POMEMBNI DOGODKI V DELOVANJU LJUBLJANSKIH SOKOLOV V OBDOBJU OD 1922 DO 1933

Image EXIF Data

  • Date Taken: 01 Jan 1970, 00:00:00
  • Camera: HP Scanjet G4050
  • Focal Length: 0
  • Aperture: f/0
  • ISO: 0
  • Shutter Speed: 1/inf second

Desetletno obdobje v delovanju Ljubljanskih Sokolov je obeleženo s pomembnimi dogodki in tekmovalnimi prireditvami.

1. Telovadi┼í─Źe in bodo─Źi dom Sokola I. na Taboru v Ljubljani. Razglednica je bila izdana z namenom zbiranja sredstev za bodo─Źi dom

Telovadišče in bodoči dom Sokola I. na Taboru v Ljubljani. Razglednica je bila izdana z namenom zbiranja sredstev za bodoči dom. Foto: neznan, hrani MNZS.

 

Ljubljansko društvo Sokol I. Tabor Ljubljana je bilo ustanovljeno leta 1907. Ker niso imeli svojih telovadnih in klubskih prostorov, so začeli maja 1921 s pripravljalnimi deli za izgradnjo lastnega telovadišča. Le to je bilo urejeno in odprto avgusta istega leta. V načrtih je zarisan tudi prostor za izgradnjo sokolskega doma. Zgrajen je bil po načrtih arhitekta Ivana Vurnika. Temeljni kamen zanj so vzidali junija 1924, slavnostna otvoritev pa je bila po treh letih, junija 1927.

2. Udarniki - ─Źlani Sokola opravljajo zemeljska dela za izgradnjo telovadi┼í─Źa na Taboru v Ljubljani

Udarniki – člani Sokola opravljajo zemeljska dela za izgradnjo telovadišča na Taboru v Ljubljani. Foto: neznan, hrani MNZS.

3. Telovadba ─Źlanstva Sokola na prostoru izgradnje novega sokolskega doma na Taboru v Ljubljani

Telovadba članstva Sokola na prostoru izgradnje novega sokolskega doma na Taboru v Ljubljani. Foto: neznan, hrani MNZS.

4. Shod Sokolov v Ko─Źevju 15. junija 1924

Shod Sokolov v Kočevju 15. junija 1924. Foto: Verderber Rudi, Kočevje, hrani MNZS.

 

Po vsej Sloveniji so se vršili zleti posameznih sokolskih društev, ker se je širilo sokolsko gibanje in ideja sokolstva.

Vrsta Jugoslovanske sokolske zveze je leta 1924 sodelovala na olimpijskih igrah v Parizu, ki so bile v času od 17. do 20. julija. Na tekmovanju so sodelovali samo slovenski člani iz vrst Ljubljanskih Sokolov, Sokol I. Tabor Ljubljana, Sokol Novo mesto, Sokol Trbovlje in Sokol Celje. Osvojili so četrto mesto, Leon Štukelj pa je bil dobitnik zlate medalje na drogu in v mnogoboju.

5. Vrsta Jugoslovanske sokolske zveze na VIII. Olimpijadi v Parizu, ki je bila v ─Źasu od 17. do 20. julija 1924

Vrsta Jugoslovanske sokolske zveze na VIII. Olimpijadi v Parizu, ki je bila v času od 17. do 20. julija 1924. Z desne: vodnik ing. Albert Poženel – Lj. Sokoli, Leon Štukelj – Sokol Novo mesto, Janez Porenta – Sokol Lj. I. Tabor, Slavko Hlastan – Sokol Trbovlje, Stane Derganc – Sokol Lj. I. Tabor, Miha Oswald – Lj. Sokoli, Jože Primožič – Sokolj Lj. I. Tabor, Rastko Poljšak – Sokol Celje in Stane Žilič – Lj. Sokol. Jugoslovanska vrsta je osvojila četrto mesto na olimpijadi. Foto: Kovač Vekoslav, hrani MNZS.

 

Leta 1926 je v času od 22. do 24. maja potekalo svetovno prvenstvo v gimnastiki v Lyonu v Franciji. Sodelovalo je šest reprezentanc: iz Belgije, Čehoslovaške, Francije, Jugoslavije, Luksemburga in Nizozemske. V vrsti Jugoslovanske sokolske zveze so bili ponovno samo slovenski člani Sokola. Osvojili so skupno drugo mesto. Peter Šumi je drugič zapovrstjo postal svetovni prvak v mnogoboju, Leon Štukelj je bil prvi na drogu in na krogih, ter tretji na bradlji, Jože Primožič pa je bil drugi na drogu. Tudi drugi tekmovalci so dosegli dobre rezultate. Na prvenstvu so podelili le zlato kolajno Petru Šumiju za mnogoboj, za vsa druga osvojena mesta pa niso podeljevali nobenih priznanj. Vsi udeleženci so dobili le spominsko plaketo v obliki kolajne kot spomin na tekmovanje.

6. Nara┼í─Źaj Ljubljanskega Sokola leta 1925 pred Narodnim domom v Ljubljani

Naraščaj Ljubljanskega Sokola leta 1925 pred Narodnim domom v Ljubljani. Foto: neznan, hrani MNZS.

7. Vaditeljski zbor Ljubljanskega Sokola leta 1925 pred Narodnim domom v Ljubljani

Vaditeljski zbor Ljubljanskega Sokola leta 1925 pred Narodnim domom v Ljubljani. Na fotografiji: ing. Gojmir Pehani, Boris Gregorka, dr. Vlado Orel, Karol Korenini, Albin Čebular, Slapničar, ing. Kajetan Kavčič, Avsec, Rudolf, Vlado Simončič, Bogomil Kajzelj, Alojz Vrhovec, Slavko Simončič, Stanko Žilič, Štefan Žigon, ing. Albert Poženel in Kozina. Foto: neznan, hrani MNZS.

8. Srednji oddelek ─Źlanic Ljubljanskega Sokola na tekmovanju na Vidov dan, 28. junija 1925 v Beogradu. Prva z leve je Pavla Vrhovec

Srednji oddelek članic Ljubljanskega Sokola na tekmovanju na Vidov dan, 28. junija 1925 v Beogradu. Prva z leve je Pavla Vrhovec. Foto: neznan, hrani MNZS.

 

Leta 1928 so bile olimpijske igre v Amsterdamu. Bile so v dneh od 6. do 10. avgusta in sodelovalo je enajst reprezentanc. Jugoslovansko sokolsko vrsto so zastopali slovenski tekmovalci in Dragutin Ciotti iz Sokolskega društva Sušak. Vodnik vrste je bil dr. Viktor Murnik, ki je mednarodnem telovadnem svetu prvič predstavil njegovo sestavo prostih vaj. Leon Štukelj je bil na olimpijadi prvi na krogih, Jože Primožič drugi na bradlji, Stane Derganc tretji v skoku čez konja, ekipno pa so tekmovalci zasedli tretje mesto.

9. Vrsta Jugoslovanske sokolske zveze na tekmi za prvenstvo mednarodne telovadne zveze v Lyonu v Franciji leta 1926

Vrsta Jugoslovanske sokolske zveze na tekmi za prvenstvo mednarodne telovadne zveze v Lyonu v Franciji leta 1926. Z leve: Oton Zupan – Sokolj Lj. I. Tabor, Srečko Sršen – Lj. Sokoli, Stane Derganc – Lj. Sokoli, Jože Primožič – Sokoli Lj. I. Tabor, dr. Viktor Murnik – vodnik Lj. Sokoli, Miha Oswald – Lj. Sokoli, Peter Šumi – Lj. Sokoli in Leon Štukelj- Sokol Novo mesto. Foto: Atelje Viktor, Ljubljana, hrani MNZS.

10. Slovenski izseljenci v ZDA. Tudi v Ameriki so slovenski izseljenci ustanovili sokolska društva in v njih gojili spomin na nekdanjo domovino

Slovenski izseljenci v ZDA. Tudi v Ameriki so slovenski izseljenci ustanovili sokolska društva in v njih gojili spomin na nekdanjo domovino. Foto: neznan, hrani MNZS.

 

Dve leti pozneje se je vrsta, sedaj Sokoli kraljevine Jugoslavije, udeležila svetovnega prvenstva v Luksemburgu, ki je bilo od 12. do 15. julija 1930. Na tekmi so bile predpisane naslednje tekmovalne discipline: na vseh štirih orodjih ena obvezna in ena poljubna vaja, ena obvezna in ena poljubna prosta vaja, plezanje po vrvi 8 m, skok v daljino, suvanje krogle, skok v višino s palico in tek na 100 m, skupaj 15 disciplin. Izbor tekmovalcev za to svetovno prvenstvo je bil na zletu v Beogradu in izbrani so bili: Rafael Ban, Boris Gregorka, Anton Malej, Jože Primožič, Peter Šumi, Leon Štukelj, Edvard Antosiewicz in Stane Žilič, vodnik vrste pa dr. Viktor Murnik. Prvi dan prvenstva je v Luksemburgu močno deževalo, zato je tekmovanje potekalo v dvorani, nagneteni z gledalci. Leon Štukelj je pri vaji na drogu ob seskoku padel in se poškodoval. Popoldan je bilo tekmovanje na krogih. Anton Malej je tik pred zaključkom obvezne vaje padel s krogov in obležal. Odpeljali so ga v bolnišnico, kjer je preminil. Tekmovanje se je nadaljevalo in drugi dan so tekmovalci izvedeli za Malejevo smrt. Jugoslovanski tekmovalci so se odločili, da se nemudoma vrnejo domov. V Luksemburgu sta ostala le Leon Štukelj in Miha Oswald, ki je bil na tekmovanju rezerva. Izbrana sta bila, da spremljata krsto s pokojnim tekmovalcem v Ljubljano. Slovo v Luksemburgu je bilo žalostno, na poti do postaje jo je spremljala ogromna množica ljudi, od preminulega športnika pa so se poslovili tudi najvišji predstavniki športnih organizacij. V Ljubljani so posmrtne ostanke Antona Maleja prepeljali v sokolski dom na Taboru, saj je bil član Sokolov I. Ljubljana Tabor.

11. Leta 1927 naj bi prišlo do združitve ljubljanskih sokolskih žup Ljubljanski sokoli (ustanovljeni 1863) in Sokoli I. Tabor Ljubljana (ustanovljeni 1907) v eno organizacijo Sokols

Leta 1927 naj bi prišlo do združitve ljubljanskih sokolskih žup Ljubljanskih sokolov (ustanovljeni 1863) in Sokolov I. Tabor Ljubljana (ustanovljeni 1907) v eno organizacijo – Sokolska župa Ljubljana. Kot starosta je naveden prof. Nande Marolt, načelnik Jaka Jesih in tajnik Stane Flegar. Foto: neznan, hrani MNZS.

12. Nara┼í─Źaj Ljubljanskega Sokola in vaditelj Bogomil Kajzelj leta 1928 na telovadi┼í─Źu

Naraščaj Ljubljanskega Sokola in vaditelj Bogomil Kajzelj leta 1928 na telovadišču. Foto: neznan, hrani MNZS.

13. Jugoslovanska sokolska vrsta na olimpijadi v Amsterdamu leta 1928

Jugoslovanska sokolska vrsta na olimpijadi v Amsterdamu leta 1928. Z leve Leon Štukelj, Edvard Antosiewicz, Janez Porenta, Anton Malej, vodnik vrste dr. Viktor Murnik, Stane Derganc, Jože (Josip) Primožič, Dragutin Ciotti in Boris Gregorka. Foto: neznan, hrani MNZS.

14. Proste vaje ─Źlanic na I. vsesokolskem zletu Sokolov kraljevine Jugoslavije, ki je potekal v ─Źasu od 24. do 26. junija 1930 v Beogradu

Proste vaje članic na I. vsesokolskem zletu Sokolov kraljevine Jugoslavije, ki je potekal v času od 24. do 26. junija 1930 v Beogradu in je bil prva velika sokolska prireditev po razpustu Jugoslovanske sokolske zveze. Tu so bili izbrani tekmovalci jugoslovanske vrste za svetovno prvenstvo v Luksemburgu, ki je bilo od 12. do 15. julija 1930. Foto: neznan, hrani MNZS.

 

Vrsta Sokolov kraljevine Jugoslavije je v Luksemburgu sicer dosegla tretje mesto, Jože  Primožič je postal svetovni prvak v mnogoboju, prvi med posamezniki v prosti vaji, prvi na bradlji in konju z ročaji, Leon Štukelj je bil kljub padcu tretji na drogu, Peter Šumi pa drugi na konju z ročaji.

16. Parada Sokolov po beograjskih ulicah na I. vsesokolskem zletu Sokolov kraljevine Jugoslavije, ki je potekal v ─Źasu od 24. do 26. junija 1930 v Beogradu

Parada Sokolov po beograjskih ulicah na I. vsesokolskem zletu Sokolov kraljevine Jugoslavije. Foto: neznan, hrani MNZS.

17. Portret Antona Maleja, ┼Żupa Ljubljana, Sokol I. Tabor. Anton Malej se je smrtno ponesre─Źil na svetovnem prvenstvu v Luksemburgu leta 1930

Portret Antona Maleja, Župa Ljubljana, Sokol I. Tabor. Anton Malej se je smrtno ponesrečil na svetovnem prvenstvu v Luksemburgu leta 1930. Foto: Pogačnik Josip, hrani MNZS.

17a_1

Pogrebna slovesnost ob smrti Antona Maleja. 18. julija 1930 so ga pripeljali v Sokolski dom Tabor v Ljubljani, 20. julija pa je potekala žalna slovesnost pred domom. Nato so njegove posmrtne ostanke odpeljali v Bohinjsko Bistrico, kjer je bil pokopan. Foto: neznan, hrani MNZS.

18. Grob in spomenik brata Toneta (Antona) Maleja v Bohinjski Bistrici

Grob in spomenik Toneta (Antona) Maleja, člana vrste Sokoli I. Tabor Ljubljana, v Bohinjski Bistrici. Bil je v ekipi tekmovalcev na mednarodni tekmi – svetovnem prvenstvu v Luksemburgu, ki je bilo v času od 12. do 15. julija 1930. Anton Malej je bil najmlajši udeleženec tekmovanja, star 23 let. Med zaključnim seskokom s krogov je padel in si poškodoval vratno hrbtenico. Za posledicami poškodb je 15. julija 1930 v bolnišnici Terezianum v Luksemburgu umrl. Pokopan je bil v domači Bohinjski Bistrici. 19. julija 1931 so na njegovem grobu odkrili nagrobni spomenik z njegovim doprsnim kipom, ki ga je izdelal akad. kipar Lojze Dolinar. Foto: neznan, hrani MNZS.

19. Uprava sokolske ┼żupe Ljubljana leta 1931. Sedijo z desne ─îotar, Burjeva, dr. Kuhar, dr. Pipenbacher, Krape┼ż, Anu┼íka Cigojeva in Alojz Vrhovec

Uprava sokolske župe Ljubljana leta 1931. Sedijo z desne Čotar, Burjeva, dr. Kuhar, dr. Pipenbacher, Krapež, Anuška Cigojeva in Alojz Vrhovec. Foto: neznan, hrani MNZS.

20. Prednjaški zbor Ljubljanskega Sokola leta 1930 (upravni odbor). Četrti z desne dr. Viktor Murnik

Prednjaški zbor Ljubljanskega Sokola leta 1930 (upravni odbor). Četrti z desne dr. Viktor Murnik. Foto: Rovan, Ljubljana, hrani MNZS.

21. Moška deca Ljubljanskega Sokola leta 1932

Moška deca Ljubljanskega Sokola leta 1932. Foto: neznan, hrani MNZS.

22. Vrsta Sokolov kraljevine Jugoslavije na I. tekmi vrst za slovansko prvenstvo v Pragi leta 1932

Vrsta Sokolov kraljevine Jugoslavije na I. tekmi vrst za slovansko prvenstvo v Pragi leta 1932. Z leve: Danijel Zupančič (Lj. Sokol), France Borko (Lj. Sokol), Josip Flego (Lj. Sokol), Konrad Grili (Celje), Kajetan Kavčič (Lj. Sokol), Vilko Perdan (Lj. Sokol), eden od bratov Sket (Sokol Lj. I.Tabor) in neznan. Foto: Kovač Vekoslav, hrani MNZS.

____________________________________________________________________

Besedilo in fotografije pripravila: Irena Fürst, kustosinja Muzeja novejše zgodovine Slovenije, enota Brestanica, skrbnica zbirke Fotografije sokolov.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: