Tekma Jugoslavija vs. Italija

Sobota, 16. maj 1970 ob 18:00

Gledalcev 8.000; sodnika: Bensusan (Urugvaj), Pancheco (Portugalska)

Italijanski načrt, kako priti do zmage nad Jugoslavijo, je bil preprost: napadali so zelo previdno, držali žogo čim dlje, v obrambi pa so bili izredno ostri in spretni. Kljub slabi prvi polovici tekme je jugoslovanska ekipa ob polčasu vodila za štiri točke. Jugoslovani so namreč igrali s tremo, saj je bil med gledalci na tribuni predsednik Tito.

V začetku drugega polčasa so si nato Jugoslovani priborili najvišjo prednost – 11. točk (26. minuta), ki pa so jo tudi hitro zapravili. Jugoslovanski trener Ranko Žeravica je na parket poslal peterico Ratko Tvrdić, Nikola Plećaš, Petar Skansi, Damir Šolman in Krešimir Ćosić. V njej se je po menjavi nerazpoloženega Tvrdića odlično znašel kapetan Ivo Daneu. Peterka si je priborila minimalno prednost 61 : 59. Dvorana je zadrževala dih in se spraševala, ali bodo Jugoslovani zdržali zaključne napade Italijanov.

V zadnji minuti tekme je po osebnih metih Ćosića pobudo prevzel Ivo Daneu. Spretno je v kombinaciji s Plećašem spravil žogo čez sredino in odlično prodrl po desnem krilu proti košu. Njegovo akcijo je pozorno spremljal branilec Rusconi, a je bil nemočen. Daneu je prišel skoraj do mejne črte igrišča, vzporedno s košem in se odločil za met preko glave. Jugoslavija je s tem metom minuto pred koncem vodila s 66 : 59. Italijani so zaman poskušali rešiti situacijo.

Končni rezultat 66 : 63, junak tekme Krešo Ćosić.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: