Tekma Jugoslavija vs. Združene države Amerike

Sobota, 23. maj 1970 ob 20.30

Gledalcev: 10.000; sodnika: Kassai (Madžarska), Bensusan (Urugvaj)

Jugoslovani so v pravem hipu našli dovolj moči, znanja in taktičnosti, da so uspeli še petič zabeležiti zmago. Trener Ranko Žeravica je v igro poslal peterko Tvrdić, Plećaš, Šolman, Ćosić in Skansi, Američani pa so postavili odlično obrambo igralcev Brodyja, Sillimana, Washingtona, Hilmana in Smitha, ki se je odrezal v obrambi nad Ćosićem.

Po začetni izenačeni igri so Jugoslovani šele po menjavi v osemnajsti minuti prešli v vodstvo s 27 : 24. Američani, zlasti Williams, se vseeno niso vdali in v zadnji sekundi je njihov igralec McDonald dosegel rezultat polčasa 35 : 32 za Jugoslavijo.

Drugi polčas so zaznamovale številne osebne napake, zaradi katerih je moral iz igre najprej Ćosić, kmalu za njim pa tudi ameriški branilec Smith. Žeravica je s tvegano potezo v igro poslal Jelovaca, Kapičića in Daneua. Obe moštvi sta v zadnjih treh minutah stavili na osebne mete. Moralo v dvorani in upanje na zmago pa je s košem od daleč dvignil Ivo Daneu. Američanom tudi silovit pressing ni pomagal, saj sta Čermak in Daneu z dvema košema ob pravem času zapečatila njihovo usodo.

Za konec pa je še Plećaš dosegel točki iz štirih prostih metov. Veselje ob zmagi 70 : 63 je bilo neizmerno. Igralci so jokali od sreče, navijači so le s težavo zapuščali prizorišče, slavje pa se je nadaljevalo še dolgo v noč.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: