ZBIRKA FOTO SLOVENIJA

Obsega obdobje od 1945 do 1973
Skrbnica zbirke: Katarina Jurjavčič

Fotografsko gradivo obsega okrog 270.000 negativov. Največ jih je velikosti formata leica, poleg njih še velikosti 6×6 in 6×9. Gradivo je shranjeno v papirnatih vrečkah na katerih je napisana vsebina, kraj, datum in fotograf.

Negative smo dobili od Urada za informacije pri vladi LRS. Urad je bil ustanovljen 13. 6. 1945 in je obstajal do 10. 5. 1951. Takrat se je preimenoval v Foto Slovenija. Podjetje se je kasneje ukvarjalo še s popravili fotografskih aparatov in pripomočkov za fotografiranje in z izdelavo drobne kovinske galanterije. 3. 7. 1979 se je združilo s podjetjem Birotehnik v podjetje imenovano Nova. S fotografiranjem so se ukvarjali vedno manj in so svoj foto oddelek dokončno ukinili leta 1982. Prvi del gradiva smo dobili že konec petdesetih, drugi del ob koncu sedemdesetih let prejšnjega stoletja.

Gradivo obsega čas od pomladi leta 1945 do leta 1973 in pokriva skoraj vse slovensko ozemlje. Poleg lepo urejenih negativov smo dobili tudi foto albume z njihovimi kontaktnimi kopijami in podrobnejšimi podatki za skoraj vsak posnetek posebej.

V fondu so naslednji vsebinski sklopi: agrarna reforma, arheologija, dedek Mraz, delavnice, delegacije, delovne akcije, demobilizacija, elektrifikacija, gradnja, gasilci, humanitarne ustanove, industrija, kmetijstvo, komande mest, koncerti, kongresi, koroški memorandum, likovna dela, ljudska oblast, manifestacije, mitingi, mladinske delovne akcije, množične organizacije, napisne akcije, narodne noše, obiski politikov in političnih delegacij, obnova domovine, osvoboditev, panorame, partizanski tisk, pevski zbori, pionirji, podjetja, pogrebi, pohodi, portreti, potovanja, prireditve, procesi, promet, proslave, prostovoljna dela, razmejitvena komisija, razstave, rdeči križ, ruševine, sestanki, sodne razprave, stanovanjski objekti, šolstvo, taborišča, tekmovanja, Tito v Sloveniji, Trst po osvoboditvi, tuji gostje, udarniki, umetnost, ustanove, vojaške enote, volitve, zadruge, zborovanja, zgodovinski kraji in objekti, železnica, življenje v mestih. Gradivo, ki je res raznovrstno, je posnelo več kot sto slovenskih fotografov. Nekateri, ki so bili zaposleni v podjetju Foto Slovenija, imajo več deset tisoč posnetkov, od nekaterih fotografov jih je le nekaj deset.

One Comment on “ZBIRKA FOTO SLOVENIJA

  1. It’s a pity you don’t have a donate button! I’d most certainly donate to this outstanding blog! I suppose for now i’ll settle for bookmarking and
    adding your RSS feed to my Google account. I look forward to brand new
    updates and will share this blog with my Facebook group.
    Chat soon!

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: