TVD PARTIZAN LJUBLJANA NARODNI DOM V OBDOBJU OD 1959 DO 1983

Image EXIF Data

  • Date Taken: 20 Apr 2018, 10:35:30
  • Camera: HP Scanjet G4050
  • Focal Length: 0
  • Aperture: f/0
  • ISO: 0
  • Shutter Speed: 1/inf second

To obdobje je, ob velikanu slovenske gimnastike iz predvojnega časa Leonu Štuklju, zaznamoval drugi izjemni slovenski športnih vseh časov Miroslav Cerar.

 

Telovadna akademija TVD Partizan Ljubljana Narodni dom 23. aprila 1960 v veliki dvorani Gospodarskega razstavišča. Govori predsednik društva Tomaž Šavnik. Foto: neznan.

2

Telovadna akademija TVD Partizan Ljubljana Narodni dom 23. aprila 1960 dvorani Gospodarskega razstavišča. Nastop članov. Izvajajo telovadno skladbo dr. Viktorja Murnika »V boj«. Foto: neznan.

3

Telovadna akademija TVD Partizan Ljubljana Narodni dom 23. aprila 1960 v veliki dvorani Gospodarskega razstavišča. Nastop pionirk s točko “Igra in ples”. Foto: neznan.

4

Leta 1960 je v Pragi potekala II. Špartikijada, mednarodni festival športnikov v gimnastiki. Člani izvajajo vaje. Foto: neznan.

5

Miroslav Cerar je na evropskem prvenstvu v Luksemburgu leta 1961 prejel najvišji pokal za svoje tekmovalne rezultate. Zlata odličja je dosegel na konju z ročaji, na krogih, bradlji in v mnogoboju, v preskoku pa je bil tretji. Foto: neznan.

 

Že leta 1958 je na svetovnem prvenstvu v Moskvi osvojil prvo v nizu kolajn. Bil je tretji na konju z ročaji, ki je postal njegova paradna disciplina in v kateri je v svoji športni karieri osvojil na evropskih in svetovnih prvenstvih ter olimpijadah devet kolajn od tega sedem zlatih, eno srebrno in eno bronasto. Sicer pa je na olimpijskih igrah Miroslav Cerar osvojil tri medalje, od tega dva naslova olimpijskega prvaka, na svetovnih prvenstvih je osvojil šest medalj in dosegel štiri naslove svetovnega prvaka, na evropskih prvenstvih pa je osvojil petnajst medalj, od tega devet zlatih.

 

6

Miroslav Cerar je spregovoril pred zbrano množico ob vrnitvi z evropskega prvenstva v gimnastiki v Luksemburgu leta 1961. Foto: Marjan Zaplatil.

 

V letu 1963 je društvo slavnostno obeležilo 100 let ustanovitve sokolskega gibanja in svojega delovanja. Izvedli so telovadni nastop, imeli slavnostno skupščino in uredili razstavo, ki je predstavila 100 let dejavnosti v društvu.

 

7

8

Slavnostni občni zbor TVD Partizan Ljubljana Narodni dom ob 100. obletnici delovanja 16. oktobra 1963 v telovadnici Narodnega doma. Prapori društva. Foto: neznan.

9

Predsednik Alojz Vrhovec govori na slavnostnem občnem zboru TVD Partizan Ljubljana Narodni dom ob 100. obletnici delovanja 16. oktobra 1963. Foto: neznan.

10

Društveni nastop TVD Partizan Ljubljana Narodni dom leta 1963 ob 100. obletnici delovanja na društvenem letnem telovadišču v Tivoliju. Prihod različnih oddelkov na telovadišče. Foto: neznan.

11

Nastop različnih oddelkov na društvenem nastopu TVD Partizan Ljubljana Narodni dom leta 1963 ob 100. obletnici delovanja na društvenem telovadišču v Tivoliju. Foto: neznan.

12

Nastop Miroslava Cerarja na konju na društvenem nastopu TVD Partizan Ljubljana Narodni dom leta 1963 ob 100. obletnici delovanja na društvenem telovadišču v Tivoliju. Foto: neznan.

13.a

Dr. Viktor Murnik, prvi z desne, leta 1920 na Bledu v družbi članov Ljubljanskega Sokola. Foto: Vekoslav Kovač.

 

Na novoletni dan leta 1964 se je, v devetdesetem letu starosti, od športnih vrst za vedno poslovil dr. Viktor Murnik. Bil je telovadec, vodnik, sodnik, organizator, znanstvenik-doktor prava, založnik, pisatelj in prosvetitelj. Zanimiv je podatek, da je na diplomi od možnih 45 točk dosegel 45,25 točk. To priča o njegovem umu in sposobnostih, ki jih je dolga leta udejanjal in razdajal prav v sokolski organizaciji.

 

13

Časopis Mladina št. 40 z dne 10. oktobra 1964 je na prvi strani objavil fotografijo telovadca TVD Partizan Narodni dom Ljubljana Mira Cerarja, v časopisu pa je tudi daljši prispevek o njem pred olimpijado v Tokiu. Foto: Andrej Agnič.

14

Sprejem Miroslava Cerarja, telovadca TVD Partizan Ljubljana Narodni dom, oktobra 1964 na železniški postaji v Sežani po vrnitvi iz poletnih Olimpijskih iger v Tokiu, ki so bile v času od 10. do 24. oktobra 1964. Miroslav Cerar je osvojil prvo mesto na konju z ročaji in tretje mesto na drogu. Foto: neznan.

15

Stadion v Pragi, kjer so se odvijale številne športne prireditve, med drugim tudi telovadne. V letu 1965 je bila na tem stadionu III. Špartikiada, mednarodni festival športnikov v gimnastiki. Foto: neznan.

16

Predsednik občinske zveze za telesno vzgojo Lojze Kramar podeljuje Miroslavu Cerarju, članu TVD Partizan Ljubljana Narodni dom, spominsko darilo; oktober 1967. Foto: neznan.

 

Leta 1966 je bilo v Sloveniji prvič organizirano tekmovanje v ritmični gimnastiki. Da je športna gimnastika vedno bolj prehajala v ritmično gimnastiko je zasluga Jelice Vazzaz, ki je bila tudi organizatorka prvega tekmovanja v ritmični gimnastiki in ki je tudi napisala prvi priročnik za to novo obliko gimnastike.

 

17

Člani TVD Partizan Ljubljana Narodni dom na pohodu po poteh okupirane Ljubljane maja 1967. Foto: neznan.

18

Člani TVD Partizan Ljubljana Narodni dom na pohodu po poteh okupirane Ljubljane maja 1967. Foto: neznan.

19

Slavnostni sprejem po prihodu olimpijskih tekmovalcev iz Mehike v Ljubljano, kjer jih je TVD Partizan Ljubljana Narodni dom ob ogromni udeležbi občinstva 4. novembra 1968 ob 17. uri toplo pozdravilo Z desne: pozdravni govor predsednika Alojza Vrhovca, Miloš Strgar – sodnik, Zoran Polič – predsednik Jugoslovanskega olimpijskega odbora in tekmovalci Milenko Kersnik, Miloš Vratič, Janez Brodnik, Janez Šribar – vodnik vrste, Tine Šrot in Miroslav Cerar. Miroslav Cerar je na olimpijskih igrah v Ciudad de Mexico ponovil uspeh iz Tokia in ponovno osvojil zlato odličje na konju z ročaji. Foto: neznan.

20

V času od 22. do 27. oktobra 1970 je bilo v Ljubljani XVII. svetovno prvenstvo v gimnastiki, ki se je odvijalo v Hali Tivoli. Svetovno prvenstvo je Ljubljana gostila drugič, prvo je bilo leta 1922. Foto: neznan.

21

Nastop mladink na ponjavi v uvodu XVII. Svetovnega prvenstva v gimnastiki, ki je bilo v Ljubljani v času od 22. do 27. oktobra 1970. Foto: neznan.

 

Za slovensko športno gimnastiko je bilo pomembno leto 1970, ko se je v Sloveniji, v Ljubljani, odvijalo drugo svetovno prvenstvo. Prvo je bilo leta 1922. Organizator prvenstva je bil TVD Partizan Ljubljana Narodni dom. Za slovenske tekmovalce je bilo prvenstvo zelo uspešno, saj je Miroslav Cerar tretjič zapored, po Pragi leta 1962 in Dortmundu leta 1966, osvojil zlato odličje na konju z ročaji.

 

22

Miroslav Cerar, evropski, svetovni in olimpijski prvak na konju z ročaji je osvojil zlato odličje tudi na XVII. svetovnem prvenstvu v gimnastiki v Ljubljani leta 1970. Foto: neznan.

23

Telovadka Marlenka Kovač, članica TVD Partizan Narodni dom, ki je nastopala za reprezentanco Jugoslavije na dveh svetovnih prvenstvih, v Dortmundu leta 1966 in v Ljubljani leta 1970. Foto: neznan.

24

Sprejem za jugoslovanske športnike po končanem svetovnem prvenstvu v gimnastiki leta 1970 v Ljubljani. Foto: neznan.

25

Javni telovadni nastop TVD Partizan Ljubljana Narodni dom 30. maja 1972 v Ljubljani. Foto: neznan.

 

Olimpijske igre v Münchnu leta 1972 so bile prelomnica za gimnastične telovadce zlate generacije, kot so jih imenovali, saj so zaključili svojo telovadno pot. Zlata generacija iz vrst TVD Partizan Narodni dom so bili: Janez Brodnik, Miroslav Cerar, Tine Šrot, Avgust Küssel, Janko Nastran, Milenko Kersnič in trener Janez Šribar.

V letu 1973 se je na gimnastičnih tekmovanjih pojavila nova tekmovalna panoga – skoki z male prožne ponjave. Zasluga za to je v delu prof. Jelice Vazzaz in Borisa Gregorke. Ob določenih prireditvah, za katera sta komponirala telovadne sestave, to kar je prej dolga leta počel dr. Viktor Murnik, sta uporabila za nastope tudi veliko in malo prožno ponjavo. Mala ponjava se je razširila tudi po telovadnih društvih po vsej Sloveniji in tako so postali skoki z male ponjave nova tekmovalna disciplina.

 

26

Javni telovadni nastop društva Partizan Ljubljana Narodni dom ob 110-letnici delovanja 12. junija 1973 na letnem telovadišču društva v Tivoliju. Prihod zastavonoše in tekmovalcev na telovadišče. Foto: neznan.

27

Telovadke s podmladkom v mimohodu na začetku javnega telovadnega nastopa društva Partizan Ljubljana Narodni dom ob 110-letnici delovanja 12. junija 1973 na letnem telovadišču društva v Tivoliju. Foto: neznan.

28

Nastop članov na mali prožni ponjavi na javnem telovadnem nastopu društva Partizan Ljubljana Narodni dom ob 110-letnici delovanja. Nastop je bil 12. junija 1973 na letnem telovadišču društva v Tivoliju. Foto: neznan.

 

Fond gradiva Fotografije Sokoli, se sicer zaključi z letom 1983, ko je društvo praznovalo 120. obletnico ustanovitve in delovanja, a fotografije za dogodke, prireditve in tekmovanja za zadnja obdobja, ki sem jih na kratko predstavila, so precej redke.

 

29

Ob 110. obletnici ustanovitve Sokola in njegovega delovanja so v TVD Partizan Ljubljana Narodni dom leta 1973 fotografirali vse skupine, ki so delovale in vadile v društvu. To je skupina najmlajših cicibanov, katerih vodnica je bila Dunja Brdavs. Foto: Edi Šelhaus.

30

Skupina pionirk fotografiranih ob 110. obletnici ustanovitve Sokola in njegovega delovanja. V sredini je vodnica Zdenka Prušnik poročena Cerar. Foto: Edi Šelhaus.

31

Skupina mladink, katerih vodnica je bila prof. Jelica Vazzaz, fotografirane ob 110. obletnici ustanovitve Sokola in njegovega delovanja leta 1973. Foto: Edi Šelhaus.

 

V naslednjih dveh prispevkih pa bom predstavila še drugo, ne športno in tekmovalno plat delovanja društva, temveč družabno in tudi njihove proste aktivnosti.

 

32

Častni člani društva TVD Partizan Narodni dom leta 1973 ob 110. obletnici ustanovitve Sokola in njegovega delovanja. Z leve prva vrsta Jože Rus, Martin Novak, Viktor Šenica in Alojz Vrhovec. Druga vrsta z leve Boris Gregorka, Verena Kotnik, Jože Zalokar, Jelica Vazzaz in Tomaž Šavnik. Foto: Edi Šelhaus.

33

Društvena razstava ob 110. obletnici ustanovitve Sokola in njegovega delovanja. Razstava je bila postavljena v času od 18. do 26. decembra 1973 v prostorih Narodnega doma v Ljubljani. Foto: neznan.

34

Slavnostna prireditev leta 1976 ob 25. obletnici Partizana Jugoslavije. Partizan – zveza za telesno vzgojo je bil ustanovljen novembra 1951 v Beogradu. Prireditev ob 25. obletnici je bila v Ljubljani. Omizje s slavnostnimi člani. Foto: Marjan Ciglič.

35

Praznovanje 25-letnice delovanja športnega društva Partizan Jugoslavije v Ljubljani, v Festivalni dvorani leta 1976. Foto: Ciglič Marjan.

36

Razstava ob 120 letnici delovanja društva Partizan Ljubljana Narodni dom leta 1983. Razstava je stala v času od 20. do 27. oktobra 1983. Foto: neznan.

____________________________________________________________________

Besedilo in fotografije pripravila: Irena Fürst, kustosinja Muzeja novejše zgodovine Slovenije, enota Brestanica, skrbnica zbirke Fotografije sokolov.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: