Glasbeni svet 60-tih – ob 90-letnici fotoreporterja Edija Šelhausa

Razstava je bila sestavljena iz dveh glavnih delov in dodatka – iz prvega dela o prvih jugoslovanskih festivalih jazza, iz drugega o festivalih popevk v 60-tih s poudarkom na Slovenski popevki in dodatka z nekaj znanimi osebnostmi iz glasbenega sveta kot tudi štirimi fotografijami iz časa 2. svetovne vojne, ki smo jih dodali na posebno željo avtorja posnetkov Edija Šelhausa.

Del razstave o jazzu je povsem naključno sovpadal tudi s 50-letnico prvega jugoslovanskega festivala jazza, ki se je pričel na Bledu l. 1960. Edi Šelhaus je bil eden redkih fotoreporterjev, ki je fotografiral prve jugoslovanske festivale jazza kot tudi prve festivale popevk. Ena od Šelhausovih posebnosti je bila, kot je sam izjavil, da je fotografiral tudi dogajanje v zakulisju in zabeležil še marsikatero zanimivost v času teh glasbenih dogodkov. Na celuloidni trak je zapisal tudi nekaj foto zgodb in nekatere med njimi so vključene na razstavo, med njimi o Louisu Armstrongu, Hellen Merrill, Ljiljani Petrović, o Bojanu Adamiču, Dubravki Tomšič in Marjanu Kozini. Tudi te zgodbe iz glasbenega sveta so med tistimi njegovimi foto zgodbami, ki se jih zelo rad spominja in jih je zato že predstavil v svojih knjigah (Fotoreporter, 1982, Fotozgodbe, 1985) in v raznih drugih prispevkih.

Na izbranih fotografijah za razstavo prepoznamo znane osebnosti iz domačega in tujega glasbenega sveta – dirigente, glasbene skupine, ansamble in orkestre, instrumentaliste in pevce. Med njimi iz sveta jazza prepoznamo Ljubljanski jazz ansambel, Plesni orkester RTV Ljubljana, Urbana Kodra, Jožeta Privška, Atija Sossa, Mojmira Sepeta, Jureta Robežnika, Aleksandra Skaleta, Vinka Globokarja, Johna Lewisa, Hellen Merrill, Louisa Armstronga, Dixieland ansambel 7 mladih, Septet Dragutina Diklića, Beograjski jazz orkester in druge. Ob pogledu na fotografije iz popevkarskega sveta pa se mnogim obudi nostalgični spomin na nekaj legendarnih popevk in pevcev iz t.im. zlatega obdobja slovenske popevke, ki se z današnjimi časi ne more primerjati – spomnimo se samo izrednih besedil popevk, ki jih je napisal Gregor Strniša. Naj med pevci omenimo le nekaj imen (nekateri med njimi so žal že pokojni) kot so Marjana Deržaj, Majda Sepe, Jelka Cvetežar, Stane Mancini, Beti Jurkovič, Matija Cerar, Nino Robič, Rafko Irgolič, Lidija Kodrič, Katja Levstik, Elda Viler, Lado Leskovar, Oto Pestner, Bele vrane, Alfi Nipič in Alenka Pinterič.

Na razstavi so bile fotografije iz prvih štirih jugoslovanskih festivalov jazza na Bledu med leti 1960 in 1963, iz prvega koncerta Louisa Armstronga l. 1959 na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani in iz prvih festivalov popevk – Slovenske popevke, ki se je pričela na Bledu l. 1962, se l. 1964 preselila v Ljubljano, na Gospodarsko razstavišče, naslednje leto pa v Halo Tivoli (fotografije na razstavi so segale do l. 1971) in iz opatijskega festivala iz let 1960-1961. Nekaj fotografij znanih osebnosti iz glasbenega sveta pa je nastalo večinoma med leti 1958 in 1962. Fotografije na razstavi smo izdelali iz originalnih negativov iz podarjene Šelhausove zbirke, nekaj pa iz obsežne zbirke negativov, ki jih je v maju 2009 Muzeju novejše zgodovine Slovenije podarila časopisna hiša Delo, pri kateri je bil od samega začetka pred 50-timi leti zaposlen tudi Edi Šelhaus. Na razstavi smo lahko predstavili le manjši izbor posnetkov, več fotografij iz zbirke pa je bilo mogoče videti v računalniški video projekciji. Nekateri izmed razstavljenih posnetkov so bili že objavljeni v časopisih in drugih publikacijah, drugi so bili javnosti predstavljeni prvič.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: