DRUŽINA CENER V IZGNANSTVU V NEMČIJI

Image EXIF Data

  • Date Taken: 01 Sep 2011, 18:01:44
  • Camera: MG5200 series
  • Focal Length: 0
  • Aperture: f/0
  • ISO: 0
  • Shutter Speed: 1/inf second

#izgnanci

Družina Cener je bila izgnana 1. novembra 1941 s Trške gore nad Krškim. Izgnani so bili oče Ernest (1900), mama Ana (1901) in otroci: Marica (1921), Erna (1925), Anči (1927), Franica (1928), Franci (1930), Cvetka (1931), Joško (1937), Naci (1939) in Jožica (1940). V izgnanstvu se je 22. junija 1942 v taborišču Templin rodila še hči Irena.

Preko taborišča za izgon v Rajhenburgu so bili izgnani v taborišče Templin na Brandenburško, ki je bilo v poštarskem počitniškem domu. Mama Ana je v taborišču skrbela za mlajše otroke, oče Ernest pa je moral takoj na prisilno delo v tovarno Opel v Brandenburg. Zaradi napornega dela in pomanjkanja hrane je zelo oslabel, zato je bil premeščen na delo nazaj v Templin, na žago Pflögel. Otroci, stari do štirinajst let, so hodili v taborišču v nemško šolo. Tam so se učili nemškega jezika, nekaj računanja in peli nemške pesmi. V šoli so pisali na tablice, spričeval pa niso dobili. Pod vodstvom Elze Sluga, izgnanke iz Krškega, so izgnani otroci igrali v taborišču več iger, v katerih je igrala tudi Franica Cener. Ko je le ta dopolnila 14 let, pa so jo Nemci poslali na delo. Bila je gospodinjska pomočnica pri več SS-ovskih družinah, kjer je tudi pazila njihove otroke.

Spomladi leta 1944 so Nemci v delu taborišča Templin uredili pisarne za SS uslužbence. Del taborišča so izpraznili in del družine Cener je bil tedaj premeščen v vas Weize pri Schwerinu, le hčerki Erna in Anči sta ostali v Templinu. Erna je morala delati kot strežnica pri SS-ovcih, Anči pa je bila gospodinjska pomočnica pri neki nemški družini. Najstarejša hči Marica pa je bila že prej premeščena v Berlin, kjer je tudi delala pri neki nemški družini.

V novem taborišču so očeta zaposlili na kmetiji, na katero sta morala hoditi na delo tudi Franci in Cvetka. Franica pa je bila poslana na bolj oddaljeno kmetijo, na kateri je tudi živela. Bila je pastirica krav. Nekoč jo je obiskala sestra Anči. Videla je, da je Franica vsa premočena, saj je močno deževalo. To je povedala vodji taborišča in Franica se je na njegovo zahtevo vrnila v taborišče. A kmalu je bila poslana na novo delo, na grad k grofu Von Beeningssenu, kjer je bila gospodinjska pomočnica vse do odhoda družine iz taborišča.

Januarja 1945 je iz smeri Poljske prodirala ruska vojska. Izgnance iz Weiza so poslali v Schwerin, od tam pa v Potsdam. Tam so jih najprej nastanili v veliki koncertni dvorani, po nekaj dnevih pa premestili v vas Eyche v predmestju Potsdama. Franico so zaposlili kot pomočnico pri starejših ljudeh, oče pa je z ostalimi izgnanci kopal strelske jarke. V vasi Eyche so dočakali konec vojne.

Družina Cener se je vračala v domovino najprej peš. Preko porušenega Berlina so prišli v Bisdorf. Tam so jih pustili kar na njivah. Oče Ernest je od nekje prinesel veliko mizo in pod njo so otroci ponoči legli. Po nekaj dnevih so jim ruski vojaki rekli, da morajo pešačiti še 20 km naprej v Bernau, da bodo prišli na vlak. Cvetka, Franci, Franica in Joško so šli na pot z očetom, Jožica, Naci, Irena in mama pa so ostali tam, saj so ruski vojaki rekli, da jih bodo do vlaka pripeljali. Kmalu po odhodu je začela Cvetka jokati in hotela je nazaj k mami. Oče ji je dovolil, da se je vrnila. A ko je oče z otroci prišel v kraj Bernau, mame in ostalih otrok ni bilo, saj jih ni nihče pripeljal.

Tako se je družina Cener vračala iz izgnanstva ločeno. Prvi sta se vrnili Erna in Anči iz Templina, štirinajst dni za njimi je prišel oče Ernest s Francem, Franico in Joškom. Potovali so 42 dni in domov so prišli 12. julija 1945. 26. julija pa se je vrnila tudi mama Ana s Cvetko, Jožico, Nacijem in Ireno. Zadnja se je vrnila iz izgnanstva Marica, ki je 6. aprila 1945 v Berlinu rodila hčerko Marico. Za dojenčico je v vzglavniku naredila posteljico in jo tako nosila na poti vrnitve domov. Vrnili sta se na začetku oktobra 1945.

O izgnanstva družine je pripovedovala ga. Frančiška Anžiček roj. Cener.

Besedilo in fotografije pripravila: Irena Fürst, Muzej novejše zgodovine Slovenije, dislocirana enota Brestanica.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: