DRUŽINA BRATE V IZGNANSTVU V NEMČIJI

#izgnanci

Družina Brate iz Birne vasi pri Št. Janžu, danes Šentjanž, je bila izgnana 21. marca 1942. Izgnani so bili oče Janez, mama Jožefa in otroci: Janko (1930), Pepca (1932), Jože (1934), Štefka (1936) in Franci (1939).

Prva postaja njihovega izgona je bilo taborišče Wettenhausen na Švabskem, a kmalu so bili premeščeni v drugo taborišče – v Feilnbach na Zgornjo Bavarsko. Tam se je 26. novembra 1942 rodila Anica, saj je bila mama ob izgonu noseča. Tri mesece po porodu je mama Jožefa zbolela, dobila je šen po glavi in skupaj z dojenčico so jo poslali v bolnišnico. Imela je zelo visoko vročino, preko 40 ºC. Večina zdravnikov je bila takrat na bojiščih in tako jo je sprejel zdravnik, ki je bil zelo slaboviden in je nosil dvojna očala. Postavil ji je diagnozo vnetje slepiča in hotel jo je operirati. Jožefa tega ni dovolila, saj ni imela težav, ki bi govorile o tem vnetju. Zdravstvene težave so bile razlog, da je ostala v bolnišnici več mesecev, nakar se je vrnila k družini v taborišče.

Anico so medicinske sestre v bolnišnici hranile po steklenički, saj je mati zaradi visoke vročine ni smela dojiti. Jožefo so prestavili v izoliran prostor in prepovedali obiske. V tem času so želele medicinske sestre malo Anico celo posvojiti, a mati tega ni dovolila. Oče Janez je hči odpeljal iz bolnišnice v taborišče k družini, kjer je zanjo skrbela najstarejša sestra Pepca. Hranila jo je s popečenim kruhom, ki so ga prinesli od doma. Pepca je kruh poparila in dodala malo masla, ki so ga dobivali v taborišču in so se ga vsi člani družine odpovedali v korist male sestrice.

Družina Brate je dočakala osvoboditev v kraju Kornberg na Württemberškem. Tam so živeli v hiši in oče je hodil na delo v rudnik kamene rude, kjer je zbolel za silikozo. Delo je bilo težaško, zato je dobival karte za hrano najvišje kategorije. A še vedno je bilo premalo hrane za tako veliko družino. Še dobro, da so od doma prinesli v izgnanstvo kavni mlinček, v katerem so mleli žitna zrna, ki so jih pobirali na poljih, jih sušili, zmleli in skuhali pržganko, močnik in mogoče kdaj tudi žgance.

Otroci so hodili v Kornbergu v nemško šolo. Spomini ga. Štefke na to šolo so zelo neprijetni, saj so jo nemški sošolci poniževali in zasmehovali. Za vse, kar se je slabega zgodilo v šoli, so krivili njo.

Domov se je družina vrnila avgusta 1945. Potovali so v odprtih živinskih vagonih. Kadar se je vlak ustavil, so si ob progi zakurili in skuhali ječmenovo kavo. Pogosto je niso mogli skuhati do konca, ker se je vlak nenadoma začel premikati in so morali pohiteti nanj.

Ko so se vrnili v domačo vas, so našli porušeno hišo. Začasno so jih nastanili v blockhaus v Šentjanžu, doma pa so začeli z gradnjo novega doma.

Še ne mesec dni po vrnitvi, se je družini zgodila huda tragedija. V izgnanstvu rojena Anica je šla s sestrama Pepco in Štefko in bratom Francem nabirat na travnik  pod Šentjanžem travo za zajčka, ki naj bi ga dobila brata Janko in Joško od tete Micke. Šli so mimo sejalnega stroja, na katerem je bila rdeča žogica. Otroci niso vedeli, da je to bomba. Pepca jo je vzela v roke, jo sprožila in prišlo je do eksplozije, v kateri so bili hudo ranjeni trije otroci, le Štefki se je uspelo rešiti. Vaščani so slišali pok, prihiteli so in nudili prvo pomoč hudo ranjenim otrokom. Naložili so jih na voz, da jih odpeljejo v bolnišnico v Novo mesto. Anica, ki je dobila hude poškodbe na vratu, je umrla že na poti, v bližini Krmelja. Pepca je imela veliko ran po telesu in umrla je med operacijo, Franci pa par dni po operaciji.

V času nesreče staršev ni bilo doma. Mama je šla na svoj dom v Cirnik pri Šentjanžu po žito, da bi ga posejali in si tako pridelali hrano za številno družino. A usoda je hotela drugače. Pepco in Anico so pokopali na domačem pokopališču, Franci pa je bil pokopan na pokopališču v Novem mestu, saj so starši izvedeli za njegovo smrt šele naknadno.

Zgodbo o izgonu družine in tragičnem dogodku  je povedala moja informatorka gospa Štefka Colarič, rojena Brate.

Besedilo in fotografije pripravila: Irena Fürst, Muzej novejše zgodovine Slovenije, dislocirana enota Brestanica.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: