FOND DR. JAKOBA PREŠERNA

Obsega obdobje od 1941 do 1945
Skrbnica: Andreja Zupanec Bajželj

Fototeka Muzeja novejše zgodovine Slovenije v svojem arhivu hrani dva lično urejena fotografska albuma, ljubiteljskega fotografa dr. Jakoba Prešerna.

Fotodokumentalist Jakob Prešeren, sicer doktor prava, potopisec in tudi pisatelj, se je rodil 9. julija 1988 v Begunjah na Gorenjskem. Ljubitelj gora je že od leta 1928 redno sodeloval in objavljal v Planinskem vestniku ter vse do svoje smrti, 13. februarja 1975, zbiral in zapisoval podatke o delovanju radovljiškega planinskega društva.

Fotografska albuma, ki ju hranimo v Muzeju, obsegata 404 fotografije iz obdobja druge svetovne vojne. Dr. Prešernu je namreč, v fotografski objektiv, uspelo ujeti prve mesece italijanske okupacije Ljubljane in utrip v prestolnici, katero so v vsaki ulici zaznamovale italijanske vojaške enote. Njegov položaj v sodstvu in osebni pogum sta mu omogočila, da je posnel tudi presenetljive fotografije grobov talcev na ljubljanskem pokopališču Žale ter redke fotografije domobranskega pokopališča Orlov vrh na Ljubljanskem gradu. Zlasti v letu 1943 je fotodokumentiral številne nemške razglase o streljanju talcev in italijanske propagandne letake. Fotografska albuma se zaključujeta z letom 1945, ko lahko kronološko spremljamo posledice zavezniškega bombandiranja Ljubljane, vse do osvoboditve Ljubljane in vkorakanja partizanov v prestolnico. Dr. Jakob Prešeren je ostal aktiven fotograf tudi po vojni, a žal tega njegovega ustvarjanja naša ustanova ne hrani.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.