LJUBLJANSKI SOKOLI

Image EXIF Data

  • Date Taken: 15 Mar 2018, 08:56:18
  • Camera: HP Scanjet G4050
  • Focal Length: 0
  • Aperture: f/0
  • ISO: 0
  • Shutter Speed: 1/inf second

Člani Ljubljanskih Sokolov so se poleg gimnastike ukvarjali še s celo vrsto drugih športnih aktivnosti. Imeli so več športnih sekcij – atletsko, odbojkarsko, kegljaško, balinarsko, strelsko, konjeniško in smučarsko. Imeli pa so tudi svoj tamburaški orkester, ki je igral na njihovih sokolskih prireditvah in zletih.

1.

Člani in članice Ljubljanskega Sokola so imeli 14. februarja 1932 tekme v smučarskih tekih na Vikrčah pri Medvodah. Foto: neznan, hrani: MNZS.

2.

Smučarski tečaj za mlade člane TVD Partizan Ljubljana Narodni dom v času od 6. do 13. januarja 1953 v Tivoliju. Foto: Kovač Lojze, hrani: MNZS.

3.

Smučarski tečaj članov TVD Partizan Ljubljana Narodni dom februarja 1958 v Podkorenu. Foto: neznan, hrani: MNZS.

4.

Tekmovanje pionirjev, članov TVD Partizan Ljubljana Narodni dom, v smučarskih skokih leta 1962 v Kranjski Gori. Foto: neznan, hrani: MNZS.

5.

Tekmovanje pionirjev TVD Partizan Ljubljana Narodni dom v smučarskem teku leta 1962 v Kranjski Gori. Foto: neznan, hrani: MNZS.

Smučarska sekcija je izvajala osnovne programe učenja smučarskih veščin in tudi tekmovanja v različnih smučarskih disciplinah. Osnovni poligon za začetno učenje smučanja je bil park Tivoli v Ljubljani, tiste z več znanja pa so vozili v različna smučarska središča po Gorenjski. Zanimiv je pogled na smučarsko opremo, na smuči in palice, ki so jih marsikateremu mlademu nadebudnežu naredili kar starši, so skratka »domači proizvod«.

6.

Izlet dece Ljubljanskega Sokola na Veliki vrh pri Bokalcah pri Ljubljani leta 1931. Kuhanje obroka v kotlu. Foto: neznan, hrani: MNZS.

7.

Izlet članov Ljubljanskega Sokola v Tuhinj leta 1935. Foto: Kovač Vekoslav, hrani: MNZS.

8

Detajli z razstave o zgodovini delovanja Ljubljanskih Sokolov, ki je bila odprta ob I. pokrajinskem zletu Sokola kraljevine Jugoslavije in 70-obletnici delovanja Ljubljanskih Sokolov v Ljubljani junija 1933. Na razstavi je predstavljeno tudi delovanje lutkarskih oddelkov različnih sokolskih društev. Tu je predstavljen lutkarski oddelek Ljubljanskega Sokola. Foto: Kovač Vekoslav, hrani: MNZS.

Oblika druženja članov so bili izleti po ljubljanski okolici in po Sloveniji. Za hrano so poskrbeli sami, v kotlih so skuhali prave domače dobrote, otroci pa so pri tem aktivno sodelovali. Fotografije nam kažejo nasmejane in srečne mlade športnike izletnike.

9

Člani – igralci lutkovnega odra Ljubljanskih Sokolov, ki so se po končani drugi svetovni vojni preimenovali v športno društvo Udarnik. Foto: neznan, hrani: MNZS.

10

Fotografija iz fonda Lutkarji Narodnega doma v Ljubljani leta 1950. Foto: neznan, hrani: MNZS.

11

Fotografija iz fonda Lutkarji Narodnega doma v Ljubljani leta 1950. Foto: neznan, hrani: MNZS.

12

25. obletnica lutkarskega odseka nekdaj Ljubljanskih Sokolov, sedaj TVD Partizan Ljubljana Narodni dom 20. oktobra 1951. Foto: Kovač Lojze, hrani: MNZS.

Ljubljanski Sokoli so ustanovili lutkarski odsek že leta 1926. Njihovi prvi člani so bili dr. Ivo Pustišek, Zalka Žagar, ing. Jože Valentinčič, Viktor Marčič, Lojze Kovač, Cvetka Vandal in Polde Šega. Prva v nizu lutkovnih predstav z naslovom »Zdravnik, smrt in vrag« je bila uprizorjena že 1. marca 1931. Lutkarji so bili aktivni dolga leta in razveseljevali odrasle člane in klubski podmladek s svojimi predstavami.

13

Člani društva TVD Partizan Ljubljana Narodni dom na taborjenju v Savudriji avgusta 1952. Foto: neznan, hrani: MNZS.

14

Kuhanje hrane za podmladek in vaditelje društva TVD Partizan Ljubljana Narodni dom na taborjenju v Savudriji v času od 1. do 16. avgusta 1952. Foto: Kovač Lojze, hrani: MNZS.

15

Tabor članov TVD Partizan Ljubljana Narodni dom v Omišalju julija in avgusta 1953. Foto: Fontanji, Omišalj, hrani: MNZS.

16

Jutranji zbor na taborjenju članov TVD Partizan Ljubljana Narodni dom na Valovinah pri Puli leta 1954. Foto:neznan, hrani: MNZS.

17

Na taborjenju TVD Partizan Ljubljana Narodni dom v Valovinah pri Puli leta 1955 je bilo 150 pionirjev. Jutranja telovadba. Foto: neznan, hrani: MNZS.

18

Tudi na taborjenju niso pozabili na vadbo. Taborjenje v Valovinah pri Puli leta 1956. Foto: neznan, hrani: MNZS.

19

Taborniški red je vseboval tudi prosti čas, ki so ga taborniki izkoristili različno – tudi za branje. Valovine pri Puli leta 1956. Foto: neznan, hrani: MNZS.

20

Eden od vodij piše napis – Tabor Partizan Narodni dom, taborniki pa opazujejo njegovo delo. Valovine pri Puli leta 1956. Foto: neznan, hrani: MNZS.

21

Tabornice pomagajo pri pripravi hrane. Valovine pri Puli leta 1956. Foto: neznan.

22

Taborjenje pionirjev TVD Partizan Ljubljana Narodni dom v Premanturi pri Puli leta 1959. Taborniki pri zajtrku. Foto: neznan, hrani: MNZS.

23

Taborjenje članov TVD Partizan Ljubljana Narodni dom v Premanturi pri Puli v letu 1960. Jutranja higiena. Foto: neznan, hrani: MNZS.

24

Taborniki uživajo na splavu. Premantura pri Puli v letu 1960. Foto: neznan, hrani: MNZS.

25

Kitaristi lepšajo večer tabornikom v Premanturi pri Puli leta 1960. Foto: neznan, hrani: MNZS.

Vodstvo društva TVD Partizan Narodni dom je že leta 1952 prvič organiziralo taborjenje za svoje člane na morju – v Savudriji. Organizacija je bila zahtevna, saj je bilo tedaj tam še Svobodno tržaško ozemlje in vsi, ki so odšli na taborjenje so morali pridobiti za potovanje dovoljenje oblasti in vsi so bili tudi policijsko preverjeni. Na taborjenju se je zgodila nesreča, saj je eden od mladih tabornikov odšel nenadzorovano v vodo in je utonil. Ta nesreča je bila povod, da so v društvu napisali taborna pravila, ki so določala taborni red, ki so ga morali taborniki vestno upoštevat in spoštovati.

26

Taborjenje članov TVD Partizan Ljubljana Narodni dom v Premanturi pri Puli v letu 1962. Taborniki pomagajo pri gradnji novega dela počitniškega doma. Foto: neznan, hrani: MNZS.

27

Zbor tabornikov TVD Partizan Ljubljana Narodni dom v Premanturi pri Puli avgusta 1963. Foto: neznan, hrani: MNZS.

Leta 1953 je bilo taborjenje organizirano v Omišalju na otoku Krku, naslednje leto, leta 1954 pa v Valovinah pri Puli. V letu 1958 je društvo v Premanturi pri Puli kupilo zemljišče, kjer so postavili taborniško naselje in pozneje zgradili lastni počitniški dom. Pri delu so pomagali pridni taborniki in njihovi mentorji.

28

Zajtrk v novo zgrajeni jedilnici v taboru v Premanturi pri Puli leta 1973. Foto: Vrhovec Lojze, hrani: MNZS.

29

Premantura pri Puli, fotografija tabora društva Partizan Ljubljana Narodni dom iz leta 1977. Novo urejene prhe v taboru. Foto: Javornik Bogo, hrani: MNZS.

30

Izvajanje vaj z žogo za vaje iz ritmične gimnastike leta 1978 v Premanturi pri Puli. Foto: neznan, hrani: MNZS.

31

Ing. Milovan Mihorko je organiziral vadbo v streljanju za člane društva. Premantura pri Puli leta 1979. Foto: neznan, hrani: MNZS.

Življenje v taboru je bilo preprosto, za jutranjo in večerno higieno je služilo navadno betonsko korito s tekočo vodo, hrano so kuhali v velikih kotlih in pri pripravi hrane so pomagali taborniki oz. tabornice. Med taborjenjem pa niso pozabili na telovadbo. Vsako jutro se je začelo z jutranjo telovadbo, preko dneva pa so izvajali vaje tudi na različnih orodjih, igrali odbojko, se učili raznih ročnih spretnosti in tudi streljanja z zračno puško. Sami so urejali tabor in okolico, pospravljali in urejali svoje šotore, brali in seveda uživali v vodi. Mnogi mladi taborniki so na taborjenjih na morju osvojili plavalne tehnike in splavali. Večeri pa so bili namenjeni druženju ob tabornem ognju, petju in glasbi.

32

Člani na taborjenju izvajajo točko Kunta Kinte. Premantura pri Puli leta 1979. Foto: neznan, hrani: MNZS.

33

Praznovanje Dedka Mraza v TVD Partizan Narodni dom v Narodnem domu Ljubljana decembra 1953. Nastop otrok in Dedka Mraza. Foto: neznan, hrani: MNZS.

Ob Novem letu je mlade telovadce obiskoval Dedek Mraz in ob teh priložnostih so uprizorili krajše igre in skeče.

34

Člani TVD Partizan Ljubljana Narodni dom ob obisku Gramozne jame leta 1958, kjer so ob spomeniku žrtvam položili venec. Drugi moški z desne (v temnem plašču brez kravate) je tedanji predsednik društva Tomaž Šavnik. Foto: neznan, hrani: MNZS.

Ni bila torej le telovadba tista, ki je družila članstvo, družile so jih tudi različne druge dejavnosti in aktivnosti.

35

Praznovanje 60-letnice Jelice Vazzaz in 70-letnice Alojza Vrhovca v društvu Partizan Ljubljana Narodni dom 27. junija 1974. Zahvala slavljenke Jelica Vazzaz. Foto: neznan, hrani: MNZS.

____________________________________________________________________

Besedilo in fotografije pripravila: Irena Fürst, kustosinja Muzeja novejše zgodovine Slovenije, enota Brestanica, skrbnica zbirke Fotografije sokolov.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: