Deklaracijske razglednice

#33 dni

29. oktobra 2018, ob stoti obletnici ustanovitve Države Slovencev, Hrvatov in Srbov,  je bila v prostorih Narodnega muzeja Slovenije, na Metelkovi ulici v Ljubljani, odprta razstava z naslovom 33 dni.

Pripravili smo jo sodelavci Narodnega muzeja Slovenije, Muzeja novejše zgodovine Slovenije in Arhiva republike Slovenije, v sodelovanju s številnimi zasebnimi zbiralci. Pozneje je razstava gostovala še v Muzeju narodne osvoboditve v Mariboru in do 17. novembra 2019 v Muzeju novejše zgodovine Celje.

Med številnimi zbranimi predmeti obravnavanega obdobja so bile na razstavi razstavljene tudi slovenske deklaracijske razglednice iz leta 1918. Čeprav so v ospredju razstavnega koncepta zgodovinski dogodki ob razpadu Avstro-ogrske med 29. oktobrom in 1. decembrom 1918, je bila pripoved razširjena na širši kontekst dogajanj pred tem in pozneje, ko je Narodna vlada SHS v Ljubljani, že izgubila svoja državna poooblastila. Tako je predstavljena tudi Majniška deklaracija in z njo povezano deklaracijsko gibanje, ki je bilo s svojimi prek 200.000 zbranimi podpisi eno navečjih mirovnih, narodnih in političnih manifestacij.

Naj spomnimo: Majniško deklaracijo z zahtevami po reformah in samostojnem državnem telesu je 30. maja 1917, v imenu južnoslovanskih poslancev dunajskega parlamenta, prebral dr. Anton Korošec. Deklaracijsko gibanje v podporo poslanskih zahtev pa so začele ženske v zaledju, spodbujene z mirovnimi pričakovanji in naraščajočim nezadovoljstvom. Pri tem so jim bile v pomoč dolgoletne izkušnje zbiranja dobrodelne pomoči za ujetnike, vdove, begunce, vojake in otroke. Simbol deklaracijskega gibanja je postal bršljanov list in razglednice pomemben razširjevalec majniških, »zimzelenih«, pomladnih idej. Ideje deklaracijskega gibanja so razširjale tudi deklaracijske razglednice. Bile so nadaljevanje že dobro uveljavljenih slovenskih vojnih razglednic, ki so jih risali slikarji Maksim Gaspari, Anton Koželj, Henrik Smrekar, Ivan Vavpotič in Helena Vurnik.

Pod imenom Vojska v slikah jih je tiskala Katoliška tiskarna in poleg časopisa Bogoljub, je bil njihov založnik in izdajatelj časopis Ilustrirani Glasnik. Zadnje v tej skupini pod imenom Vojska v slikah so izšle marca 1918,  poleti istega leta  pa so se nadaljevale kot deklaracijske razglednice. Risal jih je slikar Maksim Gaspari (1883-1980) avtor najštevilnejših razglednic iz skupine Vojska v slikah. V Muzeju novejše zgodovine Slovenije hranimo sedem od devetih izdanih deklaracijskih razglednic.

Deklaracijski razglednici št. 144 oziroma št. 146 sta natisnjeni v barvni in črnobeli različici. Vseh sedem deklaracijskih razglednic, ki jih hranimo v zbirki muzeja, ni bilo še nikoli razstavljenih. Tudi na razstavi 33 dni in v katalogu, smo objavili le izbor, zato jih tokrat objavljamo na spletnih straneh. V isti kontekst narodnega in političnega gibanja ob koncu prve svetovne vojne lahko umestimo tudi razglednice s portreti dr. Janeza Evangelista Kreka in dr. Antona Korošca z značilnimi prebuditeljskimi napisi.

Razglednico Janeza Evangelista Kreka je založilo društvo Dobrodelnost v Ljubljani. Drugo pa je založila uprava Ilustriranega Glasnika po njegovi smrti in je bila namenjena zbiranju sredstev za  pokojnikov spomenik.

Ob desetletnici majniške deklaracije je založba Jug v Ljubljani izdala spominsko razglednico, ki jo objavljamo kot zaključek te kratke spletne predstavitve,  kateri dodajamo tudi seznam izbrane literature o deklaracijskih razglednicah.

Besedilo in fotografije pripravil: dr. Marko Štepec

__________________________________________________________________

Literatura:

Janez Bogataj, Maksim Gaspari – bogastvo razglednic, Mladinska knjiga: Ljubljana 2000.

Srečko Krese, Naprej zastave slave, Celje: Mohorjeva družba 1990, str. 225-231.

Marjan Marinšek, Slovenska pravljica Maksima Gasparija, Knj. 2, Gasparijeve razglednice, ilustracije in jaslice, Koper: Ognjišče 2007.

Miloš Mikolič, Razglednice zbirke Vojska v slikah 1914-1918, Vojnozgodovinski zbornik, št. 25, 2006, str. 23 -30.

Milan Škrabec, Slovenstvo na razglednicah, Modrijan: Ljubljana 2009, str. 272-273.

Janez J. Švajncer, Slovenske vojne razglednice v prvi svetovni vojni. Kronika, časopis za slovensko krajevno zgodovino, št. 1-2, 1985, str. 41-49.

Janez J. Švajncer, Deklaracijske razglednice: ob 70-letnici Majniške deklaracije. Kronika, časopis za slovensko krajevno zgodovino, št. 1-2, 1987, str. 59-65.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: