Kam? Na maškarado!

#Sokoli

V prispevku si boste lahko ogledali različne vstopnice in vabila za maškarade ljubljanskih Sokolov v letih od 1870 do 1930.

 

Vstopnica na maškarado Sokolov, ki je bila v Ljubljani 1. marca 1870. Avtor: neznan.
Vstopnica za maškarado Sokolov pod nazivom »Bela Ljubljana«, ki je bila v Ljubljani 13. februarja 1872. Avtor: neznan.
Vstopnica za maškarado Sokolov, ki je bila v Ljubljani 17. februarja 1874. Avtor: neznan.
Vstopnica za maškarado Sokolov, ki je bila v Ljubljani 29. februarja 1876. Avtor: neznan.
Vabilo na maškarado Sokolov, ki je bila v Ljubljani 13. februarja 1877 v prostorih Ljubljanske čitalnice. Natisnila Blaznikova tiskarna v Ljubljani.
Vstopnica za maškarado Sokolov, ki je bila v Ljubljani 5. marca 1878. Avtor: neznan.
Vabilo na maškarado Sokolov, ki je bila v Ljubljani 10. februarja 1880 v prostorih Ljubljanske čitalnice. Natisnila Blaznikova tiskarna v Ljubljani. Avtor: neznan.
Vstopnica za maškarado Sokolov, ki je bila v Ljubljani 10. februarja 1880. Maškarada je imela naziv »Boj za kranjsko klobaso«. Avtor: neznan.
Vstopnica za maškarado Sokolov, ki je bila v Ljubljani 1. marca 1881. Vstopnico je založilo Ljubljansko telovadno društvo Sokol, natisnili pa so jo v Blaznikovi tiskarni v Ljubljani. Avtor: neznan.
Vstopnica za maškarado Sokolov, ki je bila v Ljubljani 21. februarja 1882. Vstopnico je založilo Ljubljansko telovadno društvo Sokol, natisnili pa so jo v Blaznikovi tiskarni v Ljubljani. Avtor: neznan.
Vabilo na maškarado Sokolov, ki je bila v Ljubljani 3. februarja 1883 v prostorih prejšnjega strelišča. Avtor: neznan.
Vstopnica na maškarado Sokolov, ki je bila v Ljubljani 6. februarja 1883. Natisnila Blaznikova tiskarna v Ljubljani. Avtor: neznan.
Vstopnica na maškarado Sokolov, ki je bila v Ljubljani 17. februarja 1885, na strelišču. Avtor: neznan.
Vstopnica na maškarado Sokolov, ki je bila v Ljubljani 1886. Avtor: neznan.
Vabilo na maškarado Sokolov, ki je bila v Ljubljani 22. februarja 1887 v prostorih Ljubljanske čitalnice. Naslovnik vabila je Štamcar Avgust. Avtor: neznan.
Vstopnica na plesno prireditev Sokolov, ki je bil v Ljubljani 8. septembra 1888. Avtor: neznan.
Vabilo na maškarado Sokolov, ki je bila v Ljubljani 5. marca 1889 v prostorih Ljubljanske čitalnice. Avtor: neznan.
Naslovnik vabila na maškarado 5. marca 1889 je Ivan Vernik. Avtor; neznan.
Vabilo na maškarado Sokolov, ki je bila v Ljubljani 18. februarja 1890 v prostorih Ljubljanske čitalnice. Avtor: neznan.
Vstopnica na maškarado Sokolov, ki je bila v Ljubljani 18. februarja 1890. Avtor: neznan.
Vabilo na maškarado telovadnega društva Sokol, ki je bila v Ljubljani 10. februarja 1891 v prostorih Ljubljanske čitalnice. Avtor: neznan.
Vstopnica na maškarado telovadnega društva Sokol, ki je bila v Ljubljani 10. februarja 1891 v prostorih Ljubljanske čitalnice. Avtor: neznan.
Vstopnica na maškarado telovadnega društva Sokol, ki je bila v Ljubljani 1. marca 1892. Odvijala se je pod naslovom »Naj živi slovensko tamburaštvo«. Natisnjena je bila v tiskarni Blaznik v Ljubljani. Avtor: neznan.
Vabilo na maškarado telovadnega društva Sokol, ki je bila v Ljubljani 12. februarja 1893 v prostorih starega strelišča. Avtor: neznan.
Vabilo na maškarado telovadnega društva Sokol, ki je bila v Ljubljani 24. februarja 1895 v prostorih starega strelišča. Maškarada se je odvijala pod naslovom “Kolobocije Hej-vaj-hejske”. Avtor: neznan.
Vabilo na maškarado telovadnega društva Sokol, ki je bila v Ljubljani 18. februarja 1896 v dvoranah Sokolske telovadnice v Narodnem domu. Maškarada se je odvijala pod naslovom “Narobe svet”. Avtor: neznan.
Vabilo na maškarado telovadnega društva Sokol, ki je bila v Ljubljani 27. februarja 1900 v dvorani sokolske telovadnice v Narodnem domu. Vabilo je natisnila Narodna tiskarna v Ljubljani. Avtor: neznan.
Vabilo na veliko stoletno maškarado telovadnega društva Sokol, ki je bila v Ljubljani 19. februarja 1901 v dvorani sokolske telovadnice v Narodnem domu. Vabilo je natisnila Narodna tiskarna v Ljubljani. Avtor: neznan.
Vabilo na maškarado telovadnega društva Sokol, ki je bila v Ljubljani 11. februarja 1902 v dvorani sokolske telovadnice v Narodnem domu. Maškarada se je odvijala pod naslovom “Na dnu morja”. Avtor: neznan.
Vabilo na maškarado telovadnega društva Sokol, ki je bila v Ljubljani 24. februarja 1903 v dvorani sokolske telovadnice v Narodnem domu. Maškarada se je odvijala pod naslovom “Jarmarka v Nižnem Novgorodu”. Avtor: neznan.
Kuverta za vabilo na maškarado telovadnega društva Sokol, ki je bila v Ljubljani 24. februarja 1903 v dvorani sokolske telovadnice v Narodnem domu. Maškarada se je odvijala pod naslovom “Jarmarka v Nižnem Novgorodu”. Kuverta je naslovljena na ime Dr. Šercelj Vinko. Avtor: neznan.
Vstopnica na maškarado telovadnega društva Sokol, ki je bila v Ljubljani 24. februarja 1903 v dvorani sokolske telovadnice v Narodnem domu. Maškarada se je odvijala pod naslovom “Jarmarka v Nižnem Novgorodu”. Avtor: neznan.
Vabilo na maškarado telovadnega društva Sokol, ki je bila v Ljubljani 16. februarja 1904 v dvorani sokolske telovadnice v Narodnem domu. Maškarada se je odvijala pod naslovom “V rožcah…!”. Avtor: neznan.
Vabilo na maškarado telovadnega društva Sokol, ki je bila v Ljubljani 7. marca 1905 v dvorani sokolske telovadnice v Narodnem domu. Maškarada se je odvijala pod naslovom “Za naseljenje v Novi Panoniji”. Avtor: neznan.
Vstopnice na maškarado telovadnega društva Sokol, ki je bila v Ljubljani 7. marca 1905 v dvorani sokolske telovadnice v Narodnem domu. Maškarada se je odvijala pod naslovom “Za naseljenje v Novi Panoniji”. Avtor: neznan.
Vabilo na maškarado telovadnega društva Sokol, ki je bila v Ljubljani 27. februarja 1906 v zgornji dvorani Narodnega doma. Maškarada se je odvijala pod naslovom “Bela reduta”. Natisnila Narodna tiskarna Ljubljana. Avtor: neznan.
Vabilo na maškarado telovadnega društva Sokol, ki je bila v Ljubljani 12. februarja 1907 v sokolski dvorani Narodnega doma. Maškarada se je odvijala pod naslovom “Javno draženje naselitvenih parcel”. Natisnila Narodna tiskarna Ljubljana. Avtor: neznan.
Vabilo na maškarado telovadnega društva Sokol, ki je bila v Ljubljani 3. marca 1908 v sokolski telovadnici Narodnega doma. Maškarada se je odvijala pod naslovom “Napoleon v deželi faraonov”. Natisnila Blaznikova tiskarna Ljubljana. Avtor: neznan.
Vabilo na maškarado telovadnega društva Sokol, ki je bila v Ljubljani 28. februarja 1911 v sokolski telovadnici Narodnega doma. Maškarada se je odvijala pod naslovom “Emona-Ljubljana”. Natisnila Narodna tiskarna Ljubljana. Avtor: neznan.
Vabilo na maškarado telovadnega društva Sokol, ki je bila v Ljubljani 20. februarja 1912 v veliki dvorani in vseh stranskih prostorih Narodnega doma. Maškarada se je odvijala pod naslovom “Jaz Pierretta, ti Pierrot”. Natisnila Narodna tiskarna Ljubljana. Avtor: neznan.
Vabilo na maškarado telovadnega društva Sokol, ki je bila v Ljubljani 4. februarja 1913 v Narodnem domu. Maškarada se je odvijala pod naslovom “Jubilejna maškarada”. Natisnila Narodna tiskarna Ljubljana. Avtor: neznan.
Vabilo na maškarado telovadnega društva Sokol, ki je bila v Ljubljani 24. februarja 1914 v zgornjem prostoru Narodnega doma. Maškarada se je odvijala pod naslovom “Ples v maskah”. Natisnila Narodna tiskarna Ljubljana. Avtor: neznan.
Vabilo na maškarado telovadnega društva Sokol, ki je bila v Ljubljani 17. februarja 1920 v vseh prostorih Narodnega doma. Avtor: neznan.
Vstopnice na 51. maškarado telovadnega društva Sokol, ki je bila v Ljubljani 8. februarja 1921 v vseh prostorih Narodnega doma. Maškarada se je odvijala pod naslovom “Ob luninem svitu”. Avtor: neznan.
Vabilo na maškarado telovadnega društva Ljubljanski Sokol, ki je bila v Ljubljani 4. marca 1930 v prostorih Narodnega doma. Maškarada se je odvijala pod naslovom “Razposajena Ljubljana”. Avtor: neznan.

_________________________________________________________________

Besedilo in fotografije pripravila: Irena Fürst, kustosinja Muzeja novejše zgodovine Slovenije, enota Brestanica, skrbnica zbirke Fotografije sokolov.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: