Es 318/23

Image EXIF Data

  • Date Taken: 01 Jan 1970, 00:00:00
  • Camera:
  • Focal Length: 0
  • Aperture: f/0
  • ISO: 0
  • Shutter Speed: 1/inf second

#utrinki

Na fotografiji: Prve zabavne televizijske oddaje – oddaja Poznaš svoj domači kraj?, Novo mesto, 1960. Na fotografiji voditelj oddaje, napovedovalec Marjan Kralj (levo) in slikar Božidar Jakac.

V oddaji so nastopali predstavniki posameznih slovenskih mest, ki so na veder način tekmovali med sabo. Pomeriti so se morali v znanju in tudi spretnostih. Odgovarjati je bilo potrebno tudi na zelo težka vprašanja. V Tovarišu z dne 27. 1. 1961 so na str. 21 zapisali, da so bila vprašanja iz oddaje v oddajo težja. Zaradi tega je prišlo celo do incidentov.  Trboveljska tekmovalka je dobila vprašanje o neki Batičevi plastiki, takrat pa je Stojan Batič, ki je sedel v dvorani, protestiral, češ da tekmovalka ne more vedeti podatkov o njegovi plastiki, ki je še v glini. Prav tako je bil incident med oddajo v Novem mestu, ko je protestiral skladatelj Marijan Kozina, ker so predvajali napačen odlomek, novomeški tekmovalec pa bi moral uganiti ime odlomka iz Kozinove »Bele krajine«. Kozina je svoje besede utemeljil z zelo prepričljivo trditvijo: »Svoje delo bom pa menda vendar poznal!«


Fotografijo si lahko ogledate v sklopu razstave Edi Šelhaus: fotografski utrinki v Galeriji “S” na Ljubljanskem gradu med 21. februarjem in 14. aprilom 2019. Vabljeni!


Avtorica prispevka: Jožica Šparovec

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: