LETO 2019 V ZNAMENJU FOTOGRAFIJE

#napovednik #2019

EDI ŠELHAUS – RETROSPEKTIVA

553_8-foto edi selhaus-mnzs

V Muzeju novejše zgodovine Slovenije bomo na mednarodni muzejski dan, 18. maja 2019, odprli pregledno razstavo fotografij enega najbolj znanih slovenskih fotoreporterjev  Edija Šelhausa z naslovom Edi Šelhaus – retrospektiva, ki bo obenem počastila njegovo 100. obletnico rojstva. Kot uvod v obeležitev 100-letnice rojstva Edija Šelhausa in predstavitev njegovega dela pa bo še manjša fotografska razstava z naslovom Edi Šelhaus: fotografski utrinki – izbor fotografij na temo filma, gledališča in RTV-ja, ki bo na ogled med 21. 2 in 14. 4. 2019 v Galeriji S na Ljubljanskem gradu.
Avtorica obeh razstav: Jožica Šparovec.

 

NACE BIZILJ – FOTOREPORTER

7_nace bizilj čb

V Muzeju novejše zgodovine Slovenije bomo 17. oktobra 2019 odprli retrospektivno razstavo z naslovom Nace Bizilj – fotoreporter. Muzeju podarjen obsežen fotografski opus Naceta Bizilja je opus reportažne fotografije enega osrednjih fotoreporterjev in urednikov fotografije dnevnih časopisnih medijev v Sloveniji. Razstava ob 75. letnici rojstva Naceta Bizilja bo vizualizirala družbenopolitične in druge dogodke iz njegovega dnevnega fotoreporterstva, sprva v podjetju Foto Slovenija, nato v časopisni hiši Dnevnik, od šestdesetih let preteklega stoletja do preloma tisočletij.
Avtorica razstave: Irena Uršič

 

V Muzeju bomo v tem letu sodelovali pri mednarodnem projektu Izza zidov: 1989‒2019 (Observing Walls: 1989‒2019) ter urejevali nove depoje v sklopu Državnih depojev v Pivki. Več o tem tudi prek te povezave.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: