ZBIRKA TEKOČE GRADIVO (II. svetovna vojna)

Obsega obdobje od 1941 do 1945
Skrbnica: Katarina Jurjavčič

Časovno se fotografije fonda Tekoče gradivo omejujejo na dogodke druge svetovne vojne, tematsko pa so razdeljene na partizanske, protipartizanske in okupatorske. Bogata slikovna dediščina je po približnih ocenah shranjena na 150.000 negativih in 15.000 steklenih ploščah.

PARTIZANSKE FOTOGRAFIJE

Začetek druge svetovne vojne, študentske demonstracije marca 1941, jugoslovansko vojsko pri rušenju viaduktov in mostov, prihod okupatorja v Ljubljano, okupacijo in življenje na okupiranem ozemlju – sta bogato dokumentirala dr. Jakob Prešeren in Miran Pavlin, Ivan Trobec pa je izdeloval fotografije ilegalcev za ponarejene izkaznice in dokumente. Iz tega časa v fondu najdemo tudi fotografije z žalostnimi prizori izgnancev.

V začetnem obdobju vojne so fotografije nastajale po terenu v partizanskih enotah in še niso plod organizirane dejavnosti. V letu 1942 so fotografirali predvsem vodilni v partizanskih enotah (Mirko Bračič, Jule Sočan, Jože Kotnik). Večji razmah je fotografija doživela po kapitulaciji Italije. Takrat je odšlo v partizane več poklicnih fotografov, med njimi tudi akademski slikar Božidar Jakac.

Zaradi velikega prispevka k dokumentiranju tega časa velja omeniti vsaj nekatere fotografe. Cankarjevo brigado je fotografiral ljubiteljski fotograf – profesor zgodovine Fran Veselko. V zimi 1943/44 so največ fotografij posneli Mirko Trobec, Miloš Brelih, Viktor Bavec in Gojko Pipenbacher, na Gorenjskem pa Marjan Masterl. Pohod 14. divizije je posnel Jože Petek, na Štajerskem pa so delovali še Iztok Lipar, Stane Lenardič, Miroslav Lilik in na Kamniškem Ciril Brvar, partizansko zdravstvo bi slabo poznali brez posnetkov dr. Janeza Milčinskega. Med poklicnimi fotografi je posebno znan Edi Šelhaus (Dolenjska, Bela Krajina), na Primorskem Čoro Škodlar, član Fotosekcije pri SNOS Alfred Kos je pokrival kulturne prireditve, člana Fotosekcije SNOS sta bila tudi Stane Viršek in France Cerar, Milan Štok pa član Fotosekcije 7. korpusa.

Fototeka hrani tudi nekaj deset diapozitivov iz medvojnega časa. Posebno vrednost predstavljajo zaradi barvnih posnetkov kot tudi vsebine: italijanska in nemška okupacija, domobranska prisega in vsakdanje partizansko življenje.

FOTOGRAFIJE PROTIPARIZANSKIH FORMACIJ

Fotografije, vezane na temo vaških straž, četniških odredov oz. Jugoslovanske vojske v domovini, prav tako hranimo v fondu Tekoče gradivo.  Večji sklop fotografij protipartizanskih formacij predstavljajo fotografije Slovenskega domobranstva, nekaj pa je tudi fotografij SNVZ oz. Primorskega domobranstva in Gorenjske samozaščite oz. Gorenjskega domobranstva. Znotraj Slovenskega domobranstva je več fotografij vezanih na temo prisege, podeljevanja odlikovanj, različnih proslav in pogrebov ter komemoracij, ostalo so fotografije posameznikov.

V večini ne poznamo izvora fotografij, kar na nekaj fotografijah pa je kot avtor napisan fotograf Ivan Pavlovčič, član Organizacijskega štaba VI. oddelka SD.
K fondu protikomunističnih formacij spadajo tudi fotografije izkopavanj t. i. Jelendolskih žrtev in fotografije s sojenja generalu Leonu Rupniku.

 FOTOGRAFIJE NEMŠKEGA IN ITALIJANSKEGA OKUPATORJA 

Sklop nemških fotografij je razdeljen po dogajanjih po krajih. Hranimo različne fotografije, od prihoda Adolfa Hitlerja v Maribor in zborovanj Hitlerjugenda, NSDAP idr. do praznovanj, streljanja talcev in izganjanja.

V sklopu italijanskega okupatorja pa so fotografije razdeljene po temah prihod italijanske vojske, družba Emona, utrdbe in bunkerji, žica okoli Ljubljane, sosvet, racije, italijanske organizacije, življenje v Ljubljani idr. Posebne omembe je vrednih nekaj deset posnetkov italijanskega oficirja Diega De Henriqeza, ki jih je posnel v Ljubljani in okolici v letih 1941–43.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: