FOND MARJANA MIRA DOBOVŠKA

Skrbnik zbirke: Ivo Vraničar

MARJAN MIRO DOBOVŠEK

je bil rojen 18. 9. 1953 v Ljubljani, kjer je tudi končal fotografsko šolo. Pred leti se je preselil na Primorsko, kjer sedaj živi in še naprej umetniško ustvarja.

Sodeloval je in še vedno deluje kot fotograf, fotoreporter, urednik fotografije pri različnih časopisih in revijah, pri izdaji publikacij itd. po Sloveniji in v tujini.

Na področju umetniškega ustvarjanja je bil član in nekaj časa tudi predsednik FOTOGRUPE ŠOLT LJUBLJANA, sedaj pa je član FOTOKLUBA LJUBLJANA. Sodeloval je na več fotografskih delavnicah in bil udeležen na več kot 300 razstavah doma in v tujini. Prejel je več kot 100 nagrad in priznanj med njimi priznanje za uspešno sodelovanje pri razvoju kulture in priznanje na področju umetniškega ustvarjanja ” ZLATA PTICA “. Do sedaj je imel 25 samostojnih fotografskih razstav, njegove fotografije se nahajajo v fotografskih galerijah in muzejih doma in po svetu.

V zadnjih letih se ukvarja ljubiteljsko tudi s slikarstvom. Obiskoval je likovno šolo pod vodstvom akademske slikarke mag. Lucije Močnik Ramovš in akademskega slikarja Janeza Zalaznika. Imel je že nekaj samostojnih in skupinskih razstav.

Muzeju je v letu 2014 podaril več kot 4.000 barvnih in črno belih negativov in diapozitivov ter nekaj deset fotografij. Njegovi negativi se nahajajo tudi v muzejski zbirki Exportprojekta, saj je bil več let zaposlen pri tem fotografskem podjetju.


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: