska razstava v Narodnem domu v Ljubljani ob veliki prireditvi leta 1922

Sokolska razstava v Narodnem domu v Ljubljani ob veliki prireditvi leta 1922. Foto: neznan, hrani: MNZS.

31. Sokolska razstava v Narodnem domu v Ljubljani

Sokolska razstava v Narodnem domu v Ljubljani. Foto: neznan, hrani: MNZS.

32. Sokolska razstava v Narodnem domu v Ljubljani33. Sokolska razstava v Narodnem domu v Ljubljani

 

_____________________________________________________________________

Besedilo in fotografije pripravila: Irena Fürst, kustosinja Muzeja novejše zgodovine Slovenije, enota Brestanica, skrbnica zbirke Fotografije sokolov.

One Comment on “SOKOLI LETA 1922 IN PRVO SVETOVNO PRVENSTVO V GIMNASTIKI NA SLOVENSKEM

  1. Zelo zanimiv del zgodovine, ki ga žal tisti iz časov SFRJ bolj slabo poznamo.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: