Zemljevid razmejitvene komisije

Image EXIF Data

  • Date Taken: 04 Feb 2019, 14:58:45
  • Camera:
  • Focal Length: 0
  • Aperture: f/0
  • ISO: 0
  • Shutter Speed: 1/inf second

Nemški ponatis zemljevida Vojno geografskega inštituta (VGI) Kraljevine Jugoslavije iz leta 1940 je svojevrsten dokument razmejevanja od okupatorjev razkosane Slovenije leta 1941. Razmejitvena komisija med Nemškim rajhom in Neodvisno državo Hrvaško (NDH) je za določitev poteka nove meje na zemljevid s črnim tušem vnesla trigonometrične točke nekdanjega VGI, z rdečim tušem pa označila nekatere »štajersko-hrvaške« orientacijske kote ob meji. Z modro je zarisala mejo Ljubljanske pokrajine, NDH in Nemškega rajha, ki pa v tej različici ni obveljala, saj je NDH okupirala slovenske vasi Bregansko selo, Nova vas pri Bregani, Jesenice na Dolenjskem, Obrežje in Čedem.

Glavnina kartografske zbirke so zemljevidi slovenskega ozemlja iz 20. stoletja. Zbirka obsega zlasti vojaške topografske karte različnih izdaj, od avstro-ogrskih, nemških, britanskih, ameriških, italijanskih ter jugoslovanskih iz obdobja med obema svetovnima vojnama in po drugi svetovni vojni, posebej pa zemljevide Geodetske sekcije Glavnega štaba NOV in POS. Posebnost zbirke so rokopisni zemljevidi in zemljevidi z naknadno vnesenimi oznakami, ki jih je za Muzej pridobil kartograf Branko Korošec.


Avtorica prispevka: Irena Uršič

Predmet: Zemljevid Karte von Jugoslawien, Samobor, 1 : 100.000; 1940, ponatis, papir, platno; 64,5 x 49 cm.

Predmet je na ogled na občasni razstavi (R)evolucija muzeja: 1948 – 2018, ki je do 20. aprila 2019 na ogled v prostorih Muzeja novejše zgodovine Slovenije, Celovška 23, 1000 Ljubljana.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: