ZADNJI VELIKI SOKOLSKI ZLET V LJUBLJANI LETA 1933

Image EXIF Data

  • Date Taken: 01 Jan 1970, 00:00:00
  • Camera: HP Scanjet G4050
  • Focal Length: 0
  • Aperture: f/0
  • ISO: 0
  • Shutter Speed: 1/inf second

Osemindvajsetega junija leta 1933, na Vidov dan, se je v Ljubljani začel veličastni celotedenski sokolski zlet ob 70. obletnici ustanovitve prvega sokolskega društva med južnimi Slovani. To je bil obenem tudi I. Pokrajinski zlet Sokola kraljevine Jugoslavije.

1. Odbor Ljubljanskih Sokolov, ki je vodil priprave na I. pokrajinski zlet Sokolov kraljevine Jugoslavije leta 1933. Obenem je Ljubljanski Sokol praznoval 70-letnico društva

Odbor Ljubljanskih Sokolov, ki je vodil priprave na I. pokrajinski zlet Sokolov kraljevine Jugoslavije leta 1933 v Ljubljani in obenem praznovanja 70-letnice društva. Foto: Kovač Vekoslav, hrani MNZS.

2. Letak ob I. pokrajinskem zletu Sokolov kraljevine Jugoslavije in 70-letnici delovanja Ljubljanskih Sokolov

Letak izdan ob I. pokrajinskem zletu Sokolov kraljevine Jugoslavije in 70-letnici delovanja Ljubljanskih Sokolov. Original. Hrani MNZS.

3. Gradnja tribun na letnem telovadi┼í─Źu Ljubljanskih Sokolov v Tivoliju leta 1933 za I. Pokrajinski zlet Sokolov kraljevine Jugoslavije

Gradnja tribun na letnem telovadišču Ljubljanskih Sokolov v Tivoliju leta 1933 za I. Pokrajinski zlet Sokolov kraljevine Jugoslavije. Foto: Kovač Vekoslav, hrani MNZS.

4. Gradnja tribun letnega stadiona Ljubljanskih Sokolov v Tivoliju leta 1933

Gradnja tribun letnega stadiona Ljubljanskih Sokolov v Tivoliju leta 1933. Foto: Kovač Vekoslav, hrani MNZS.

 

Priprave na zlet so se začele že leto prej, vodilo pa jih je društveno vodstvo – načelnik Gojmir Pehani, podnačelnika Boris Gregorka in Tomaž Šavnik, načelnica Ada Kuhar in podnačelnici Silva Boltavzer-Burja in Herna Barl in seveda dr. Viktor Murnik. Celotno organizacijo priprav na društveni nastop je že jeseni 1932 prevzel Boris Gregorka, ki je po končani prireditvi prejel priznanje za organizacijo tako od Sokolov kraljevine Jugoslavije kot Ljubljanskih Sokolov.

 

 

Za zletno prireditev so Ljubljanski Sokoli uredili tudi svoje letno telovadišče v Tivoliju, kjer so postavili nove tribune in prostor za godbo.

Dr. Viktor Murnik je pripravil za zlet množično telovadno točko prostih vaj, v kateri so bili združeni vsi, od najmlajših do najstarejših članov Sokola. V tej skupni društveni točki je nastopilo 450 sokolov in sokolic. Pripravil je tudi telovadni nastop »Naprej zastave slave«, v katerem je telovadilo 272 nastopajočih.

12. Proste vaje mo┼íke in ┼żenske dece na I. pokrajinskem zletu kraljevine Jugoslavije

Proste vaje moške in ženske dece na I. pokrajinskem zletu kraljevine Jugoslavije. Foto: Kovač Vekoslav, hrani MNZS.

13. ─îlani, ─Źlanice in mo┼íka in ┼żenska deca Ljubljanskega Sokola izvajajo prosto vajo, ki jo je sestavil dr. Viktor Murnik

Člani, članice in moška in ženska deca Ljubljanskega Sokola izvajajo prosto vajo, ki jo je sestavil dr. Viktor Murnik. Foto: Kovač Vekoslav, hrani MNZS.

14. Proste vaje ─Źlanov Sokola

Proste vaje izvajajo člani Sokola. Foto: Kovač Vekoslav, hrani MNZS.

14.b. Murnikova to─Źka - Naprej zastave slava

Murnikova točka – Naprej zastave slava. Foto: Kovač Vekoslav, hrani MNZS.

15. Proste vaje ─Źlanic Sokola

Proste vaje članic Sokola. Foto: Kovač Vekoslav, hrani MNZS.

Sicer je na zletu nastopilo nekaj tisoč nastopajočih, na letnem telovadišču Ljubljanskih Sokolov v Tivoliju pa si je prireditev ogledalo več kot 20.000 gledalcev. Številčnost prisotnih je presenetila celo organizatorje. Poleg slovenskih Sokolov so na zletu nastopili tudi Sokoli iz jugoslovanskih sokolskih žup, Sokoli iz Češkoslovaške, Poljske in Rusije.

Samostojno so se na zletu predstavila tudi moška in ženska deca Ljubljanskih Sokolov, kot tudi pripadniki vojske Kraljevine Jugoslavije.

17. Slavnostna tribuna, na kateri je tudi kralj Aleksander Kara─Ĺor─Ĺevi─ç, ki je bil prisoten na I. pokrajinskem zletu Sokola kraljevine Jugoslavije v Ljubljani junija 1933

Slavnostna tribuna, na kateri je tudi kralj Aleksander Karađorđević, ki je bil prisoten na I. pokrajinskem zletu Sokola kraljevine Jugoslavije v Ljubljani junija 1933. Foto: Kovač Vekoslav, hrani MNZS.

16. Gledalci na I. pokrajinskem zletu Sokola kraljevine Jugoslavije

Gledalci na I. pokrajinskem zletu Sokola kraljevine Jugoslavije. Foto: Kovač Vekoslav, hrani MNZS.

18. ─îlani Sokola odhajajo s telovadi┼í─Źa. Na slavnostni tribuni visoki gostje in kralj Aleksander Kara─Ĺor─Ĺevi─ç

Člani Sokola odhajajo s telovadišča. Na slavnostni tribuni visoki gostje in kralj Aleksander Karađorđević. Foto: Kovač Vekoslav, hrani MNZS.

19. Proste vaje izvajajo pripadniki kraljeve vojske

Proste vaje izvajajo pripadniki kraljeve vojske. Foto: Kovač Vekoslav, hrani MNZS.

Na zletu je bil navzoč tudi kralj Aleksander I. Karađorđević, ki je Ljubljanskim Sokolom podaril nov dragocen prapor.

20. Proste vaje izvajajo pripadniki kraljeve mornarice

Proste vaje izvajajo pripadniki kraljeve vojske. Foto: Kovač Vekoslav, hrani MNZS.Proste vaje izvajajo pripadniki kraljeve mornarice. Foto: Kovač Vekoslav, hrani MNZS.

21. Proste vaje ─Źlanov enega od sokolskih dru┼ítev v narodnih no┼íah

Proste vaje članov enega od sokolskih društev v narodnih nošah. Foto: Kovač Vekoslav, hrani MNZS.

 

V okviru zletnih dni so potekala tudi gimnastična tekmovanja, mnogoboj članov višjega oddelka, ki so štela za »meč kralja Aleksandra«. Med desetimi ekipami je zmagala prva vrsta Ljubljanskih Sokolov v sestavi Miroslav Forte, dr. Ivko Pustišek, Milan Potokar, Jože Vadnov, Stanko Žilič, Danijel Zupančič in Boris Gregorka, sledila pa jim je njihova druga vrsta.

 

 

26. ─îlani sokolskih dru┼ítev na slavnostnem sprevodu po ulicah Ljubljane junija 1933. Mimohod mimo fran─Źi┼íkanske cerkve

Člani sokolskih društev na slavnostnem sprevodu po ulicah Ljubljane junija 1933. Mimohod mimo frančiškanske cerkve. Foto: Kovač Vekoslav, hrani MNZS.

Časnik Jutro je dne 2. julija 1933 zapisal: »Ogromna sokolska prireditev preteklih dni ni bila demonstracija proti nikomur, ne na zunaj, ne na znotraj. Bila je le pozitivna manifestacija zdrave življenjske sile našega naroda, ki se hoče v svoji svobodni domovini svobodno razvijati. Zato je morala z občutkom sreče in radosti navdati vsakogar, kdor ne želi zla Slovencem, Jugoslovenom in vsemu človeštvu.«

31. Stik Sokolov na Kongresnem trgu v Ljubljani

Stik Sokolov na Kongresnem trgu v Ljubljani. Foto: Kovač Vekoslav, hrani MNZS.

32. Stik Sokolov na Kongresnem trgu v Ljubljani

33. Slovo od ─Źlanov sokolskih ┼żup, ki so sodelovali na I. pokrajinskem zletu Sokola kraljevine Jugoslavije v Ljubljani junija 1933, na ┼żeletni┼íki postaji

Slovo od članov sokolskih žup, ki so sodelovali na I. pokrajinskem zletu Sokola kraljevine Jugoslavije v Ljubljani junija 1933, na železniški postaji. Foto: Kovač Vekoslav, hrani MNZS.

 

 

____________________________________________________________________

Besedilo in fotografije pripravila: Irena Fürst, kustosinja Muzeja novejše zgodovine Slovenije, enota Brestanica, skrbnica zbirke Fotografije sokolov.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: