Škatla za bombone Šumi

Image EXIF Data

  • Date Taken: 05 Nov 2018, 23:14:18
  • Camera:
  • Focal Length: 0
  • Aperture: f/0
  • ISO: 0
  • Shutter Speed: 1/inf second

Obiskovalcem stalne in občasnih razstav našega Muzeja pozornost in kanček nostalgije pogosto vzbujajo zlasti predmeti masovne proizvodnje, ki so tako ali drugače prisotni še danes. Med njimi je gotovo škatla s prikupnim motivom deklice, ki sega po bonbonih v vrečki, obkroženi z drugimi sladkimi dobrotami. Hkrati je to predmet, ki združuje na videz nezdružljivo: bonbone Šumi, avtomobilske žaromete in nagrado kresnik.

Podatek, da gre za embalažo s produkti znane tovarne, razberemo z napisa Šumi Tovarna bombonov, peciva in čokolade Ljubljana, ki se v različnih oblikah pojavi na vseh vidnih stranicah v svetlo modri barvi. Škatla iz galvanizirane pločevine velikosti 10,5 x 15,5 x 10,5 cm, v muzejski inventarni knjigi zavedena pod številko 7051, je še danes okras marsikaterega slovenskega doma. Prvič izdelana kot del seta embalaž v treh velikostih ob 80-letnici nastanka Tovarne Šumi nam hkrati ponuja prepleteno zgodbo dveh znanih ljubljanskih tovarn. Šumija, v katerem so poskrbeli za njeno vsebino in motiv deklice s slaščicami, ter Saturnusa, ki je embalažo izdelal.

DE674_6 OTROKA, FOTO Šelhaus Edi, 1959_OB

Saturnus, ki je danes znan kot izdelovalec kakovostnih žarometov, je v svojih začetkih, leta 1921, izdeloval pločevinaste izdelke v okviru podjetja Emil Lajovic, tovarne pločevinastih izdelkov. Že leta 1922 je bila proizvodnja iz središča mesta premeščena v novo zgrajeno stavbo v ljubljanskih Mostah in dve leti pozneje preimenovana v SATURNUS D. D., industrija pločevinastih izdelkov.

Njihova embalaža za različne izdelke – od prehranskih do kozmetičnih – je ves čas slovela po raznovrstnosti oblik in živahni grafični podobi. Tudi po letu 1945, ko je bila tovarna podržavljena, so prejeli več deset jugoslovanskih oskarjev za embalažo.

Že pred drugo svetovno vojno so delovanje razširili s programom kolesarske opreme, smer njihovega nadaljnjega razvoja pa je leta 1948 nakazala začetek proizvodnje svetlobnih teles – žarometov. Ti so poleg do tedaj najbolj znane proizvodnje embalaže ter izdelave orodij, strojev in drugih naprav kmalu postali paradni konj podjetja.

S Saturnusovimi izdelki se je Slovenec srečal večkrat dnevno. Že zjutraj je zobno pasto iztisnil iz njihove tube, uporabil loščilo za čevlje iz njihove škatlice, si pogrel zajtrk na njihovem kuhalniku in vsebino izboljšal s sladkorjem, shranjenem v njihovi embalaži. Zračnici kolesa je napolnil z njihovo tlačilko in si na nedeljskem izletu privoščil hrano iz konzerve, izdelane v Saturnusu.

V zavesti mnogih pa so ostale njihove nepozabne škatle z motivom kuharčka in embalaže za Šumijeve izdelke. Te nas vpeljejo v naslednjo zgodbo, ki se je leta 1876 začela v slaščičarski obrtni delavnici Franca in Josipine Šumi pod imenom Šumi bonboni d. o. o in nato nadaljevala v leta 1905 ustanovljeni moderni Tovarni kanditov in slaščičarskih izdelkov Josephine Schumi v Ljubljani. Njeno vodenje je ob možu številnih zanimanj prevzela žena Josipina, za uspešno nadaljevanje pa je poskrbela prvorojena hči Evgenija (roj. 1875); ta se je pozneje poročila z uspešnim veleindustrialcem Dragotinom Hribarjem. Podjetna Evgenija je kljub 13 otrokom uspešno vodila tako tovarno Šumi kot moževo Tovarno pletenin in tkanin (poznejšo Pletenino). Po razširitvi dejavnosti se je tovarna leta 1920 ponovno preimenovala, po materini smrti leta 1936 pa jo je prevzel sin Rado Hribar, lastnik gradu Strmol in mož svetovljanske Ksenije Gorup pl. Slavinjske, prve ženske s pilotskim izpitom v Kraljevini. Del njunega življenja je popisal tudi Drago Jančar v s kresnikom nagrajenem romanu To noč sem jo videl.

Tovarna je bila po vojni zaplenjena in preimenovana ter leta 1969 pridružena tovarni Žito. Del danes že porušene nekdanje stavbe Šumija na Gradišču pa je postal kultno zbirališče ljubljanske umetniške scene.


Besedilo pripravila: Nataša Strlič

Predmet je na ogled na občasni razstavi (R)evolucija muzeja: 1948 – 2018, ki je do januarja 2019 na ogled v prostorih Muzeja novejše zgodovine Slovenije, Celovška 23, 1000 Ljubljana.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: