FOND BOŽA ŠTAJERJA

Obsega obdobje od leta 1944 do 1966
Skrbnica: Andreja Zupanec Bajželj

Na fotografsko zapuščino Boža Štajerja smo v Muzeju novejše zgodovine Slovenije postali pozornejši v letu 2011. Takrat sta v stik z nami stopila svojca fotografa – sin Božo in hči Jana, ki sta izrazila željo po pregledu očetove fotografske zapuščine, ki jo hranimo. Izkazalo se je, da so fotografije Boža Štajerja del kar treh večjih fotografskih zbirk, skupno število ohranjenih negativov pa presega deset tisoč posnetkov in pokriva obdobje od leta 1944 do leta 1953.

V letu 2012 so svojci izrazili pripravljenost, da muzeju podarijo še zapuščino, ki se je dolgih petinštirideset let hranila doma. Osnovali smo nov fond, doma hranjeno fotografsko zapuščino pa svojci postopoma, v obliki manjših sklopov, predajajo našemu oddelku. Fotografski fond Boža Štajerja trenutno šteje že dobrih petsto posnetkov na steklenih ploščah ter preko deset tisoč posnetkov na negativih.

Gradivo prinaša vpogled v rast in razvoj fotografa, tako v poklicni kot zasebni sferi. Tu so številni portretni posnetki njegove družine in prijateljev. Ne gre spregledati njegovega najljubšega motiva, hčere Jane, ki mu je kot model služila vse od prvih dni življenja. Sprva kot dojenčico nato deklico in kasneje kot mladenko lahko spremljamo v vseh vidikih njenega življenja. Od čisto spontanih trenutkov – nabiranje rožic na bližnjem travniku, trenutki nežnosti z domačo živaljo, igra s starejšim bratom – do povsem umetniških in reklamnih fotografij, pri katerih se je Božo Štajer preizkušal tudi v različnih tehnikah fotografiranja, postavitve modela in svetlobe in preko njih poklicno zorel.

Pomemben sklop tvorijo scenske fotografije. Preko njih smo v muzeju dobili vpogled v zakulisje prenekaterih prvencev slovenske in jugoslovanske filmske industrije: Dobro morje (1958), Agent X-25 javlja (1960), Nočni izlet (1961), Tistega lepega dne (1962), Srečno Kekec (1963). Dokumentiral je tudi številne lutkovne predstave od Žogice marogice, Zvezdice zaspanke do zakulisja, gledaliških vaj itd. Številni so tudi posnetki gledaliških in filmskih igralk in igralcev.

Naš fotografski fond je bogatejši za fotografije kiparskih del slovenskih kiparjev Stojana Batiča, Zdenka Kalina, Marjana Keršiča, Janeza Pirnata, Karla Putriha in Ivana Zajca. Na fotografski film ni ujel zgolj njihovih del temveč tudi številne postopke izdelave, umetnike pri delu, itd. Zaradi izjemnega občutka za kompozicijo in svetlobo je ustvaril tudi edinstvene posnetke različnih kulturno zgodovinskih predmetov in muzealij za končne naročnike.

Biografija fotografa Boža Štajerja
Informacije o celotni njegovi zapuščini

%d bloggers like this: