Edi Šelhaus. Retrospektiva

Image EXIF Data

  • Date Taken: 01 Jan 1970, 00:00:00
  • Camera:
  • Focal Length: 0
  • Aperture: f/0
  • ISO: 0
  • Shutter Speed: 1/inf second

#razstava


Na ogled ponujamo nekaj fotografij, ki bodo na ogled na prihajajoči razstavi. Razstava bo otvorjena 18. maja 2019.


Ko je Edi Šelhaus leta 1944 postal član partizanske foto sekcije SNOS, se je najprej napotil proti krajem ob reki Kolpi. Kot se je spominjal, se je tja odpravil zato, ker v foto sekciji še niso imeli fotografij iz tistih krajev. Tu je med drugim fotografiral vaščane, ki so se na svoje revne, prazne in tudi porušene domove vrnili iz italijanskih koncentracijskih taborišč. Čeprav so sami imeli komaj kaj za pod zob, so Šelhausa vabili v hiše, da se je pogrel in najedel. Na posnetku so otroci Andrej Čop, Zofka Čopova in Fanika Križeva iz Zgornjih Čačičev med umivanjem v posodi, ki so jo prinesli iz internacije v italijanskem Trevisu, kjer so jim v njih stregli brozgasto hrano, januar 1945.

958-5--foto Edi Selhaus-MNZSvOB

958_4vOB

Družina iz vasi Podvrh pred ruševinami svojega doma, pozimi 1945.


Edi Šelhaus se je 10. maja 1945 v koloni avtomobilov s partizani pripeljal v osvobojeno Ljubljano. Ker Ljubljana še ni bila osvobojena, je pet dni pred tem preživel v Trstu, Gorici in v Goriških brdih. V Ljubljani je  v splošnem vznesenem vzdušju, ki je vladalo med množico in je tudi Šelhausa vsega prevzelo, preprosto pozabil, da je njegova dolžnost fotografirati, tako da je naredil komaj kakšen posnetek. Na eni od teh redkih fotografij vidimo prihod partizanov v osvobojeno Ljubljano – na Kongresnem trgu, 10. maj 1945.

FS2527_5OB

551_8_OBa

Prihod partizanov v osvobojeno Ljubljano in navdušen sprejem množice, Čopova ulica, 10. maj 1945.


Ko so po koncu vojne leta 1945 iz Trsta, ki je bil pod zavezniško vojaško upravo, začele prihajati vesti o napetostih, tam pa ni bilo jugoslovanskega ali slovenskega snemalca, so se v Filmskem podjetju DFJ, direkciji za Slovenijo, odločili, da tja pošljejo Edija Šelhausa, ki je v Trstu preživel svoja zgodnja otroška leta. Šelhausova naloga je bila snemati in fotografirati na območju cone A, posneto gradivo pa dostavljati za slovenski Filmski obzornik in obenem še za jugoslovanske Filmske novosti. Tako je med drugim na filmski in tudi celuloidni trak posnel tudi posledice divjanja in delovanja fašistov, nasilje policije nad antifašisti, še zlasti nad slovenskim prebivalstvom, in razne manifestacije in demonstracije. Posnetek prikazuje civilno policijo v Trstu leta 1947, ki so na pohodu opremljeni in pripravljeni za razganjanje demonstrantov. Fotografijo so leta 2004 objavili v jubilejni publikaciji Filmskih novostih in pod njo zapisali: »Londonski »bobiji« kreću na tršćanske radnike.«

es-301-15_OB

ES-301-13_OB

Vsakodnevni prizori policijskega nasilja na tržaških ulicah ob prihodu mednarodne razmejitvene komisije, Piazza Unità, marec 1946.


Poleg dramatičnih dogodkov iz Trsta in okolice so se Šelhausu v spomin vtisnila zanj nepozabna praznovanja prvega maja. Te neponovljive prizore je s kamero in tudi s fotoaparatom posnel večinoma z oken višjih nadstropij stanovanj zavednih meščanov, da je zajel čim popolnejšo sliko množice in povork, ki so se premikale po tržaških ulicah ali pa nepregledno množico na glavnem trgu, na Piazza Unità v Trstu, kjer se je zbralo tudi do 120.000 ljudi. Na posnetku je prvomajska povorka po glavnih tržaških ulicah 1. maja 1951.

es-302-1_OB

1947-es-1228-2-Prvi maj-Trst_OB

Veličastna prvomajska proslava in zborovanje v Trstu na Piazza Unità, udeležilo se ju je ok. 120.000 ljudi, 1947.


Šelhaus je fotografiral mnoge poglede na nekdanjo Ljubljano, ki jih danes ni več mogoče videti, med njimi Celovško ali nekdanjo Titovo cesto, še brez podvozov, rušenje hiš zaradi širitve Karlovške in Dolenjske ceste, rušenje hiš v mestu, tudi v centru Ljubljane, npr. Souvanove palače. Na posnetku vidimo nekdanjo Celovško cesto in ostanke paviljonov ljubljanskega velesejma v Tivoliju (na levi) ter promet v času, ko še ni bilo semaforjev, Ljubljana, 6. april 1959. Posnetek je bil 7. aprila 1959 objavljen tudi v Slovenskem poročevalcu s komentarjem, da predvsem kolesarji vozijo nepravilno in ovirajo promet.

es-214-20_OB


Naslednja Šelhausova fotografija je bila 1. maja 1959 povečana objavljena na prvi strani prve številke časopisa Delo. Časopis Delo je pričelo izhajati za Slovenskim poročevalcem, potem ko se je ta združil z Ljudsko pravico in postal Delo. Ob fotografiji Šelhaus ni bil naveden kot avtor, pač pa je bil naveden ob tej fotografiji, ki je bila ponovno objavljena v jubilejni publikaciji Dela ob 40-letnici časopisa.

es-470-3OB

Pohod za gradom nad Vincarji ob praznovanju prvega maja leta 1959 v Škofji Loki.


Horog – legendarni met preko glave Iva Daneua, kapetana jugoslovanske košarkarske reprezentance, med tekmo z ZDA 23. maja 1970 v Ljubljani, ko so Jugoslovani postali svetovni prvaki. Daneua je bil pri tem metu praktično nemogoče blokirati. Ko je imel poškodovano zapestje desne roke, je treniral tudi met z levo roko, tako da je enakovredno metal z levo in desno roko.

es-344-60OB

Po zmagi Jugoslavije nad ZDA 23. maja 1970 v Ljubljani, ko so Jugoslovani postali svetovni prvaki, je na tleh obležal Trajko Rajković; po štirih dneh je umrl za srčno kapjo. Za serijo teh posnetkov je Šelhaus na mednarodni fotografski razstavi V. Interpressfoto v Pragi leta 1970 prejel 3. nagrado.


Za konec pa še tri najboljše.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: