ZBIRKA PRVE SVETOVNE VOJNE

Obsega obdobje od 1914 do 1918
Skrbnik: mag. Marko Štepec

Fotografije iz obdobja prve svetovne vojne predstavljajo tematsko bogat in pomemben del fotografske zapuščine. Glavnina zbirke je shranjena v 30 originalnih albumih, označenih s številkami od A2–A31. Vsebinsko obsegajo prizore iz civilnega in vojaškega življenja na vzhodnem (A14, A15, A16, A17, A18, A20, A25, A29), balkanskem (A21, A22) in avstro-ogrsko italijanskem bojišču (A4, A10, A13, A27 – tirolska fronta, Dolomiti; A31 – letalski posnetki fronte ob reki Piavi).

Tematsko izjemno raznovrstne in za slovensko dediščino, vojno zgodovino in zgodovinsko zavest pomembne so na slovenski prostor vezane fotografije s soškega bojišča in neposrednega zaledja fronte. V zbirki hranimo vse ključne sektorje fronte in poti do soškega bojišča (A2, A3 – območje od Bohinjske Bistrice prek Krna in Batognice do Tolmina; A5, A6 – območje od Jadranskega morja prek Krasa do Gorice in Vipavske doline; A7, A8, A11, A12 – fotografije nemškega častnika iz časa priprav na skupno avstro-ogrsko in nemško ofenzivo, pot na soško bojišče in uspešen prodor fronte pri Kobaridu; A26 – prihod Italijanov prek stare avstro-ogrske in italijanske meje v primorska mesta novembra 1918). Posebej velja omeniti fotografije, ki pričajo o življenju slovenskih vojakov ter posameznih vojaških enot in rodov vojske na različnih frontah in zaledju. Glavnina fotografskega fonda je v muzej prišla iz zbirke zbiralca Janka Vertina (1897–1983). Med albumi velja omeniti še album vojaških delavnic 5. armade, ki so delale za potrebe bojev v Posočju (A9), album 47. pehotnega polka (A24), in zbirko mornariških fotografij (A23). V albumih je shranjeno 2711 fotografij.

Poleg naštetega Muzej hrani tudi originalne fotografije izven albumov, ki so prav tako vsebinsko vezane na različna bojišča prve svetovne vojne, zaledje, begunce, slovenske vojake in slovenske polke, ter vključujejo (fotografsko in vsebinsko) vrhunske drobce iz vojnega življenja in zgodovine fotografije. Precejšen del fonda, ki skupaj šteje 4889 fotografskih posnetkov, je bil pridobljen od sedemdesetih let dalje z darili ter v devetdesetih letih z odkupi in načrtnim zbiranjem gradiva obravnavanega obdobja. Pri tem se je ustvaril zelo pomemben fond originalnih fotografij zunaj albumov (433 fotografij) ter dobro dokumentiran in obsežen fond fotografij, katerih originali (velik del gre za negative na steklenih ploščah različnega izvora) so v privatni lasti (1745 fotografij). Del gradiva iz obdobja 1914–18 je v preteklosti služil kot osnova mnogim muzejskim razstavam in publikacijam, precejšen del fonda pa je večinoma še neobjavljen in širši javnosti slabo poznan.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: