FOND VLASTJE SIMONČIČA

Obsega obdobje od 1946 do 1956
Skrbnica: Katarina Jurjavčič

Zbirko fotografij mednarodno priznanega fotografa Vladimirja – Vlastje Simončiča ocenjujemo na približno 50.000 negativov.

Prvi film, ki ga hranimo, je posnel oktobra 1946, zadnji posnetki so iz leta 1956. Filmi so v veliki večini v leica formatu, manjše število jih je velikosti 6 x 6. Zviti in shranjeni so v plastičnih škatlicah, v taki obliki kot jih je dobil muzej leta 1963. Nekaj let pred svojo smrtjo je mojster v muzeju preveril vse gradivo po inventarnih knjigah in dopisal, kar se mu je še zdelo potrebno. Precej posnetkov navedenih v naših inventarnih knjigah s(m)o v prejšnjih desetletjih odstopili Gledališkemu muzeju, nekaj tudi Železniškemu in še nekaterim drugim ustanovam.

Gradivo je Vlastja Simončič pričel oštevilčevati s črko i (i/1) in vsaka serija gre do številke 54 (i/54). Nato začne znova. Ko mu je zmanjkalo črk, je pričel gradivo oštevilčevati s številkami 1/1 – 1/54 in nadaljeval po številčnem zaporednju. V inventarnih knjigah so navedeni osnovni podatki o posnetku oziroma reportaži, kraj, datum, včasih tudi število posnetkov ter druge zanimive opazke. Decembra 1949 je v knjigo zapisal “Vlastja v zaporu”, julija naslednje leto pa “Vlastja iz zapora”.

Poleg posnetkov iz takratnega političnega življenja in življenja političnih veljakov je njegovo gradivo izredno bogato s posnetki iz vsakdanjega življenja, s posnetki iz življenja v Ljubljani, zanimivostmi, ki so se takrat dogajale, s posnetki življenja v drugih slovenskih mestih in vaseh, posnetki dela na radiu, prvih TV snemanj, gradenj cest, mostov, novih stanovanjskih naselij, trgovin, tovarn in rudnikov, koncertov, šol in vrtcev, knjižnic, muzejev, raziskovalnih inštitutov, s posnetki nastopov priznanih umetnikov, portretov politikov, gospodarstvenikov in umetnikov, spomenikov, športnih dogodkov, bolnišnic, panoram slovenskih krajev in še marsičesa drugega.

Vse gradivo je bilo desetletja brez ustreznih fotografij, le v obliki negativov, zato je bilo tudi manj dostopno in izkoriščano. Šele zadnja leta ga digitaliziramo in intenzivneje izkoriščamo to bogato in zanimivo gradivo tako za naše razstave kakor tudi za potrebe strank.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: