FOND JANEZA BOGATAJA

Obsega obdobje od 1979 do 1991
Skrbnica: Nataša Strlič

Od leta 2009 v Muzeju hranimo fotografski fond Janeza Bogataj, ki zajema obdobje med letoma 1979 do 1991. Večina posnetkov je nastala v času njegovega službovanja v tedniku Mladina, med letoma 1979 in 1988. 21181 posnetkov – negativov zaznamuje predvsem slovensko kulturno ozračje v zadnjem desetletju pred osamosvojitvijo. V fotografski objektiv je ujel vrsto znanih slovenskih, jugoslovanskih in svetovnih skupin ter solistov, tako na koncertih kot v studiu (Pankrti, Niet, Martin Krpan, Paraf, Azra, Lačni Franc, Buldožer, Marko Brecelj, Tomaž Pengov, Iron Maiden, …), umetnikov, kulturnih in političnih delavcev (Dušan Tršar, Jože Tisnikar, Matjaž Kmecelj, Lev Kreft, Brane Rončelj, Ciril Zlobec, Vlado Žabot, Gregor Tomc …), vsakoletne manifestacije (Novi rock, štafeta mladosti, …). Izredno zanimiv je sklop 63 portretov slovenskih pisateljev, posnetih leta 1983 (Branka Jurca, Mira Mihelič, Matej Bor, Dimitrij Rupel, Ivan Potrč, Bojan Štih, …) Fotografije posnete med letoma 1989 do 1991 so nastale med njegovim bivanjem v Parizu, v začetku devetdesetih pa je poslikal delovni utrip na Likovni akademiji v Ljubljani.

O Janezu Bogataju:
Janez Bogataj, rojen 18. maja 1961 se je s fotografijo začel ukvarjati kot štirinajstleten fant. Včlanil se je v fotoklub v Gorenji vasi, ki ga je vodil znani fotograf Vlastja Simončič, katerega del zapuščine prav tako hrani naš Muzej. Mladi Janez Bogataj je prve uspehe je dosegel na razstavah gorenjskih fotografov in na razstavah mladinske fotografije med leti 1977 in 1979. Leta 1979 so se njegove fotografije pojavile v tedniku Mladina, kjer je nato še istega leta dobil redno zaposlitev. V letih od 1979 do 1988 je večinoma objavljal v tedniku Mladina, pa tudi drugih časopisih. Za sodelovanje na preko 300 razstavah v bivši Jugoslaviji in tudi drugih državah je prejel vrsto nagrad.

Pri rosnih dvajsetih je leta 1981 je prejel nagrado Zlata ptica za dosežke na področju fotografije. Potem, ko je leta 1988 opustil novinarsko fotografijo, je do leta 1990 precej časa preživel v Parizu, kjer se je posvetil predvsem umetniški fotografiji. Uspeh tega obdobja je uvrstitev 40 fotografij v fotografsko zbirko v Bibliotheque Nationale v Parizu, leta 1992. Istega leta so mu v Ljubljanski Moderni galeriji pripravili večjo samostojno razstavo, opremljeno tudi s katalogom »Fotografske metamorfoze krajine«. V naslednjih letih je veliko prebiral leposlovno in filozofsko literaturo in pripravljal izdajo knjige fotografij, ki je izšla konec leta 2004. Fotomonografijo z naslovom Pastorala, je opremil s citati iz svetovne književnosti.

Leta 2008 so fotografije Janeza Bogataja zopet našle pot v razstavne prostore. V Cankarjevem domu je bila odprta razstava Portreti slovenskih pisateljev, ki so nastajale leta 1983, ko je bil Janez Bogataj fotograf revije Mladina.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: