LJUBLJANSKI SOKOLI MED IN PO DRUGI SVETOVNI VOJNI DO LETA 1958

Image EXIF Data

 • Date Taken: 14 Feb 2018, 13:32:57
 • Camera: HP Scanjet G4050
 • Focal Length: 0
 • Aperture: f/0
 • ISO: 0
 • Shutter Speed: 1/inf second

 

Delovanje Ljubljanskih Sokolov je ob italijanski okupaciji Ljubljane zamrlo. Okupacijskim oblastem so morali izročiti tudi vsa finančna sredstva, ki so jih imeli približno za četrtino novega telovadnega doma. Sicer pa so bili Sokoli ena od ustanovnih skupin OF, večji del članov je bil aktiven, tudi v partizanskih vrstah, nekateri pa so bili internirani v koncentracijska taborišča.

 

 

Povojno obdobje je bilo obdobje sprememb. Namesto sokolskih društev so bila ustanovljena fizkulturna društva in času primerno so se le ta tudi imenovala. Ljubljanski Sokoli so se preimenovali v društvo Udarnik, sokoli s Tabora v društvo Svoboda in sokoli iz Štepanje vasi v društvo Borec.

 

4

Člani in članice društva Enotnost pri obedu na zletu v Beogradu, 22. junija 1947. Foto: neznan, hrani MNZS.

5

Člani in članice društva Enotnost na zletu v Beogradu, 22. junija 1947. Foto: neznan, hrani MNZS.

6

Dopisnica izdana ob Balkanijadi v vajah na orodju, ki je bilo v Ljubljani v času od 5. – 7. septembra 1947. Avtor: neznan, hrani MNZS.

 

Za kratek čas je prišlo do združitve vseh treh društev in poimenovali so se društvo Enotnost. Vendar zaradi nesoglasij je maja 1948 v novo ustanovljenem društvu prišlo do razdora, društvo Enotnost se je preimenovalo v Telovadno društvo Ljubljana I. (Narodni dom), Društvo Svoboda pa v Telovadno društvo II. (Tabor).

 

7

V Ljubljani je bila v času od 5. do 7. septembra 1947 Balkanijada v vajah na orodju. Posnetek z letnega telovadišča. Na čelu slavnostnega mimohoda je na sredini prve vrste dr. Viktor Murnik. Foto: neznan, hrani MNZS.

8

Letak za Balkansko-srednjeevropske igre v atletiki, ki so bile od 16. do 19. septembra 1948 v Beogradu. Avtor: neznan, hrani MNZS.

9

Ena od dopisnic, ki so bile izdane ob XI. Vsesokolskem zletu v Pragi. Zlet je bil junija in julija leta 1948. Dopisnica je z motivom Prage in Karlovega mostu. Avtor: neznan, hrani MNZS.

 

Novi začetki delovanja društva so bili težki. Predsednik Telovadnega društva I. je postal Alojz Vrhovec. Z vadbo so ponovno pričeli vsi oddelki. Denarja niso imeli in da so zasteklili razbita okna na stavbi Narodnega doma in kupili žarnice, so se morali znajti na različne načine.

 

10

XI. vsesokolski zlet v Pragi julija 1948. Naši telovadci, bilo je 3400 jugoslovanskih mladincev in mladink ter 700 mornarjev, pred nastopom ob igranju jugoslovanske himne. Foto: M. Maležič, hrani MNZS.

V letu 1947 so se telovadci društva Enotnost udeležili več telovadnih prireditev. Bili so na zveznem zletu telovadcev Jugoslavije, ki je bil 22. junija v Beogradu, tekmovali so na Balkaniadi v Ljubljani v času od 5. do 7. septembra in bili so na Balkansko-srednjeevropskih igrah v atletiki v Beogradu, ki so bile v času od 16. do 19. septembra.

 

 

Eden prvih velikih zletov po vojni je bil XI. vsesokolski zlet v Pragi julija 1948. Na njem je bilo prisotnih tudi 3400 jugoslovanskih mladincev in mladink, tudi iz TVD Ljubljana I., ter 700 mornarjev. Na zletu je bila uprizorjena zadnja velika telovadna skladba dr. Viktorja Murnika – praška epopeja. Skladba je vsebovala pet delov in izvajalo jo je 4100 telovadcev. Samo prireditev na telovadnem stadionu v Pragi si je ogledalo 200.000 gledalcev.

 

Meseca novembra 1951 je bil v Beogradu ustanovljen Partizan – zveza za telesno vzgojo. Še istega leta se je Telovadno društvo Ljubljana I. preimenovalo v TVD Partizan Ljubljana Narodni dom. Njihovi člani so sodelovali na različnih prireditvah doma, republikah takratne države in tudi v tujini. Že leta 1951 so na državnem prvenstvu v gimnastiki osvojili prehodni pokal.

 

21

Stavba Narodnega doma v Ljubljani, ki je bila sedež prej Ljubljanskih Sokolov in pozneje TVD Partizan Ljubljana Narodni dom. Del prostorov Narodnega doma je že leta 1919 prevzelo društvo Narodna galerija, v celoti pa so se v stavbo preselili leta 1928 – iz Kresije, kjer so imeli nekaj časa svoj sedež. Leta 1945 je postalo poslopje Narodnega doma last Narodne galerije. V poslopju je bil vse do leta 2010 sedež TVD Partizan. Foto: neznan, hrani MNZS.

22

Slovesnost ob 80. letnici dr. Viktorja Murnika, tekmovalca, vaditelja, sodnika, organizatorja, znanstvenika, založnika, pisatelja, predsednika sokolskega društva leta 1954 v telovadnici Narodnega doma. Slavljenec s šopkom rož. Foto: neznan, hrani MNZS.

23

Vabilo na telovadno akademijo ob 80. letnici rojstva in 60. letnici telesnovzgojnega delovanja dr. Viktorja Murnika, ki je bila 9. aprila 1954 v opernem gledališču v Ljubljani. Avto: neznan, hrani MNZS.

 

V času od 21. do 28. junija 1953 je društvo praznovalo 90-obletnico ustanovitve prvega telovadnega društva na slovenskih tleh. Praznovanje je bilo skromno in se je odvijalo na letnem telovadišču s telovadnimi nastopi, imeli so še slavnostni občni zbor in pripravili razstavo o zgodovini delovanja društva. Obletnico so s telovadnimi nastopi obeležili tudi pet let pozneje, leta 1958, ko so obeležili tudi preimenovanje društva v TVD Ljubljana I..

 

 

V čast dr. Viktorja Murnika je TVD Partizan Ljubljana Narodni dom 9. aprila 1954 organiziral slavnostno akademijo ob njegovi 80. letnici, ki je bila v prostorih Opere v Ljubljani. Telovadci in telovadke so izvajali različne telovadne vaje ob izvedenem kulturnem programu.

32

Letak 1. slovenskega festivala telesne kulture, ki je bil v Ljubljani od 23. junija do 1. avgusta 1957. Avtor: neznan, hrani MNZS.

33

Društveni nastop TVD Partizan Ljubljana Narodni dom 3. junija 1956 na letnem telovadišču v Tivoliju. Prihod telovadcev na telovadišče. Foto: Hojkan, hrani MNZS.

34

Državno prvenstvo Partizana Jugoslavije v mnogoboju in v vajah na orodju I. razreda za mladince v Mariboru 7. in 8. julija 1956. Vrsta Partizana Ljubljana Narodni dom. Prvi z leve Miro Cerar, ki je dosegel prvo mesto. Vodnik vrste Leopold Šega. Foto: neznan, hrani MNZS.

 

35

Državno prvenstvo Partizana Jugoslavije v mnogoboju in v vajah na orodju I. razreda za mladince v Mariboru 7. in 8. julija 1956. Šturm Lojzka, ki je delila prvo mesto z Drago Bužga. Foto: Kovač Lojze, hrani MNZS.

36

Državno prvenstvo Partizana Jugoslavije v mnogoboju in v vajah na orodju I. razreda za mladince v Mariboru 7. in 8. julija 1956. Šturm Lojzka, ki je delila prvo mesto z Drago Bužga. Foto: Kovač Lojze, hrani MNZS.36. Državno prvenstvo Partizana Jugoslavije v mnogoboju in v vajah na orodju I. razreda za mladince v Mariboru 7. in 8. julija 1956. Miro Cerar na bradlji. Foto: neznan, hrani MNZS.

37

Društveni javni telovadni nastop članov TVD Partizan Ljubljana Narodni dom v Tivoliju leta 1958, ob 95. obletnici delovanja. Telovadci in prihod prapora. Desni telovadec ob praporu je Miro Cerar. Foto: neznan, hrani MNZS.

 

38

Društveni javni telovadni nastop članov TVD Partizan Ljubljana Narodni dom v Tivoliju leta 1958, ob 95. obletnici delovanja. Nastop vseh oddelkov, v ospredju pionirji. Foto: neznan, hrani MNZS.

39

Prireditev TVD Partizan Ljubljana Narodni dom leta 1958, ob 95. obletnici delovanja v dvorani Narodnega doma. Obenem so praznovali 10. obletnico preimenovanja iz Enotnosti v TVD Ljubljana I. Vajo na drogu izvaja Miro Cerar, ob njem trener Boris Gregorka. Foto: neznan, hrani MNZS.

_____________________________________________________________________

Besedilo in fotografije pripravila: Irena Fürst, kustosinja Muzeja novejše zgodovine Slovenije, enota Brestanica, skrbnica zbirke Fotografije sokolov.

One Comment on “LJUBLJANSKI SOKOLI MED IN PO DRUGI SVETOVNI VOJNI DO LETA 1958

 1. Spoštovana ga. Furst,
  hvala za ponovno pisano podobo naše bližnje zgodovine.

  Lepo pozdravljeni,

  Mojca, Branko MURŠEC

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: