Košarka 1970 – Luna vaša, zlata naša

O dobri medijski pokritosti VI. svetovnega prvenstva v košarki leta 1970 priča kar 336 prijavljenih novinarjev, reporterjev, komentatorjev in fotografov iz vsega sveta. Del zapuščine slovenskih fotografov hrani tudi Muzej novejše zgodovine Slovenije. Gre za več kot 2500 ohranjenih večinoma črno-belih fotografskih posnetkov kar sedmih priznanih fotografov: Naceta Bizilja, Svetozarja Busića, Marjana Cigliča, Egona Kašeta, Edija Šelhausa, Miloša Švabića in Matije Juroviča.

Pri izboru fotografij smo se na žalost morali omejiti zgolj na prikaz dvobojev jugoslovanskih košarkarjev in njihovo osvojitev naslova, na uvodno in zaključno slavje v tivolski dvorani in na drobce iz preostalega dogajanja na prvenstvu. Fotografski del razstave smo dopolnili še s filmskim gradivom iz Arhiva Republike Slovenije, z audio-video pričevanjem dveh slovenskih košarkarjev iz prvenstva leta 1970, Iva Daneua in Aljoše Žorga, posnetim namenoma za razstavo, in z dodatnim naborom fotografij iz zbirk Muzeja novejše zgodovine Slovenije v video projekciji.

Šesto svetovno prvenstvo leta 1970 je za štirinajst dni v žarišče svetovne in jugoslovanske javnosti postavilo košarko, ki jo z občasno fotografsko razstavo ponovno obujamo za vas. Vljudno vabljeni.

Razpored in potek tekem VI. svetovnega prvenstva
Dodatne informacije o razstavi

Ustvarjalci razstave: Andreja Zupanec Bajželj (razstavna besedila, izbor fotografij), Jožica Šparovec (podnapisi, izbor fotografij, Power point predstavitev fotografij), Ivo Vraničar (izbor fotografij)
Celostna podoba razstave: Mojca Turk
Prevod: Jožica Šparovec
Skeniranje in obdelava fotografij: Sarah Bervar in Sašo Kovačič
Izdelava fotografij in razstavnih besedil: Pegaz d.o.o.
Služba za stike z javnostjo: Irena Ribič in Peter Bezek
Postavitev razstave in tehnične rešitve: Aleš Žgajnar, Nino Gavran
Računalniška podpora: Peter Bezek

Film »Ivo Daneu in Aljoša Žorga o svetovnem prvenstvu v košarki leta 1970«: produkcija Muzeja novejše zgodovine Slovenije, julij 2013 (pripovedovalca: Ivo Daneu in Aljoša Žorga, snemalec: mag. Monika Kokalj Kočevar, montaža: Bogdan Franc Šparovec, urednik: Jožica Šparovec)

Film »Zlati fanje«, režiser: Jože Pogačnik, predvajanje omogočil: Slovenski filmski arhiv pri arhivu Republike Slovenije

Kontaktna oseba: Ivo Vraničar

One Comment on “Košarka 1970 – Luna vaša, zlata naša

  1. Pingback: EuroBasket 2013 | Muzej novejše zgodovine Slovenije

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: